Audio by title mitropolit_amfilohije

Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру, 25. април 2010

Tagged:
20:33 минута (3.53 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије, коју је у недјељу 25. априла 2010. године служио у Цетињском манастиру.

Митрополит Амфилохије служио у подгоричком насељу Толоши, 14 август 2010

Tagged:
15:10 минута (2.61 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија на Светој Архијерејској Литургији коју је у суботу 14. августа, на празник Изношења Часног крста и Светих мученика Макавеја служио у цркви посвећеној Светим Макавејима у подгоричком насељу Толоши.

Mитрополит Амфилохије: Страдање православних Хришћана у савременом свијету

Tagged:
58:02 минута (9.97 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Господина Амфилохија Епископа - администратора новоосноване Епархије буеносаиреске и јужно - централноамеричке, на тему „Страдање православних Хришћана у савременом свијету“ које је одржао у суботу 10.децембра ове године у катедралном храму Васкрсења Христовог на Редвуд драјву у Чикагу.

У овом предавању Високопреосвећени Митрополит Амфилохије осврнуо се нарочито на ново косово-метохијско страдање. На вечери су говорили и Преосвећени Епископ новограчаничко - средњезападноамерички Лонгин и протонамјесник Дарко Спасојевић, старјешина Саборног храма, а био је присутан и Епископ западноамерички Максим.

Митрополит Амфилохије одржао предавање у Шерервилу у америчкој држави Индијани

Tagged:
37:22 минута (6.42 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Господина Амфилохија Епископа - администратора новоосноване Епархије буеносаиреске и јужно - централноамеричке одржано у недјељу 11. децембра 2011. године у великој сали Српско - америчког културног центра који дјелује при Црквено - школској општини у Шерервилу. Митрополит Амфилохије у свом предавању говорио је о значају и значењу Косова и Метохије и Косовског завјета за наш народ и догађајима који су били непосредни повод за писање и објављивање нових књига о Косову и Метохији, а то је страшно страдање српског православног народа на тим просторима 1999. и 2000. године.

Митрополит Амфилохије допутовао из Јужне Америке, 28. децембар 2011

3:31 минута (621.88 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије Епископ администратор новоосноване Епархије Буеносаиреске и Јужноцентралноамеричке данас (28. децембра) је стигао у Црну Гору и на аеродрому Голубовци дао кратку изјаву.

Навршила се 21. година од устоличења Митрополита Амфилохија у Трон Митрополита Црногорско - приморских

21:11 минута (3.64 МБ)

У петак 30. децембра, на празник Светог прпрока Данила и Светих преподобномученика ђакона Авакума и игумана Пајсија, навршила се 21. година од устоличења Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија у Трон Митрополита Црногорско - приморских. Тим поводом Митрополит Амфилохије служио је Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Острог, 1. јануар 2012

Tagged:
3:34 минута (631.6 КБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - проморског Г. Амфилохија изговорена у недјељу 1. јанура 2012. године, на празник Отаца, у току Свете Архијерејске заупокојене Литургије коју је служио у манастиру Острог поводом упокојења монахиње Василије.

 

Митрополит Амфилохије служио у цркви Светог Николе у Котору, 5. јануар 2012

Tagged:
11:42 минута (2.01 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у четвртак 05. јануара 2012. године Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Николе у Котору и парастос правнику Владану Лазаревићу, подпредсједнику Епархијског савјета Митрополије Црногорско - приморске као и помен на његовом гробу. У току Свете Литургије Митрополит се Архипастирском бесједом обратио вјерном народу. У току дана, Митрополит је обишао манастире Војнић и Дуљево.

Централно налагање Бадњака у Митрополији Црногорско-приморској обављено је испред Цетињског манастира

18:53 минута (3.25 МБ)

И ове године централно, саборно налагање Бадњака у Митрополији Црногорско-приморској обављено је испред Цетињског манастира. Бадњаке је наложио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Директно укључење колеге Раја Војиновића са налагања Бадњака испред Цетињског манастира и бесједа Високопреосвећеног Митрополита Г. Амфилохија

Бесједа Митрополита Амфилохија са налагања Бадњака пред црквом Светог Ђорђа на Корнету у Љешанској нахији

Tagged:
11:47 минута (2.03 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са налагања Бадњака пред црквом Светог Ђорђа на Корнету у Љешанској нахији.

 

Божићна порука Митрополита Амфилохија љета Господњег 2011/2012.

11:52 минута (2.04 МБ)

Човјек је, браћо, по природи, гладно и жедно биће. Прво, одмах по рођењу, храни се материним млијеком. Вода, хљеб, топлота, свјетлост, не само што га хране и одржавају у животу, него му омогућују да расте, дају му здравље и снагу. Девет мјесеци га храни мајка у утроби својој; по рођењу живи и расте напајан Божјим даровима и родитељском љубављу. И као што му тијело расте храњено хљебом и млијеком, тако и његов унутарњи човјек: срце, душа, ум, разум, осјећање, потребују своју храну. Из тјелесног сјемена расте и узраста тијело човјеково; из умног, вољног и душевног сјемена, уграђеног Божијом силом у људску природу, када се оно правилно, здравом храном храни, узраста и богати се човјеков разум, душа, знање, познање себе и свијета око себе.

Бесједа Митрополита Амфилохија са налагања Бадњака пред Саборним храмом Христовог Васкрсења у Подгорици

Tagged:
14:48 минута (2.54 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са налагања Бадњака пред Саборним храмом Христовог Васкрсења у Подгорици.

 

Са налагања Бадњака пред Саборним храмом Светог Василија Острошког у Никшићу

15:29 минута (2.66 МБ)

Са налагања Бадњака пред Саборним храмом Светог Василија Острошког у Никшићу, гдје се бесједом великом броју сабраног вјерног народа обратио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије, јавио се ђакон Игор Балбан.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије на Божић служио у Крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици

Tagged:
10:39 минута (4.27 МБ)

Високопреосвештени Архиепископ Цетињски, Митрополит црногорско - приморски са свештенством и вјерним народом служио је свету Архијерејску Литургију на Божић у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици. У току Свете Литургије прочитана је посланица Његове Светости патрајираха Српског Г. Иринија, а на крају Литургије Високопреосвећени Митрополит се сабранам народу обратио бесједом, у којој је још једном истакао важност и значај данашњег празника.

Митрополит Амфилохије на празник Сабора Пресвете Богородице служио у манастиру Морача

Tagged:
9:09 минута (1.57 МБ)

По већ устаљеном обичају, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије, на празник Сабора Пресвете Богородице, у недјељу 8. јануара, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Морача.

 

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Дуљево поводом храмовске славе ове Светиње, 9. јануар 2012

Tagged:
10:36 минута (1.82 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Атрихјерејској Литургији, коју је у понедјељак 9. јануара, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, трећи дан Божића, служио у манастиру Дуљево поводом храмовске славе ове Светиње.

 

Митрополит Амфилохије пред Саборним храмом Светог Јована Владимира у Бару служио молебан за ново 2012. љето доброте Господње.

Tagged:
9:31 минута (2.73 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је пред Саборним храмом Светог Јована Владимира у Бару молебан за ново 2012. љето доброте Господње.

 

Митрополит Амфилохије служио у Подгорици молебан за ново 2012. љето доброте Господње

9:51 минута (1.7 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је у поноћ пред црквом Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици молебан за ново 2012. љето доброте Господње.

Доносимо опширнији извјештај нашег главног и одговорног уредника ђакона Николе Пејовића и бесједу Високопреосвећеном Митрополита Г. Амфилохија.

Митрополит Амфилохије на празник Обрезања Господа Исуса Христа и Светог Василија Великог служио у Цетињском манастиру

15:46 минута (2.71 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у суботу 14. јануара на празник Обрезања Господа Исуса Христа и Светог Василија Великог Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру. Овом приликом Високопреосвећени Митрополит Амфилохије сабране је поучио ријечима архипастирске бесједе. Опширније ђакон Никола Пејовић главни и одговорни уредник Радио Светигоре.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта, 15. јануар 2012

Tagged:
15:20 минута (4.39 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је на празник Светог Силвестра Римског и преподобног Серафима Саровског Свету службу Божију у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта.

Данашњом службом прослављен је и празник Светог Евстатија Превлачког који се празнује 17. јануара.

Појале су монахиње манастира Рустово, уз молитвено учешће мноштва вјерника који су се причестили Светим и животворним тајнама Христовим.

Митрополит Амфилохије служио Литургију и освештао два крста за цркву Светог Георгија на острву Бешка

9:02 минута (1.56 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у уторак 17. јануара Свету Архијерејску Литургију и освештао два крста за цркву Светог Георгија у женском манастиру Благовијести Пресвете Богородице на Скадарском језеру на острву Бешка - Брезојевица.

Митрополит Амфилохије на празник Богојављење служио у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици

10:19 минута (1.77 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је празник Богојављење Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици a у подне се на саставцима ријека Рибнице и Мораче одржало традиционално пливање за Крстом. Прилог Славко Живковић.

 

 

Митрополит Амфилохије на Јовањдан служио Литургију у манастиру Рустово

17:36 минута (3.02 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у петак 20. јануара, на празник Сабора Светог Јована Крститеља, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице - Рустово у Паштровићима.

Непосредно прије Свете Литургије чином мале схиме замонашена је послушница овог манастира Стојанка, која је добила ново монашко име Василиса, по мученици Василиси чији се празник прославља наредног дана. У току Свете Литургије у чин презвитера рукоположен је ђакон Бранко Станишић, који је претходног дана рукоположен у чин ђакона.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Свете Тројице - Стањевићи у близини Будве

Tagged:
9:20 минута (1.61 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена у недјељу 22. јануара на Светој Архијерејској Литургији коју је служио у манастиру Свете Тројице - Стањевићи у близини Будве.

 

Митрополит Амфилохије добитник књижевне награде „Извиискра Његошева"

67:37 минута (11.61 МБ)

Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије добитник је треће књижевне награде „Извиискра Његошева", саопштено је на свечаном проглашењу добитника награде Епархије будимљанско - никшићке и модне куће „Мона" у Народном позоришту у Београду.

Свечаном проглашењу награде, која је некад носила назив „Горски вијенац", присуствовали су Патријарх српски Г. Иринеј, црквени великодостојници, чланови дипломатског кора, књижевници и јавне личности.

Митрополит Амфилохије служио у цркви Пресветe Богородице у манастиру Горњи Брчели, 26. јануар 2012

Tagged:
24:29 минута (4.21 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је Свету Архијерејску Заупокојену Литургију 26. јануара 2012. године у цркви Пресветe Богородице у манастиру Горњи Брчели одакле нам се јавио ђакон Никола Пејовић.

 

Митрополит Амфилохије служио је поводом храмовне славе у манастиру Светог Саве на Савиној Главици у Петоселици у Доњем Грбљу

Tagged:
22:06 минута (3.8 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је на Савиндан Свету Архијерејску Лирургију у манастиру Светог Саве на Савиној Главици у Петоселици у Доњем Грбљу уз саслужење више свештеника, свештеномонаха, ђакона и монахиња Митрополије црногорско - приморске, вјерног народа Грбља и поклоника ове Светиње.Наком Светог Богослужења дјеца из Грбља извела су пригодан светосавски програм.

Митрополит Амфилохије служио у цркви Светог Димитрија у Колашину, 29. јануар 2012

15:10 минута (2.61 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 29. јануара Свету Архијејску Литургију у цркви Светог Димитрија у Колашину. Опширније Славко Живковић.

Митрополит Амфилохије служио у цркви Светог Атанасија на Ободу у Ријеци Црнојевића, 31. јануар 2012

Tagged:
15:54 минута (2.73 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије 31. јануара на празник Светог Атанасија Великог Александријског, Светог Кирила Александријског и Светог Mаксима Архиепископа Српског служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе у цркви Светог Атанасија на Ободу у Ријеци Црнојевића. Прилог приредила Весна Кривчевић.

Митрополит Амфилохије на празник Сретења Господњег служио у Цетињском манастиру

Tagged:
27:58 минута (4.81 МБ)

У Цетињском манастиру поводом празника Сретења Господњег свету литургију служио је Митрополит Амфилохије и том прилоком је бесједио сабраном народу.

На данашњи празник Сретења Господњег  прије 20 година у Саборној Цркви у Београду служена је и заједничка литургија којом је началстовао Његова Светост Патријарх Српски Павле и Митрополит новограчаничке митрополије Иринеј уз саслужење више архијереја,  којом  су потврдили јединство наше Цркве. О томе нам говори теолог Александар Вујовић.

Митрополит Амфилохије: Тајна Свете Тројице по Светом Григорију Палами

Tagged:
61:20 минута (10.53 МБ)

На свечаној сједници Института православне теологије Светог Сергеја у Паризу у недјељу 12. фебруара 2012. године, додјељен је почасни докторат „Honoris causa" Његовом Високопреосвештенству Архиепископу Цетињском Митрополиту Црногорско - приморском Г. Амфилохију.

После свечаности Митрополит је стрпљиво потписивао многобројним присутнима његову књигу „Тајна Свете Тројице по Светом Григорију Палами" која је преведена на француски.

У понедељак, 13. фебруара одржана је промоција француског издања докторске дисертације Митрополита Амфилохија "Тајна Свете Тројице по Светом Григорију Палами".

Бесједа Митрополита Амфилохија у манастиру Подластва Грбаљска на задушнице 18. фебруара 2012. г.

Tagged:
8:06 минута (1.16 МБ)

Емитујемо бесједу Његовог Високопресвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорену у манастиру Подластва Грбаљска на Задушнице 18. фебруара 2012. г.одине.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Острог, 26. фебруар 2012

Tagged:
8:43 минута (1.5 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена у недјељу 26. фебруара, на празник Светог Симеона Мироточивог на Сиропусну недјељу у току Свете Архијерејске Литургије коју је служио у манастиру Острог.

Братско сабрање свештенства Aрхијерејског намјесништва барског у Режевићима

Tagged:
10:31 минута (1.81 МБ)

У манастиру Режевићи, у петак 09. марта 2012. г. одржано је братско сабрање свештенства Aрхијерејског намјесништва барског. Сабрање је почело Литургијом пређеосвећених дарова коју је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије уз саслужење више свештеника Aрхијерејског намјесништва барског. Након Свете Литургије Mитрополит се сабранима обратио пригодно бесједом.

Бесједа Митрополита Амфилохија изговорена на Вечерњој служби у Цетињском манастиру, 10. март 2012

Tagged:
41:47 минута (7.18 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Вечерњој служби, коју је у суботу 10. марта 2012 г. служио у Цетињском манастиру.

 

Митрополит Амфилохије служио Свету Aрхијерејску заупокојену Литургију у Цркви Свете Тројице у Враки, 11. март 2012

Tagged:
25:41 минута (4.41 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је Свету Aрхијерејску заупокојену Литургију у Цркви Свете Тројице у Враки код Скадра и помен на скадарском гробљу, 11. марта 2012. године, поводом четрдесетодневног помена почивших Алексеја и Ане Мишченко. Припремили Александар Вујовић и Весна Кривчевић.

Митрополит Амфилохије служио у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси

Tagged:
16:47 минута (2.89 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је 18. марта Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси. После читања Светог Еванђеља, Митрополит је бесједио о жртви, сараспињању Христу и о причешћу Његовим Божанским тајнама.

Митрополит Амфилохије: "О тајни Часног крста"

Tagged:
38:14 минута (6.57 МБ)

У емисији "Катедра", благодарећи Радију "Слово љубве" доносимо предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија "О тајни Часног крста" које је одржао на Кртопоклону недјељу, у недјељу 18.марта у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси.

Митрополит Амфилохије служио на празник Св. 40 мученика севастијских у подгоричком насељу Момишићи

Tagged:
18:52 минута (3.24 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас, 22.03.2012, на празник Св. 40 мученика севастијских Литургију Пређеосвећених дарова у Храму Св. Георгија и 42 мученика Момишићка у подгоричком насељу Момишићи.

Митрополит Амфилохије је у протопрезвитерски чин произвео пароха момишићког презвитера Јовицу Ћетковића старјешину Храма на малом брду у Подгорици. Припремила Марта Драшковић.

Бесједа Митрополита Амфилохија у манастиру Морача, 23. март 2012

Tagged:
19:19 минута (7.74 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена 23. марта 2012. године у манастиру Морача, на братском сабрању свештенства Митрополије Црногорско - приморске.

 

Митрополит Амфилохије служио у Доњем манастиру Острог, 24. март 2012

Tagged:
10:10 минута (1.75 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногороско - приморски Г. Амфилохије служио је у суботу 24. марта Свету Архијерејску Литургију у Доњем манастиру Острог. У току Светог Богослужења Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је крстиo слуге Божје Бојана Мијовића и Јовицу Јаћимовића а у ђаконски чин рукопроизвео Душана Михаиловића.

Овом приликом сабраним вјерницима Високопреосвећени Митрополит Амфилохије обратио се ријечима архипастирске бесједе, коју доносимо у цјелости:

Бесједа Митрополита Амфилохија у манастиру Жупа никшићка, 26. март 2012

Tagged:
10:26 минута (1.79 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена у понедјељак 26. марта на Светој Архијерејској Литургији коју је служио у манастиру Жупа никшићка.

Бесједа Митрополита Амфилохија у манастиру Рустово у Паштровићима, 27. март 2012

Tagged:
13:29 минута (2.32 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногороско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је у уторак 27. марта служио у манастиру Рустово у Паштровићима поводом празника Светог Бенедикта Нурсијског.

Бесједа Митрополита Амфилохија у цркви Светог Николе у Котору, 28. март 2012

Tagged:
19:35 минута (3.37 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Литургији Пређеосвећених дарова коју је у сриједу 28. марта служио у цркви Светог Николе у Котору. Након Свете Литургије одржан је братски састанак свештенства Архијерејског намесништва Бококоторског.

Светитељи наших дана: Свети Симеон Дајбабски и ава Јустин Ћелијски

Tagged:
54:49 минута (9.41 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије одржао је у недјељу 1. априла, на празник Светог Симеона Дајбабског, у Духовном центру Црквене општине Подгорица предавање на тему "Светитељи наших дана: Свети Симеон Дајбабски и ава Јустин Ћелијски" које доносимо у цјелости:

Митрополит Амфилохије: „Господе и Владико живота мог"

Tagged:
76:14 минута (13.09 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски, Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохијe одржао је у четвртак Шесте седмице Великог и Часног Васкршњег поста, 5. априла 2012. године, у Црквено - народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу предавање под називом „Господе и Владико живота мог".

Предавање Високопреосвећеног Митрополита организовала је Црквена општина Никшић у чије име је Архиепископу цетињском Г. Амфилохију, бројном свештенству, монаштву и народу сабраном у Црквеном дому добродошлицу пожелио јереј Миодраг Тодоровић, старјешина никшићке Саборне цркве.

Митрополит Амфилохије служио на празник Цвијети на темељима древног храма Златица

11:41 минута (2.01 МБ)

Данас, на празник Цвијети, Његово високопреосвештенство, Архиепископ цетињски, Митрополит Црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је Свету Архијерејску Литургију на темељима древног храма Златица, у истоименом подгоричком насељу. Током Литургије миропомазао је 12 новокрштених слугу Божјих. Опширније у прилогу Славка Живковића.

Бесједа Митрополита Амфилохија у току вечерње службе на Велики петак у Цетињском манастиру

Tagged:
12:14 минута (2.1 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је на Велики петак вечерњу службу у Цетињском манастиру. У току Богослужења Митрополит Амфилохије је тумачио значење изреке: „Убићу Бога у теби".

Митрополит Амфилохије на Васкрс служио у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Tagged:
3:36 минута (1.65 МБ)

На празник Васкрсења Христовог Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је свету Архијерејску Литургију у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици уз саслужење више свештеника и ђакона. Литургији је присуствовало више хиљада вјерника који су се причешћивали из седам путира. У току Свете Службе јереј Далибор Милаковић је прочитао посланицу Његове светости Патријарха Српског Г. Иринеја. На крају Литургије Митрополит Амфилохије се обратио сабраном народу празничном бесједом, након које је свима подијелио васкршња јаја.

Митрополит Амфилохије на Васкршњи уторак служио у манастиру Дуга Морачка код Биоча

Tagged:
16:57 минута (2.91 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је данас на Васкршњи уторак Свету Архијерејску Литургију у манастиру Дуга Морачка код Биоча. У току Светог Богослужења Митрополит Амфилохије је замонашио послушницу манастира, сестру Љиљану, давши јој име Воскресија. У наставку Литургије Митрополит се сабраном народу обратио словом поуке.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Подмаине у Будви, 19. април 2012

Tagged:
13:38 минута (2.34 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у четвртак 19. априла, на празник Светог Евтихија Цариградског, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Подмаине у Будви. Овом приликом Високопреосвећени Митрополит Амфилохије замонашио је двојицу искушеника ове Светиње, којима је дао монашка имена Никодим и Јосиф, у чин презвитера рукопроизвео јерођакона Василија а у ђаконски чин монаха Серафима.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Ћелија Пиперска, 20. април 2012

Tagged:
4:00 минута (707.98 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је данас Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ћелија Пиперска. У току Богослужења Митрополит Амфилохије се сабраном народу обратио архипастирском бесједом.

Митрополит Амфилохије служио у цркви Светог Николе у селу Грабље у Ровцима, 21. април 2012

Tagged:
10:19 минута (1.77 МБ)

У свијетлу суботу, Његово Високопресвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије, служио је Свету Архијереску Литургију у цркви Светог Николе у селу Грабље у Ровцима. Митрополит се у току Литургије обаратио бесједом. Након литургије Митрополит је освештао дом старине Момчила Булатовића и његових потомака, након чега је за трпезом љубави настављено сабрање.

Светотомински-диоклијски Сабор на остацима храмова древне Диоклијске епархије у Дукљи крај Подгорице

33:45 минута (5.79 МБ)

На Томину недјељу високопреосвештени митрополит Амфилохије служио је свету архијерејску Литургију на остацима епископских храмова древне Диоклијске епархије у Дукљи крај Подгорице. Митрополиту је саслуживало више свештеника, уз присуство више стотина вјерног народа из Подгорице и околине. Након св. Литургије сабрање је настављено за трпезом љубави коју је и ове године припремио јереј Јован Радовић са породицом и парохијанима. У наставку је приређен богат духовни, култорно - умјетнички програм.

Митрополит Амфилохије служио у Манастиру Светог Георгија на острвцету Koсмач на Скадарском језеру, 28. април 2012

Tagged:
4:28 минута (784.59 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Светог Георгија на острвцету Koсмач на Скадарском језеру. Након Светог Богослужења приређена је трпеза љубави.

 

Митрополит Амфилохије служио у храму Светог великомученика Георгија на Кујави код Даниловграда, 1. мај 2012

Tagged:
10:08 минута (9.28 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногороско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је у уторак 1. маја служио у цркви посвећеној Светом великомученику Георгију на Кујави код Даниловграда.

 

Митрополит Амфилохије служио у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру Острог, 2. мај 2012

Tagged:
22:33 минута (3.88 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у сриједу 2. маја, Свету Архијерсјку Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру Острог. Високопреосвећеном Митрополиту саслуживали су гости из Берлина: Његово Преосвештенство викарни Епископ Берлински Г. Јован из Антиохијске Патријаршије, Архимандрит Емануил представник Васељенске Патријаршије и протојереј Вељко Гачић, архијерејски намјесник за Сјеверну и Источну Њемачку Српске Православне Цркве и свештеници и ђакони Митрополије Црногорско - приморске. Донисимо запис са Светог богослужења и бесједу Митрополита Амфилохија изговорену овом приликом.

У Скиту Св. Матроне Московске у грбаљском селу Ковачи данас је свечано прослављена храмовна слава

28:16 минута (4.86 МБ)

Поводом празника Свете Матроне Московске чији смо спомен јуче славили и данашњег празника Светог Николаја Охридског и Жичког, у цркви Светог Пророка Амоса и Мученика Вита, у Скиту Свете Матроне Московске у грбаљском селу Ковачи, данас је свечано прослављена храмовна слава. Свету Архијерејску Литургују са свештенством и вјерним народом служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије. Појале су монахиње манастира Рустово.

Митрополит Амфилохије служио у цркви Светог Николе у Тудоровићима у Паштровићима, 5. мај 2012

Tagged:
17:12 минута (2.96 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије служио са свештенством Свету архијерејску Литургију у цркви Светог Николе у Тудуровићима у Паштровићима. На Литургији су појале сестре манастира Рустово. Након Свете Литургије, Митрополит је уручио мјештанину Стеву Јовановићу Орден краља Милутина, којим га је, на Митрополитов предлог, одликовао Свети архијерејски синод Српске православне цркве, чији је декрет о одликовању прочитао презвитер Борис Радовић, парох будвански.

Митрополит Амфилохије примио је у манастиру Рустово нове манастирске послушнице, 5. мај 2012

Tagged:
3:40 минута (649.58 КБ)

Након Свете Архијерејске Литургије, коју је у суботу 5. маја 2012. године служио у цркви Светог Николе у Тудоровићима у Паштровићима Његово Високопреосвештнство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије примио је у манастиру Рустово двије нове манастирске послушнице, којима се, овом приликом, обратио ријечима поуке:

Бесједа Митрополита Амфилохија са Вечерње службе коју је поводом Ђурђевдана служио у манастиру Бања код Рисна

Tagged:
16:48 минута (2.89 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештнства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Вечерње службе коју је поводом Ђурђевдана, храмовске славе, служио у манастиру Бања код Рисна у суботу 5. маја 2012. године

Митрополит Амфилохије на Ђурђевдан служио у цркви Светог великомученика Георгија на Његушима

Tagged:
20:17 минута (3.49 МБ)

Митрополит Амфилохије са прославе Ђурђевдана на Његушима позвао на троструку обнову: Обнову цркава Светог Ђорђа и светог Петра Цетињског на Његушима и на обнову Краљевине Црне Горе

Његово Високопеосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је на Ђурђевдан, у недјељу 6. маја, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Георгија у Ераковићима на Његушима.

Након резања славког колача, Митрополит Амфилохије је, са овог Светог мјеста, празнујући Светог великомученика Георгија, позвао на троструку обнову: поводом 200-те годишњице од рођења Владике Рада, позвао је на обнову храма Светог Ђорђа на Његушима - задужбине Тома Маркова оца Петра Другог Петровића Његоша и Светородне лозе Петровића, на обнову храма Светог Петра Цетињског на Ловћену и на обнову Краљевине Црне Горе, јер од када је нестало Краљевине, по ријечима Митрополита Амфилохија, Црна Гора се нашла на распећу.

Митрополит Амфилохије на празник Светог Aпо­столa и је­ва­ђе­листe Марка служио у Подгорици

Tagged:
20:32 минута (3.53 МБ)

На дан Светог Aпо­столa и је­ва­ђе­листe Марка, Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Ђорђа у Подгорици. Високопреосвећени Митрополит, обратио се вјерном народу у току Свете Литургије бесједом.

Митрополит Амфилохије служио у Светоархангеласком манастиру на Михољској превлаци код Тивта, 10. мај 2012

Tagged:
12:36 минута (2.16 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је у четвртак, 10. маја, на дан Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, служио у Светоархангеласком манастиру на Михољској превлаци код Тивта.

У манастиру Острог свечано се слави празник Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца, 12. мај 2012

Tagged:
13:08 минута (2.26 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Архијерејској Литургији, коју је на празник Светог Василија Острошког Чудотворца, у суботу 12. маја, служио у Горњем манастиру Острог поред Светих моштију оца нашег Василија Острошког Чудотворца.

Митрополит Амфилохије служио у цркви посвећеној Успенију Пресвете Богородице у селу Мртво дубоко, 13. мај 2012

30:57 минута (5.32 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 13. маја Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној Успенију Пресвете Богородице у селу Мртво дубоко одакле се јавила наша колегиница Марта Драшковић.

 

Митрополит Амфилохије служио у цркви Св. Јована Богослова у црмничком селу Годиње, 26. мај 2012

Tagged:
29:59 минута (5.15 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је са свештенством Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Јована Богослова у црмничком селу Годиње. Након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије се сабраним вјерницима обратио пригодном бесједом.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије служио је помен приложницима, добротворима, ктиторима, свештенослужитељима и свима који су се упокојили у нади на Васкрсење и живот вјечни.

Митрополит Амфилохије служио је на Недјељу Светих Отаца у манастиру Св. Николаја на Пелевом бријегу у Братоножићима

Tagged:
27:54 минута (4 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 27. маја, на Недјељу Светих отаца, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја на Пелевом бријегу у Братоножићима. Овом приликом прослављена је манастирска слава ове Светиње, празник преноса моштију Светог Николаја кога славимо 22. маја.

Слиједи опширнији запис са овог црквено - народног сабрања.

Бесједа Митрополита Амфилохија у манастиру Режевићи, 29. мај 2012

Tagged:
13:27 минута (2.31 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у уторак 29. маја Свету Архијерејску Литургију у манастиру Режевићи. Након читања Светог Јеванђеља, митрополит Амфилохије се вјерном народу обратио архипастирском бесједом.

Митрополит Амфилохије служио у Доњем манастиру Острог поводом храмовске славе, 3. јун 2012

Tagged:
19:31 минута (3.35 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу, 3. јуна, на празник Силаска Светог Духа на апостоле, Свету Архијерејску Литургију у Доњем манастиру Острог поводом храмовске славе. У току Светог Богослужења пререзан је славски колач ове Светиње а велики број вјерног народа причестио се Светим Тајнама Тијела и крви Христове. Митрополит Амфилохије је, овом приликом, у чин јерођакона рукоположио монаха Луку, православног Сиријца, који већ више година живи у манастиру Светог Димитрија на Боану кадића код Даниловграда. Овом приликом Митропoлит Амфилохије обратио се вјерном народу ријечима бесједе:

Бесједа Митрополита Амфилохија на остацима манастира Пречиста Карајинска у Крајини, 4. јул 2012

Tagged:
25:32 минута (4.39 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија изговорена на Духовски понедјељак, у понедјељак 4. јуна, на празник Светог Јована Владимира, на остацима манастира Пречиста Карајинска у Крајини.

 

Митрополит Амфилохије служио у храму Св. Козме и Дамјана у селу Ораовица у Команима, 9. јун 2012

Tagged:
28:27 минута (4.89 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у суботу 9. јуна Свету Архијерејску Литургију и обавио освећење обновљеног храма Светих Козме и Дамјана у селу Ораовица у Команима, гдје је и обављено прво крштење након осамдесетак година. Након прочитаног Светог Јеванђеља Високопреосвећени Митрополит Амфилохије вјернима сабраним на Светој Литургији обратио се ријечима литургијске бесједе:

Митрополит Амфилохије служио је на Недјељу Свих Светих у цркви Св. Ђорђа у подгоричком насељу Доња горица

Tagged:
18:10 минута (3.12 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је на Недјељу Свих Светих, у недјељу 10. јуна Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Ђорђа у подгоричком насељу Доња горица.

У току Светог Богослужења Митрополит Амфилохије уручио је, на предлог мјесног пароха протојереја Ђура Томовића, архијерејску похвалницу парохијанину Новаку Ђурановићу.

Бесједа Митрополита Амфилохија у Цетињском манастиру, 12. јун 2012

Tagged:
13:43 минута (2.36 МБ)

У просторијама Богословије "Св. Петар Цетињски" у уторак 12. јуна 2012. године је одржана завршна матурска свечаност. Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру са свештенством, вјерним народом, професорима и матурантима служио Високопреосвећени митрополит Амфилохије. Након литургијског сабрања и молитве благодарења Господу, у цетињској Богословији кандидатима су уручене дипломе и награде које свједоче о њиховом успјеху на завршном испиту зрелости. На крају, у школској трпезарији, приређен је свечани матурски ручак.

Митрополит Амфилохије служио у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању, 17. јун 2012

Tagged:
40:15 минута (6.91 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 17. јуна, на празник Светог свештеномученика Јоаникија (Липовца) Митрополита Црногорског и свештеномученика и мученика пострадалих са њим, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању.

Доносимо литургијску бесједу Митрополита Амфилохија изговорену овом приликом, затим разговор са Протојерејем - ставрофором Момчилом Кривокапићем Архијерејским намјесником Бококоторским, а у прилог овом догађају из архиве нашег Радија издвојили смо и разговор са Протојерејем - ставрофором Милојком Топаловићем из Рудог о свиленој бројаници Светог Владике Јоаникија (Липовца).

Запис духовног разговора са монахињама у манастиру Дуга морачка

Tagged:
51:50 минута (14.83 МБ)

Запис са духовног разговора који је на Васкршњи уторак, у уторак 17. априла, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије водио са монахињама сабраним на Сабору женског монаштва у манастиру Дуга морачка.

 

Митрополит Амфилохије служио у Манастиру Острог, 23. јун 2012

Tagged:
3:37 минута (3.32 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско - приморски Амфилохије служио је данас са свештенством Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Острог. У току Богослужења Митрополит је у свештенички чин рукополижио ђакона Драгослава Ракића. На крају Литургије Високопреосвећени Митрополит Амфилохије се вјерном народу обратио словом поуке.

Митрополит Амфилохије: Духовно и душевно

Tagged:
56:28 минута (9.69 МБ)

Превање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополира Црногорско - приморског Г. Амфилохија на тему "Духовно и душевно" које је одржао у недјељу 24. јуна у манастиру Подмаине у Будви.

 

Митрополит Г. Амфилохијe у тродневној посјети Православној Охридској Архиепископији

Tagged:
27:41 минута (7.92 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско приморски г. Амфилохије у знак подршке Његовом Блаженству Архиепископу охридском и Митрополиту скопском г.г Јовану, као и Епископима, свештенству, монаштву и верном народу Православне Охридске Архиепископије, остварио је тродневну посету Р. Македонији.

Дана 29. јуна, у манастиру „Успење Богородичино“, који је недавно био девастиран од стране полиције, Митрополит г. Амфилохије је био свечано дочекан од игуманије Киране са сестринством.

Разговор са Митрополитом Амфилохијем поводом посјете Православној Архиепископији Охридској

35:53 минута (6.16 МБ)

Разговор са Његовим Високопреосвештенством Архиепископом цетињским и Митрополитом црногорско - приморским Господином Амфилохијем у манастиру Свети Прохор Пчињски поводом посјете Православној Архиепископији Охридској.

Разговор води: Јерођакон Јустин, сабрат манастира Свети Прохор Пчињски.

Бесједа Митрополита Амфилохија у острошком скиту Јован долу, 7. јул 2012

Tagged:
14:19 минута (2.46 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на празник Рођења претече Господњег Јована, у суботу 7. јула у острошком скиту Јован долу.

 

Бесједа Митрополита Амфилохија у Цетињском манастиру, 8. јул 2012

Tagged:
14:50 минута (2.55 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепикопа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Архијерејској Литургији коју је у недјељу 8. јула 2012. године, на Пету недјељу недјељу по Духовима, служио у Цетињском манастиру.

 

Митрополит Амфилохије на Петровдан служио у Цетињском манастиру

Tagged:
13:03 минута (2.24 МБ)

Празник Светих апостола Петра и Павла - Петровдан свечано је прослављен у Цетињском манастиру. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије уз саслужење свештенства.

На празник светих Козме и Дамјана митрополит Амфилохије служио у Ратишевини код Херцег Новог

Tagged:
16:01 минута (2.75 МБ)

Црква светих безребреника Козме и Дамјана у Ратишевини данас, 14. јула 2012. године, је прославила своју крсну славу. Тим поводом Високопреосвештени Митрополит Амфилохије је освештао обновљену цркву и служио свету Архијерејску Литургију. У току свете службе Митрополит Амфилохије је у чин протопрезвитера произвео надлежног пароха презвитера Владана Пантелића. Најзаслужнијим обновитељима цркве светих Козме и Дамјана подијељене су Архијерејске грамате као знак захвалности за показану ревност и љубав према дому Божијем.

Митрополит Амфилохије служио на Ивановим Коритима, 13. јул 2012

Tagged:
4:04 минута (719.76 КБ)

Високопреосвећени Mитрополит Г. Амфилохије служио је на Павловдан, 13. јула, Свету архијерејску Литургију у цркви Преображења Господњег на Ивановим Коритима. Након богослужења митрополит Амфилохије обишао је цркву Свете Тројице у мјесту Мајстори, чија је изградња у току.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије на празник Полагања ризе Пресвете Богородице служио у Бијелој

15:32 минута (2.67 МБ)

Његово Високопресвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије са свештенством и вјерним народом, јутрос је на празник Полагања ризе Пресвете Богородице, поводом храмовне славе, служио Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом празнику у Бијелој код Херцег Новог. Литургијском слављу у навечерје празника претходила је вечерња служба са петохљебницом, након чега је услиједила свечана Духовна академија посвећена 200. годишњици школства у Бијелој.

Митрополит Aмфилохије служио у манастиру Рустово, 17. јул 2012

Tagged:
12:45 минута (2.19 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету Архијерејску Литургију, поводом храмовне славе, у цркви посвећеној Светим мученицима царској породици Романов у манастиру Рустово у Паштровићима. Након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије се сабраним вјерницима обратио словом поуке.

Митрополит Aмфилохије служио у Цетињском манастиру, 20. јул 2012

Tagged:
9:53 минута (1.7 МБ)

Бесједа Његовог Вископреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена у петак 20. јула на Светој Архијерејској Литургији коју је служио у Цетињском манастиру  уз саслужење свештенства Митрополије Црногорско - приморске и гостију из Чешке и Словачке, који се налазе ових дана у посјети нашој Митрополији са благословом Митрополита Чешке и Словачких земаља Г. Христофора.

Митрополит Амфилохије служио у Светоархангелском манастиру на Михољској Превлаци код Тивта, 26. јул 2012

Tagged:
15:42 минута (2.7 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепиксоп Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у четвртак 26. јула, на празника Сабора Светог Архангела Гаврила, Свету Архијерејску Литургију у Светоархангелском манастиру на Михољској Превлаци код Тивта, којом је почео традиционални сабор Православне омладине.

Митрополит Амфилохије служио у цркви Св. Ђорђа и Св. мученика Момишићких у подгоричком насељу Момишићи, 29. јул 2012

22:19 минута (3.83 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 29. јула Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Ђорђа и Светих  мученика Момишићких у подгоричком насељу Момишићи.

У току Светог Богослужења Високопреосвећени Митрополит Амфилохије у чин презвитера рукоположио је ђакона Николу Пејовића главног и одговорног уредника нашег Радија.

Митрополит Амфилохије служио у Горњем манастиру Острог, 30. јул 2012

Tagged:
7:23 минута (1.27 МБ)

DSC_0525.JPGНа празник свете великомученице Марине - Огњене Марије, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије. У току службе крштено је дијете Павле, добијено на молитве светог Патријарха Павла, које је рођено после дугогодишње бездетности његових родитеља. У чин ђакона рукоположен је дипломирани теолог господин Радмило Чизмовић. Mитрополит се вјерном народу обратио бесједом.

Митрополит Амфилохије служио у цркви посвећеној Св. Архиђакону Стефану на Кучким коритима, 5. август 2012

Tagged:
34:49 минута (5.98 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 5. августа Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној Светом Архиђакону Стефану на Кучким коритима поводом Шћепандана - планинске славе Куча.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије се вјерном народу обратио ријечима архипастирке бесједе коју доносимо у цјелини:

Бесједа Митрополита Амфилохија у храму Свете Преподобне Мученице Петке на Буновићима, 8. август 2012

Tagged:
7:50 минута (1.35 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је данас са свештенством и вјерним народом Свету Архијерејску Литургију и освештао конак при храму Свете Преподобне Мученице Петке на Буновићима изнад Мориња.
Од данас се ова светиња претвара у женски манастир.

Митрополит Амфилохије служио у Барама Радовића, 9. август 2012

Tagged:
25:43 минута (4.42 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас на празник Светог Пантелејмона и Светог Климента Охридског Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом празнику у Барама Радовића код Манастира Морача.

Након Светог Богослужења услиједила је свечана Литија око храма, а Високопреосвећени Митрополит Амфилохије пререзао је и славски колач.

Митрополит је у наставку служио помен својим родитељима и прецима и освештао новосаграђени споменик.

Потом су се вјерни сабрали око трпезе љубави уз пригодан културно - умјетнички програм, у оквиру црквено - народног сабора.

Митрополит Амфилохије борави у канонској посјети Епархији буеносаиреској и јужно-централноамеричкој

8:41 минута (1.49 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски  Господин Амфилохије борави у канонској посјети Епархији буеносаиреској и јужно - централноамеричкој Српске Патријаршије. Извјештај: протођакон Игор Балабан.

 

Сусрет Митрополита Амфилохија и гувернера провинције Ћако Хорхеа Капитанића

11:41 минута (2.01 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски и Епископ - администратор Епархије буеносаиреске и јужно - централноамеричке господин Амфилохије је у петак, 24. августа, започео своју посјету аргентинској провинцији Ћако, састанком са гувернером те провинције Хорхеом Капитанићем, родом из Бањана.

Опширније Протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Архиепископа Г. Амфилохија.

Митрополит Амфилохије служио Свету Литургију у Ла Тигри у провинцији Ћако

42:29 минута (7.3 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Епископ - администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке господин Амфилохије служио је у суботу, 25. августа, Свету архијерејску Литургију у цркви Св. Ђорђа у мјесту Ла Тигра у аргентинској провинцији Ћако.

Из Ла Тигре се јавио Протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Архиепископа Г. Амфилохија.

Митрополит Амфилохије служио у цркви Светог Николе у Маћагају

16:52 минута (2.9 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски и Епископ - администратор Епархије буеносаиреске и јужно - централноамеричке господин Амфилохије служио је у недјељу, 26. августа, Свету архијерејску Литургију у цркви Светог Николе у Маћагају.

Из Маћагаја се јавио Протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија.

Митрополит Амфилохије посјетио Мадариагу и Лиму

37:31 минута (6.44 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије господин Амфилохије служио је у недјељу, 9. септембра 2012. године, Свету Архијерејску Литургију у просторијама Југословенског друштва "Његош" у градићу Генерал Хуан Мадариаги, једној од бројнијих колонија црногорских исељеника у Аргентини.

Митрополит Амфилохије боравио је од 1. до 4. септембра и у посјети нашој православној заједници у Лими.Припремио протођокон Игор Балабан.

 

Прослава у катедралном храму Рођења Пресвете Богородице Буенос Аиресу

36:43 минута (6.31 МБ)

У катедралном храму Рођења Пресвете Богородице Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке у суботу, 22. септембра, свечано је прослављен храмовни празник.

Уз саслужење Преосвећених Епископа: Каракаског и Јужноамеричког Јована (Руска Загранична Црква) и Патарског Јосифа, викара Митрополита Буенос Аиреса Тарасија (Цариградска Патријаршија), више презвитера, ђакона и вјерног народа из разних православних јурисдикција Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, служио је у храму Рођења Пресвете Богородице Свету Архијерејску Литургију.

Из Буенос Аиреса се јавио Протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Г. Амфилохија

Митрополит Амфилохије учествовао у испраћају Митрополита Платона

3:57 минута (694.26 КБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, служио је у недјељу, 23. септембра у цркви Благовијести Пресвете Богородице, сједишту Епархије за Аргентину и Јужну Америку Московске Патријаршије.

Митрополит Амфилохије је на позив Митрополита Платона, досадашњег Митрополита аргентинског и јужноамеричког, који је началствовао Светом Литургијом, учествовао на његовој посљедњој Литургији у Јужној Америци и свечаном испраћају.

Опширније протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија

Митрополит Амфилохије на Крстовдан служио у Каракасу

2:57 минута (518.78 КБ)

На празник Воздвижења Часног Крста - Крстовдан, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, служио је Свету Литургију у храму Св. Оца Николаја (Руска загранична Црква) у Каракасу, главном граду Венецуеле, уз саслужење старешине храма 90-годишњег протојереја Павела Волкова, презвитера Саше Ђурђевића, пароха каракаског и протођакона Игора Балабана.

Са прославе Крстовдана у Каракасу са опширнијим извјештајем јавио се протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија

Митрополит Амфилохије служио у Храму Светог Георгија у Каракасу

2:23 минута (420.21 КБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епископије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, служио је у суботу, 29. септембра, Свету Архијерејску Литургију у српској цркви Светог Великомученика Георгија у Каракасу, уз саслужење Преосвећеног Епископа Игнатија, викара Митрополита Мексика Антонија (Антиохијска Патријаршија), протојереја Павела Волкова (Руска загранична Црква), свештеника Василија Лунгеануа (Румунска Патријаршија), презвитера Александра-Саше Ђурђевића, пароха каракаског, протођакона Игора Балабана и ђакона Пабла Пење (Антиохијска Патријаршија).

Из Каракаса се јавио протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија

Митрополит Амфилохије служио у цркви Светог Јована Крститеља у венецуеланском граду Маракају

29:23 минута (5.05 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епископије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, служио је у недјељу, 30. септембра Свету Литургију у цркви Светог Јована Крститеља у граду Маракају у венецуеланској држави Арагва.

Господину Митрополиту су саслуживали презвитер Александар-Саша Ђурђевић и протођакон Игор Балабан.

Из Маракаја се јавио протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија.

Митрополит Амфилохије посјетио Републику Доминикану

1:58 минута (346.05 КБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, боравио је од 1. до 3. октобра у посјети Републици Доминикани, ради договора о организовању црквене заједнице наше Патријаршије у овој карипској земљи.

Чувши прошле године о присуству наших исељеника у Републици Доминикани, што је потврдила и Амбасада Републике Србије на Куби, Митрополит Амфилохије је, и поред згуснутог распореда, овога пута успио да посјети Доминикану, у пратњи протођакона Игора Балабана.

Из посјете Доминикани се јавио протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија

Митрополит Амфилохије стигао у Црну Гору након канонске посјете Епархији у Јужној Америци

Tagged:
7:57 минута (1.37 МБ)

У сриједу 17. октобра његово Високопреосвештенство архиепископ цетињски митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије вратио се  у Црну Гору након канонске посјете епархији буеносајрејско - јужноцентрално - америчкој, у којој је био више од два мјесеца. Митрополита Амфилохија су на аеродрому у Подгорици дочекали сабрано свештенство и монашто и вјерни народ, да би након тога пристигао у  катедрални Цетињски манастир и у току вечерње службе обратио се поруком сабраном народу и ученицима Богословије Светог Петра цетињског.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Ћириловац

Tagged:
7:16 минута (1.25 МБ)

Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је Свету архијерејску Литургију у  манастиру Ћириловац у Речинама код Колашина. На крају светог богослужења Митрополит се сабраном народу обратио словом поуке.

Митрополит Амфилохије на празник Свете Петке служио у манастиру Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори

Tagged:
4:57 минута (873.21 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у суботу 27. октобра, на празник Свете Петке, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори уз саслужење Игумана ове Свете обитељи Архимандрита Луке, јеромонаха Мирона сабрата манастира и протођакона Игора Балабана. Опширније наш колега Гојко Самарџић.

Митрополит Амфилохије служиће у недељу 28. октобра у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици

8:40 минута (1.49 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије служиће Свету Архијерејску литургију у недељу 28. октобра у крипти Саборног Храма у Подгори. Митрополиту ће саслуживати више епископа Московске Патријаршије из Украјине и Бјелорусије. У наставку дана биће освештан и постављен позлаћени крст на централну куполу Саборног Храма Св. Јована Владимира у Бару. Тим поводом разговарали смо са парохом подгоричким јерејем Мирчетом Шљиванчанином и протомајстором Момчилом Станојевићем.

Поводом празника Св. Арсенија Сремца Митрополит Амфилохије служио у манастиру Ждребаоник

Tagged:
21:02 минута (3.62 МБ)

Светом Архијерејском Литургијом, коју је у манастиру Ждребаоник са свештенством и монаштвом служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије, прослављен је празник Св. Арсенија Сремца, другог архиепископа српског, чије мошти почивају у овој светињи. Припремили Гојко Самарџић и Оливера Балабан.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Ћелија Пиперска, 11. новембар 2012

Tagged:
8:18 минута (1.43 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 11. новембра Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ћелија Пиперска.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је бесједио:

Митрополит Амфилохије служио у цркви Св. пророка Јеремије у мјесту Жањев до на Његушима код Цетиња, 18. новембар 2012

Tagged:
7:25 минута (1.28 МБ)

Његово Високопресвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 18. новембра Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог пророка Јеремије у мјесту Жањев до на Његушима код Цетиња. Овом приликом Митрополит Амфилохије је служио и чертдесетодневни помен Драгици Љесар дугогодишњој професорки Цетињске Богословије.

Митрополит Амфилохије на Аранђеловдан служио у манастиру Ждребаоник

Tagged:
19:17 минута (3.31 МБ)

Данашњи празник Аранђеловдан литургијски и свечано је прослављен у манастиру Ждребаоник код Даниловграда. Свету Архијерејску Литургију са свештенством и монаштвом у тој светињи служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. Празнично сабрање у манастиру Ждребаоник окупило је велики број вјерника, међу којима је била и Њ.Е. Амбасадорка Украјине у Црној Гори Оксана Сљусаренко. Том приликом амбасадорка је манастиру даривала икону Св. Архангела Михаила из Кијево - Печерске Лавре.

Митрополит Амфилохије служио у Слапу код Даниловграда, 25. новембар 2012

Tagged:
10:11 минута (1.75 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Господина Амфилохија изговорена у недјељу 25. новембра, на празник Светог Јована Милостивог и Светог Нила Синајског, у току Свете Архијерејске Литургије коју је служио у цркви посвећеној Светом Арсенију Архиепископу Српском у Слапу код Даниловграда.

Обнавља се храм из III вијека

Tagged:
2:55 минута (515.88 КБ)

У доњегрбаљском селу Кримовице Високопреосвећени Митрополит Амфилохије благосиљао је камен темељац за обнову храма Светог Андреја Првозваног. О значају овог разрушеног храма, сведочи фрагмент мозаика који се налазио у храму, а који датира из III вијека.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Острогу

11:35 минута (1.99 МБ)

На празник Ваведења Пресвете Богородице Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Острогу уз саслужење свештенства и монаштва Митрополије Црногорско - приморске. Слушамо тонски запис колеге Гојка Самарџића.

Бесједа Митрополита Амфилохија на Никољдан у цркви посвећеној овом Светитељу на Орјој луци код Даниловграда

Tagged:
22:46 минута (3.91 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на празник Свето Николаја Мирликијског чудотворца у цркви посвећеној овом Светитељу на Орјој луци код Даниловграда.

 

Митрополит Амфилохије на празник Детињци служио у манастиру Бешка на Скадарском језеру

Tagged:
5:50 минута (5.34 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије, уз саслужење свештенства, служио је у недјељу, 23. децембра, на празник Дјетињци, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Бешка на Скадарском језеру.

Овом приликом Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије сабране је поздравио ријечима бесједе:

Бесједа Митрополита Г. Амфилохија у манастиру Подмаине у Будви, 29. децембар 2012

Tagged:
14:36 минута (2.51 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је у суботу 29. децембра служио у манастиру Подмаине у Будви а којом је почео вратски састанак свештенства и монаштва Митрополије Црногорско - приморске.

Освештано спомен обиљежје грбаљским добровољцима

Tagged:
24:09 минута (4.15 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 30. децембра Свету Архијерејску Литургију у манастиру Подластва у Ластви грбаљској, служио помен и обавио освећење спомен - обиљежја погинулим и преминулим грбаљским добровољцима од 1912-1918 године.

 

Обиљежена Слава Епархије Захумско - херцеговачке и приморске

14:29 минута (2.49 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је 02. јануара 2013. године, на празник Светог Игњатија Богоносца служио у старој цркви Рођења Пресвете Богородице у Мостару.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Ћелија Пиперска, 5. јануар 2013

17:09 минута (2.95 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је јутрос у манастиру Ћелија Пиперска Свету архијерејску литургију и 40-дневни  помен новопрестављеној слушкињи Божјој, монахињи ове обитељи Марији (Тинтор).

Митрополит Амфилохије је потом одслужио помен новопрестављеном Зорану Жижићу, дугогодишњем актеру политичког живота Југославије и Црне Горе и члану Правног савјета Митрополије Црногорско - приморске.

Митрополит Амфилохије на Бадњи дан и празник Оци служио у саборном храму Светог Јована Владимира у Бару

15:07 минута (2.6 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногороско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 6. јануара на Бадњи дан и празник Оци, Свету Архијерејску Литургију у саборном храму Светог Јована Владимира у Бару. Након прочитаног Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је сабрани народ поздравио ријечима бесједе. Опширније Александар Вујовић.

Митрополит Амфилохије освештао и наложио Бадњак пред храмом Св. Николе на Ободу на Ријеци Црнојевића

14:32 минута (2.5 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије након Свете Архијерејске Литургије и налагања Бадњака пред Саборним храмом Светог Јована Владимира у Бару освештао је и наложио Бадњак и пред храмом Светог Николе на Ободу на Ријеци Црнојевића, одакле се јавио наш колега Александар Вујовић.

Митрополит Амфилохије освештао је вечерас са свештенством и вјерним народом бадњаке пред црквом Св. Текле у Даниловграду

16:34 минута (2.85 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Господин Амфилохије освештао је вечерас са свештенством и вјерним народом Бадњаке пред црквом Свете Текле у Даниловграду.

Владика је у бесједи Даниловграђанима казао да је Рођење Христово освештало свако рођење. "Свако убиство дјетета у материној утроби је због тога убиство малога Христа".

Митрополит Амфилохије наложио је вечерас Бадњаке и пред манастиром Светог Луке у Жупи Никшићкој

10:09 минута (1.75 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије наложио је вечерас Бадњаке и пред манастиром Светог Луке у Жупи Никшићкој. Опширније Александар Вујовић.

 

На Сабор Пресвете Богородице Митрополит Амфилохије служио у манастиру Морача

Tagged:
18:51 минута (3.24 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Сабор Пресвете Богородице - другио дан Божића, Свету службу Божију у манастиру Морача.

У архипастирској бесједи Владика је говорио о Светој тајни крсштења рекавши да је управо крштење квасац вјечности и непролазности."Предвјечни Бог се уселио у утробу Пресвете Дјеве, уселио се у људску природу, у природу Исуса из Назарета, Дјетета Младога. Кроз Њега и преко Њега освештана је вјечним и непролазним животом људска природа", казао је Владика.

Митрополит Амфилохије на Богојављење служио у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици

5:40 минута (998.47 КБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, поводом Богојављења, Свету службу Божију са великим водоосвећењем у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици. Владици је саслуживало свештенство Подгоричког архијерејског намјесништва. У току литургије Митрополит Амфилохије је крстио Францускињу јеврејског поријекла Клаудију.

У литургијској проповиједи многобројним вјерницима Владика је рекао да се Господ на овај Свети празник јавио људима онакав какав јесте. “Зато више нема потребе да философи нагађају ко је и какав је Бог. Нема више више потребе да учењаци трагају за најдубљом тајном живота и свијета. Нема више потребе да они који су испуњени заблудама, а који су чезнули да открију ту истину, лутају и да више иду путевима који нијесу путеви прави него су беспућа”.

Митрополит Амфилохије на Савиндан служио у Тивту у саборној цркви посвећеној овом Светитељу

Tagged:
23:35 минута (4.05 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско -приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 27. јануара, на празник Светог Саве првог српског Архиепископа Свету Архијерејску Литургију у саборној цркви посвећеној овом Светитељу у Тивту поводом Савиндана, храмовне славе ове Светиње.

 

Манастир Доњи Брчели дочекао свог Архијереја, 30. јануар 2013

Tagged:
12:30 минута (2.15 МБ)

Високопреосвећени Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Доњи Брчели надомак Вирпазара у Црмници. У прилогу слушамо бесједу његовог Високопреосвештенства.

 

Митрополит Амфилохије служио у цркви Св. Атанасија Великог у Миокусовићима код Даниловграда, 2. фебруар 2013

Tagged:
16:46 минута (2.88 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у суботу 2. фебруара, на празник Преподобног Јефтимија Великог Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Атанасија Великог у Миокусовићима код Даниловграда. Овом приликом Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије вјерном народу сабраном на Светом Богослужењу обратио се ријечима бесједе:

Митрополит Амфилохије служио у Доњем манастиру Острог, 3. фебруар 2013

Tagged:
13:40 минута (2.35 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Архијерејској Литургији, коју је у недјељу 3. фебруара, на празник Светог Максима Исповједника и Светог мученика Неофита, служио у Доњем манастиру Острог. Овом приликом Митрополит Амфилохије пререзао је славски колач поводом имендана монаха Максима сабрата Острошког манастира а након прочитаног Светој Јеванђеља сабраном вјерном народу се обратио ријечима бесједе:

Митрополит Амфилохије служио у Режевићима, 12. фебруар 2013

Tagged:
12:16 минута (2.11 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је на празник Света Три Јерарха, са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Василија Великог која се налази у близини манастира Режевићи.

Владика је са свештенством благослиљао славски колач, а у току литургије одржао је мали помен блаженопочившем игуману манастира Дајбабе архимандриту Луки (Анићу).

Митрополит Амфилохије: Опасност претварања јунаштва у еуропоклонство, а чојства у геј - парадерство

Tagged:
9:17 минута (1.6 МБ)

Постоји опасност да се јунаштво претвори у еуропоклонство, а да се чојство преобрази у геј - парадерство, упозорио је данас у литургијској бесједи у цркви Светог архиђакона Стефана на Медуну код Подгорице Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије. Владика је јутрос са свештенством у овој цркви служио Свету службу Божију, са поменом војводи Марку Миљанову, који се упокојио на данашњи празник Сретења Господњег 1901. године, и чији гроб се налази пред овим храмом. Митрополит Амфилохије је казао да се на "овој Медунској гори, као некада Симеон Богопримац, срео и војвода Марко Миљанов са Богом својим, са живим Господом".

"Начисто" са Петром Комненићем – гост Митрополит Г. Амфилохије

93:14 минута (13.35 МБ)

Гост емисије РТВ Вијести “Начисто”, која је емитована 14. фебруара 2013, био је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије.

 

Свечана сједница Матице српске у част 200 година од Његошевог рођења

56:56 минута (9.78 МБ)

Наша најстарија културна институција, Матица српска, која је јуче приославила 187 година постојања, јуче је тим поводом одржала јсвечану седницу посвећену 200. годишњици рођења Петра II Петровића Његоша.

Предсједник Матице српске Драган Станић поздравио је многобројне учеснике и госте, међу којима су били и представници републичке, покрајинске и градске власти.

Бесједом "Христоцентричност престола свесветија по Његошу", о великом пјеснику и мислиоцу и његовим дјелима говорио је Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, који је напоменуо да је с радошћу прихватио да одржи слово о Његошу као његов недостојан наследник на катедри цетињског митрополита.

Митрополит Амфилохије служио у новооснованом манастиру Богородице Тројеручице у Београду

Tagged:
16:10 минута (2.78 МБ)

На празник Светог Исидор Пелусиота, 17. фебруара ове године, у новооснованом манастиру Богородице Тројеручице, Свету архијерејску Литургију служио је високопреосвећени митрополит Амфилохије. Обраћајући се окупљенима у овој београдској светињи, Митрополит Амфилохије казао је литургијској бесједи да је Господ дошао да призове на поновоно "облачење" човјека. "Свуците старога човјека с дјелима његовим и обуците новог" цитирао је и тумачио Високопреосвећени ријечи Светог апостола Павла.

Бесједа Митрополита Амфилохија на празник Светог Симеона Мироточивог у Беранама

Tagged:
14:12 минута (2.44 МБ)

На празник Преподобног Симеона Мироточивог, у уторак 26. фебруара, Свету Архијерејску Литургију у цркви Преображења Господњег у Беранама, служили су Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије и Преосвећени Епископ Јоаникије са бројним свештенством и монаштвом. У току Светог Богослужења сабраном вјерном народу архипастирском бесједом обратио се Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије на Недјељу о блудном сину служио у цркви Свете Петке у Голубовцима код Подгорице

Tagged:
19:05 минута (3.28 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије, коју је у недјељу 3. марта, на Недјељу о блудном сину, служио у цркви Свете Петке у Голубовцима код Подгорице.

 

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Савина код Херцег Новог, 5. март 2013

Tagged:
22:30 минута (3.86 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је 5. мартa 2013. године са свештенством Свету службу Божију у манастиру Савина код Херцег Новог. У литургијској проповиједи Владика је подсјетио колико је велико призвање хришћана на земљи. У току литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Стефана Јовановића, који је рођен у Аргентини, а предачким поријеклом је из Ћеклића. Он ће бити свештеник у новооснованој Буеносајреско-централно-јужноамеричкој епархији Српске православне цркве, чији администратор је Митрополит Амфилохије. Владика је данашње рукоположење велики благослов за оца Стефана и његову попадију, за нашу Цркву и њену мисију, за потомке наших исељеника у Јужној Америци који су сачували вјеру предака.

Митрополит Амфилохије: "Богословско - молитвени лик Петра II Петровића Његоша"

Tagged:
66:03 минута (11.34 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије одржао је 1. марта на Православном богословском факултету у Београду предавање на тему "Богословско - молитвени лик Петра II Петровића Његоша".

Предавање је организовала Студентска заједница Православног богословског факултета поводом 200 година од Његошевог рођења.

Митрополит Амфилохије служио у Острогу

Tagged:
17:58 минута (3.09 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Острог.У току литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Слободана Лукића, који ће бити свештеник у Црмници. У литургијској бесједи Владика је говорио о Светој тајни свештенства.

На задушнице Митрополит Амфилохије служио Литургију и парастос у Цетињском манастиру

Tagged:
6:37 минута (1.14 МБ)

Његово Високопреосвештентсво Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у суботу 9. марта,  поводом Задушница Свету службу Божију са парастосом упокојеним хришћанима у Цетињском манастиру.

"Као што је Бог шест дана стварао свијет и седми дан ушао у суботњи дан, у дан Свога покоја, тако Господ увијек изнова стварајући улази у свој покој", рекао је Владика Амфилохије у литургијсјкој проповиједи.

"У исто вријеме, све које је створио призвао их је на дјело, да дјелају дјело своје до вечера, као што каже Свети пророк. То значи до краја свога живота да дјелају дјело своје које је дјело Божије, да буду Божји сарадници. На то смо призвани ми људи овдје на земљи", рекао је Митрополит Амфилохије. Доносимо бесједу у цјелости:

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Светог Сергија Радоњешког на планини Румији, 10. март 2013

Tagged:
11:08 минута (1.91 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 10. марта, на Месопусну недјељу, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Сергија Радоњешког на планини Румији. У току Светог Богослужења Високопреосвећени Митрополит Амфилохије замонашио је искушеницу ове Свете обитељи којој је дао монашко име  Пафнутија. У бесједи којом се овом приликом обратио сабраним вјерницима Митрополит Амфилохије је рекао:

Митрополит Амфилохије: "Пост и молитва у духовном животу богословских школа"

Tagged:
51:52 минута (8.91 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија на тему "Пост и молитва у духовном животу богословских школа" које је одржао у четвртак 28. фебруара 2013. године у Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу.

 

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Ждребаоник код Даниловграда, 17. март 2013

7:16 минута (1.25 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у суботу 16. марта Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ждребаоник код Даниловграда, поред моштију Светог Арсенија Другог Архиепикопа српског.

Током Светог богослужења одликовао је протопрезвитера Обрена Јовановића, секретара Митрополије Црногорско - приморске, правом ношења напрсног крста, тј. чином Протојереја - ставрофора.

Након Богослужења, у просторијама манастирског конака, одржана је прва овогодишња сједница Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије Црногорско - приморске.

Митрополит Амфилохије: "Крштење и покајање"

Tagged:
38:55 минута (6.68 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија на тему "Крштење и покајање" које је одржао на недјељу Православља у недјељу 24. марта у дворани "Парк" у Херцег Новом након пројекције филма "Острво" Павела Лунгина.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Рустово, 27. март 2013

Tagged:
15:32 минута (6.22 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник преподобног Бенедикта Нурсијског, са свештенством Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Рустово у Паштровићима.

"Само онај који познаје Бога и познаје шта је Божје и каква је Божја сила, тај може знати и познавати и човјека", рекао је Владика Амфилохије у литургијској бесједи.

"Отуда пророк Давид каже да је срце човјеково средиште свеукупног човјековог живота. Гдје је срце ваше тамо је и благо ваше - то је ријеч самога Господа. Гдје је благо ваше, тамо је и срце ваше", рекао је Владика.

Митрополит Амфилохије служиo Литургију у мaнастиру Дајбабе, 31. март 2013

Tagged:
21:09 минута (3.63 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 31. марта, уочи празника Светог Симеона Дајбабског, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори код Подгорице, у коме је у суботу 30. марта, на свечаном Бденију, замонашио искушеника ове Свете обитељи коме је дао монашко име Симеон, по старцу Симеону Дајјабском чије Свете мошти чува ова Светиња. Из манастира Дајбабе са опширнијим извјештајем јавио се наш колега Гојко Самарџић.

Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије: "Косово-злочин без казне"

Tagged:
39:38 минута (6.81 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепикопа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија на тему "Косово-злочин без казне" које је у петак 29. марта 2013. године одржао у Подгорици, у организацији Матице српске-Друштва чланова у Црној Гори.

Митрополит Амфилохије је рекао да је Његош био и остао "пророчка савјест" како за Србе свог времена, тако и за Србе уопште, али и цијелу Европу, јер је његово опредељење било "косовско-завјетно".

Митрополит Амфилохије на празник преподобног Јакова Исповиједника служио Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
14:32 минута (2.5 МБ)

У Цетињском манастиру данас је, на празник преподобног Јакова Исповједника, литургију пређеосвећених дарова служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије. Митрополиту су салсуживали свештеници и свештеномонаси из архијерејског намјесништва цетињског и подгоричко-колашинско-даниловградског. На литургији су појали ученици Цетињске Богословије.

Након причешћа свештенства и вјерног народа Владика Амфилохије се свим сабраним обратио ријечима бесједе, у којој је говорио о светом посту, тумачивши и молитву из литургије пређеосвећених дарова коју је записао Свети Григорије Двојеслов.

Митрополит Амфилохије: "Исихастичко предање Цркве и Свети Григорије Палама"

Tagged:
71:12 минута (12.23 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија на тему "Исихастичко предање Цркве и Свети Григорије Палама" које је одржао 31. марта 2013. године у Никшићу.

 

Митрополит Амфилохије одржао предавање у Коларчевој задужбини у Београду

Tagged:
48:50 минута (8.39 МБ)

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије говорио је на трибини Фонда Слободан Јовановић. Тема: „Његошев косовски завет – поводом 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша и 14 година од НАТО агресије”.

Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије изјавио је да је Косово судилиште "божије правде" како Србима и Албанцима, тако и Европи и целом свету, а тренутну ситуацију у покрајини упоредио је са "петовековном отоманском тиранијом". Митрополит је на скупу рекао да је Његош био и остао "пророчка савест" како за Србе свог времена, тако и за Србе уопште, али и целу Европу, јер је његово опредељење било "косовско-заветно".

Митрополит Амфилохије служио Литургију Пређеосвећених Дарова у манастиру Михољска Превлака

Tagged:
19:29 минута (3.35 МБ)

Високопреосвћени Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије, началствовао је Светом Литургијом Пређеосвећних дарова и братским сабрањем новоформираних протопрезвитеријата - бококоторског и херцегновског.  У прилогу доносимо бесједу Његовог Високопресвештенства Митрополита Амфилохија.

Бесједа Митрополита Амфилохија у цркви Вазнесења Господњег у Подгорици

Tagged:
27:55 минута (4.8 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије освештао је са свештенством обновљену цркву Вазнесења Господњег (мала црква поред Саборног храма Христовог Васксења) у Подгорици. У наставку је служена Света архијерејска литургија.

Бесједа Митрополита Амфилохија у цркви Светог првомученика и Архиђакона Стефана на Светом Стефану

Tagged:
15:37 минута (6.26 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена у недјељу 21. априла на Светој Архијерејско Литургији коју је са свештенством служио у цркви Светог првомученика и Архиђакона Стефана на Светом Стефану.

Свенародни молебан за спас Косова и Метохије

Tagged:
19:23 минута (3.33 МБ)

У порти Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици у сриједу 24. априла служан је велики свенародни молебан за спас Косова и Метохије.

Молебан су служили Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије и  Његово Преосвештенство Епископ будимљанско - никшићки Господин Јоаникије са свештенством, свештеномонаштвом и вјерним народом Митрополије црногорско - приморске. У бесједи којом се овом приликом обратио сабранима Високопреосвећеним Митрополит Г. Амфилохије је казао:

Mитрополит Амфилохије: Владика Његош - Светитељ

Tagged:
9:47 минута (1.68 МБ)

Његово високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит Амфилохије служио је данас, 27.04.2013. Свету Архијерејску Литургију у цркви Рождества Пресвете Богородице на Ћипуру. Након Свете литургије сабраном вјерном народу обратио се предстојатељ наше Митрополије који је у надахнутој бесједи говорио о данашњем празнику.

Митрополит Амфилохије на округлом столу „Слобода вјероисповијести у Црној Гори“

Tagged:
10:09 минута (1.74 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије казао је јуче у Подгорици да је садашња црногорска власт израсла из марксистичко - тоталитарне идеологије и да је и све што је та идеологија стварала пропало, али и да је њен дух и њено начело остало и да се остварује се под другим видом.

Mанастир Златица прославио је своју храмовску славу – празник Цвијети

Tagged:
29:09 минута (5.01 МБ)

Светом Архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача, подгорички манастир Златица у Подгорици у недјељу 28.априла, на празник Уласка Господа и Спаса нашег Исуса Христа  прославио је своју храмовску славу - празник Цвијети.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство  Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије уз саслужење свештенства.

У Цетињском манастиру служена Света тајна јелеосвећења, 1. мај 2013

Tagged:
7:05 минута (1.22 МБ)

На Велику сриједу 01. маја 2013.г, у Цетињском манастиру служена је Света тајна јелеосвећења. Након одлужене службе Божије и помазивања присутних светим јелејем, сабраним се бесједом обратио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско - приморски г. Амфилохије, који је говорио о смислу и значају ове свете тајне у Цркви Христовој.

Митрополит Амфилохије на Велики четвртак служио у Цетињском манастиру у спомен Христове Тајне вечере

Tagged:
20:07 минута (3.46 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Велики четвртак Свету службу Божију у Цетињском манастиру у спомен Христове Тајне вечере.

"Јуда је предао и издао Господа после Тајне вечере која се наставља кроз вјекове", рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи вјернима."Онда се догађа драма у Гетсиманској башти када се Господ моли да га мимоиђе 'чаша ова'. Сагледао је сву тежину свог крста као човјек и молио је Оца Небескога, али не 'буде воља моја', него 'воља твоја'. Докле спавају ученици, три пута их буди и долази тај страшни час када га Јуда издајник предаје ", рекао је Митрополит црногорско-приморски."Чак се и Пилат, римски кнез показао разумнијим од оних који су требали да буду Месијини свједоци. Чак је покушавао на неки начин да их одврати од тога зла и злочина, али њихово помрачење је било толико, толико су зло и мржња тријумфовали у њиховој души, и гордост и надменост, да нијесу препознали да је Он био очекивање пророка и да је био тај ради кога су и они постојали", рекао је Митрополт АмфилохијеУ току данашње Свете службе Цркви Христовој је прибројано четворо новокрштених слугу Божијих.

Митрополит Амфилохије на Велику суботу служио на Топлој у Херцег Новом

Tagged:
11:57 минута (2.06 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је у суботу 4. маја, на Велику суботу, Свету Архијерејску Литургију, са саборним крштењем вјерника, у цркви Вазнесења Господњег на Топлој у Херцег Новом. У литургијској бесједи након прочитаног Светој Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао:

Митрополит Амфилохије Васкршњу литургију служио у Саборном храму у Подгорици

Tagged:
8:35 минута (7.86 МБ)

Централна Васкршња литургија у Митрополији црногорско - приморској служена је у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици.

Служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије, са свештенством и вјерним народом.

Митрополит Амфилохије на Васкршњи уторак служио у манастиру Ком на Скадарском језеру

Tagged:
20:24 минута (3.5 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је на Васкрсни уторак са свештенством и вјерним народим Свету службу Божију у манастиру Ком на Скадарском језеру.

Бесједа Митрополита Амфилохија у цркви Св.Ђорђа у Стијени Пиперској

Tagged:
20:47 минута (3.57 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је са свештенством Свету Архијерејску Литургију и велико освећење цркве Светог Ђорђа у Стијени Пиперској.

Митрополит Амфилохије служио у храму Светог Саве на Врачару, 10. мај 2013

17:55 минута (3.08 МБ)

"После Христовог васкрсења све оно што је свето и животворно свуда исходи из његовог гроба. И Свети Сава је израстао из истог корена, и он је сведок Христовог животворног гроба, сведок да смрт није последња реч. У том смислу КИМ је гробница у којој је погребен свагда распети српски народ, гробница из које ће изнићи плодови васкрсења Христовог, а њега се не смемо одрећи", рекао је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије у петак 10. маја на Светој Архијерејској Литургији у храму Светог Саве на Врачару. Умировљени Епископ захумско - херцеговачки Атанасије и Владика хвостански Атанасије саслуживали су Митрополиту Амфилохију.

Митрополит Амфилохије служио на темељима ранохришћанског храма на Дукљи код Подгорице

Tagged:
10:39 минута (1.83 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у суботу 11. маја, са свештенством и вјерним народом Свету службу Божију на темељима ранохришћанског храма на Дукљи код Подгорице. Митрополиту Амфилохију саслуживали су свештеници протопрезвитеријата подгоричко - колашинског и подгоричко - даниловградског, као и два јеромонаха из новоосноване епархије Буеносајријске и Јужно-Централно Америчке.

У литургијској проповиједи митрополит Амфилохије је истакао да је Васкшњи дан онај дан који је створио Господ да се у њему радујемо и веселимо, да је то дан Божији и дан човјечији.

Бесједа Митрополита Амфилохија на празник Светог Василија Острошког Чудотворца у Горњем манастиру Острог

Tagged:
13:28 минута (2.32 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је на празник Светог Василија Острошког Чудотворца служио поред моштију овог великог Светитеља наше Цркве у Горњем манастиру Острог уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа Средњеевропског Г. Константина и великог броја свештенства.

Бесједа Митрополита Амфилохија са Округлог стола "Враћање Његошеве капеле на Ловћен-враћање смисла Црној Гори"

Tagged:
55:16 минута (9.49 МБ)

У емисији "Катедра" доносимо бесједу Његовог Високопреосвештентсва Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија коју је одржао на Округлом столу "Враћање Његошеве капеле на Ловћен- враћање смисла Црној Гори"  који је у четвртак 9. маја 2013. године одржан у Никшићу у оквиру манифестације "Дани Светог Василија Острошког".

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије је, овом приликом, јавност информисао да 9. маја премијеру Владе Црне Горе Милу Ђукановићу уручио писмо, са пропратним материјалом, истог садржаја као и писмо, које је прошле године упутио ондашњем премијеру Игору Лукшићу, а поводом званичног захтјева за обнављање Његошеве капеле на Ловћену.

Бесједа Митрополита Амфилохија у манастиру Свете Матроне у Доњем грбљу, 14. мај 2013

Tagged:
16:12 минута (2.78 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена у уторак 14. маја, на празник Светог пророка Јерејмије у манастиру Свете Матроне у Доњем грбљу.

 

Митрополит Амфилохије: “Пост и покајање”

Tagged:
67:00 минута (11.5 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско - приморског Господина Амфилохија на тему "Пост и покајање", које је одржао 19. априла 2013. године у манастиру Дуљево на Сабору женског монаштва Митрополије црногорско - приморске.

 

Митрополит Амфилохије служио у цркви Светог Николе на Пелевом бријегу у Братоножићима

Tagged:
14:27 минута (2.48 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у суботу 18. маја Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Николе на Пелевом бријегу у Братоножићима.

Митрополит Амфилохије: Ко је њима дао право да се одричу краља Николе?

68:11 минута (11.7 МБ)

Митрополит црногорско - приморски Амфилохије рекао је за РТРС у емисији "Интервју" да се српски народ нашао на балканској раскрсници и да је непрекидно у жижи историјских збивања, не само Балкана него и у свјетским размјерама. "То се нарочито показало од Косовског боја до данас", каже митрополит. Говорећи о споразуму између представника Србије и привремених власти у АП Косово и Метохија високопреосвећени Митрополит је рекао да се ради о насиљу"То што се догађа, Споразум - то није споразум, то је диктат, насиље... Косово и Метохија - то је Црква, то је мој вапај!" Митрополит је нагласио да се још 2008. године огласио о питању Косова и Метохије када је "администрација Црне Горе признала Косово". "Ко је њима дао право да се одричу краља Николе и многих других из историје Косова и Метохије?

Митрополит Амфилохије служио на остацима манастира Пречиста Крајинска код Бара

Tagged:
10:14 минута (1.76 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена у уторак 4. јуна на Светој Архијерејској Литургији коју је поводом празника Светог мученика Јована Владимира кнеза српског служио на остацима манастира Пречиста Крајинска код Бара.

Митрополит Амфилохије jе данас, на дан преподобног Јустина Новог, Ћелијског, служио Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
21:15 минута (3.65 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

У литургијској проповиједи Владика Амфилохије је рекао да није случајно што је за преподобног Јустина Ћелијског врховни критеријум и мјера свега био Сам Богочовјек.

"Тако му и пјевамо Свету пјесму написану светогорским монахом њему у част. То свједочи свеуукупни његов живот, од рођења, од његовог хођења Светоме Прохору Пчињскоме, његовог монашења у Скадру у тешка и тегобна времена страдања и албанске голготе", рекао је Митрополит Амфилохије.

Бесједа Митрополита Амфилохија са oсвећења цркве Светог Николе у Љешевићима

Tagged:
19:27 минута (3.34 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско - приморског Господина Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије и освећења новообновљене цркве Светог Николе у Љешевићима у Доњем Грбљу у недјељу 16. јуна 2013. године.

“Црква Светог Николе тешко је страдала у земљотресу 1979. године и од тада није била у црквеној употреби. Трудом одбора и добровољним прилозима мјештана Љешевића, црква је потпуно обновљења. Радови током којих је обновљена унутрашњост цркве са новим иконостасом и припратом, као и црквена порта трајали су двије године“, казао је предсједник одбора Дејан Штилет.

Mитрополит Амфилохије служио на брду Пардус код Подгорице

27:39 минута (4.75 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски г Амфилохије служио је на празник Светог свештеномученика Јоаникија Липовца, Митрополита црногорског и свештеномученика и мученика пострадалих са њим, у понедељак 17. јуна Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном овом празнику на Пардусу код Подгорице.

Празничном богослужењу и храмовној слави цркве на Пардусу, присуствовао је у великом броју вјерни народ љешанске нахије и шире.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Острог, 18. јун 2013

Tagged:
8:22 минута (1.44 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је 18. јуна 2013. године, поводом празника преподобног Петра Коришког, Свету службу Божију у манастиру Острог.

 

Бесједа Митрополита Амфилохија у Горњем манастиру Острог

Tagged:
12:37 минута (2.17 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена у петак 21. јуна 2013. године на Светој Архијерејској Литургији коју је служио у Горњем манастиру Острог.

 

Гостовање Митрополита Амфилохија у емисији "Жива Истина"

104:55 минута (18.01 МБ)

Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије био је гост емисија "Жива Истина" на Атлас телевитији 28. јуна 2013. године. Аутор емисије Дарко Шуковић.

 

Бесједа Митрополита Амфилохија на Ивањдан у Острошком скиту Јован долу

Tagged:
15:13 минута (2.62 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на празник рођења Светог Јована Крститеља - Ивањдан у Острошком скиту Јован долу.

 

Митрополит Амфилохије: "О Светом Јовану Крститељу"

Tagged:
57:35 минута (9.89 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија "О Светом Јовану Крститељу" које је у навечерје празника рођења Претече и Крститеља Господњег Јована у суботу 6. јула одржао у Горњем манастиру Острог у оквиру духовних вечери које се сваке суботе, са његовим благоловом, одржавају у овој Светињи.

Митрополит Амфилохије на слави цркве Свете Петке у Сутомору

Tagged:
23:51 минута (9.56 МБ)

DSCN7894На дан свете преподобномученице Параскеве Римљанке, на вечерњој служби, Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије освештао је и пререзао славки колач код цркве Свете Петке у Спичанском пољу, у Сутомору. У пригодној бесједи, Митрополит је говорио о ранохришћанској преподобномученици Параскеви - Петки, о њеној силној вјери која ју је прославила у Царству небеском и која је на углед потоњим генерацијама, па и данашњим, како да се не поклекне пред искушењима овог свијета.

Митрополит Амфилохије служио у Барама Радовића у Горњој Морачи, 10. август 2013

Tagged:
22:58 минута (3.95 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије поводом храмовне славе цркве светог великомученика Пантелејмона и светог Климента Охридског у Барама Радовића у Горњој Морачи, служио је Свету Архијерејску Литургију у суботу 10. августа 2013. године уз саслужење Архиепископа Биробиджанског и куљдурског Г. Јосифа, архимандрита Кирила из Вороњежа, протојереја – ставрофора Драгана Станишића и Момчила Раичевића, протојереја Арсенија Радовића, јереја Обрена Шарића и Јована Радовића те јерођакона Рафалила и великог броја вјерног народа. У току Свете службе божије Митрополит Амфилохије и Архиепископ Јосиф обратили су се бесједама.

Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Tagged:
14:17 минута (2.45 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Архијерејској Литургији коју је у недјељу 18. августа служио у Цетињском манастиру.

 

Митрополит Амфилохије служио Литургију на Кључком Тавору на Бјеласици, 19. август 2013

Tagged:
20:30 минута (2.94 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилиохије служио је данас, уз саслужење настојатеља манастира Ћириловац, архимандрита Јоаила, Свету службу Божију у цркви Преображења Господњег, која је вјерна копија срушене ловћенске цркве Светог Петра Цетињског, на Кључком Тавору на Бјеласици.

У литургијској бесједи Владика је казао да је Господ своје ученике на Тавору откривши им и показавши свјетлост и истину, припремио за оно што ће доћи. "Припремио их је за Његово страдање и Његово распеће, да се не поколебају, да не изгубе вјеру у Његову свјетлост и у Његову истину када наступи тама Великога петка".

Митрополит Амфилохије служио у Старом Бару

Tagged:
13:54 минута (3.98 МБ)

У цркви Светог Николе у Старом Бару, 25. августа свечано је прослављен празник Светих мученика Фотије, Аникита и других с њима, а Свету архијерејску литургију тим поводом служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

У бесједи након литургије, он је подсјетио да су светитељи у чију славу је служена литругија живјели у вријеме безбожног цара Диоклицијана који је желио да истријеби све хришћане у граду Никомидији, те да су, како је рекао, у страдању своме  примили непропадљиви вијенац од Бога.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Морача

Tagged:
10:16 минута (1.77 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско приморског Г. Амфилохија са Свете Архиејрејске Литургије коју је на празник Успенија Пресвете Богородице, у сриједу 28. августа 2013. године, служио у манастиру Морача поводом храмовне славе ове древне Немањићке Светиње.

Митрополит Амфилохије служио у Подмаинама

Tagged:
22:59 минута (3.95 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, на празник Светог Рафаила банатског, Свету Архијејерску литургију у манастиру Подмаине. Појао је Српски византијски хор "Мојсије Петровић" а саслуживао је већи број свештеномонаха, свештеника, ђакона и вјерног народа који је овом приликом пристигао из свих крајева наше Митрополије. По прочитаном Јеванђељу, Високопреосвећени Митрополит поучио је вјерни народ ријечима поуке. У прилогу послушајте бесједу Митрополита Амфилохија.

Бесједа Митрополита Амфилохија у манастиру Дуга морачка код Подгорице

Tagged:
31:42 минута (5.45 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињсог Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литурјгије коју је у недјељу 1. септембра, на десету недјељу по Духовима и празник Светог Андреја Стратилата служио у манастиру Дуга морачка код Подгорице.

Митрополит Амфилохије на Цетињу одслужио Литургију са Призивом Светог Духа за почетак школске године

24:07 минута (6.9 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је у суботу 7. септембра, на празник Светог апостола Тита и преноса моштију Светог апостола Вртоломеја,  у Цетињском манастиру Свету Архијерејску Литургију са призивом Светог Духа поводом почетка нове школске 2013/14. године.

Светом Богослужењу су присуствовати професори и ђаци Богословије "Свети Петар Цетињски".

Митрополит Амфилохије освештао цркве Светог Ђорђа и Свете Варваре у грбаљском селу Сутвара

25:25 минута (4.37 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије у недјељу 8. септембра 2013. године је у грбаљском селу Сутвара обавио мало освећење у обновљеним црквама Свете Варваре и Светог Ђорђа, а потом у цркви Свете Варваре служио Свету архијерејску литургију.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
16:25 минута (2.82 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетњског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Архијерејској Литургији коју је у недјељу 22. септембра служио у Цетињском манастиру.

 

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Острогу

Tagged:
22:38 минута (3.89 МБ)

DSC_0704Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, поводом празника Воздвижење Часног Крста Господњег, Свету службу Божију у цркви Часног Крста у Горњем манастру Острогу.

Владици је саслуживало острошко свештеномонаштво и јерођакон Силуан из светогорског манастира Григоријат, а молитвено су учествовали многобројни вјерници.

Митрополит Амфилохије: "О тајни Часног крста"

Tagged:
37:54 минута (6.51 МБ)

У емисији "Катедра", поводом празника Воздвижења Часног Крста доносимо предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија "О тајни Часног крста" које је одржао на Крстопоклону недјељу, у недјељу 18. марта 2011. г. у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси.

Митрополит Амфилохије у селу Раће освештао цркву Светог Илије

31:38 минута (5.43 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црнохгорско-приморски Господин Амфилохијеу суботу 28. септембра 2013. године  је у селу Раће у Кучима освештао обновљену сеоску цркву Светог пророка Илије и у њој са свештенством и вјерним народом служио Свету ахијерејску литургију.

Након Светог причешћа храм је опходила литија, а онда је благосиљан славски колач.

Барско Коло српских сестара прославило Крсну славу

20:32 минута (3.53 МБ)

Поводом сјутрашњег празника Светих Вјере, Наде и Љубави и мајке им Софије, Крсне славе барског Кола српских сестара, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије јутрос је са свештенством и вјерним народом служио Свету архијерејску литургију у крипти Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару.

Митрополит Амфилохије је у литургијској проповиједи казао да су Свете мученице Вјера, Нада и Љубав чудесне и дивне дјеве Христове које су себе принијеле Господу на дар. „Вјера, нада и љубав су три основне хришћанске врлине, исконске и изворне врлине. Вјера је основа свега понога чему се надамо и на њој се гради наш људски живот и њоме се васкрсава и обнавља наша људска душа. Њоме се сједињује са самим Творцем својим".

Бесједа Митрополита Амфилохија на Свечаној духовној академији на Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Tagged:
13:17 минута (2.29 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија на Свечаној духовној академији на Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици којој су присуствовали сви православни првојерарси на челу са Његовом Свесветошћу Патријархом васељенским Господином Вартоломејем.

 

Митрополит Амфилохије: "Равноапостолни цар Константин и древно хришћанско предање у Црној Гори"

Tagged:
75:43 минута (13 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија на тему "Равноапостолни цар Константин и древно хришћанско предање у Црној Гори" које је одржао у недјељу 8. септембра 2013. године у манастиру Подмаине у Будви.

Митрополит Амфилохије служио Литургију на Дољанима

27:11 минута (4.67 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је поводом празника Светог Јована Богослова, славе Дјечјег хора при манастиру Златица, Свету службу Божију у цркви Светог архангела Михаила на Дољанима код Подгорице.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Ждребаоник код Даниловграда, 15. октобар 2013

Tagged:
13:53 минута (2.39 МБ)

Бeсједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско - приморског Господинa Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је у уторак 15. октобра 2013. године служио у манастиру Ждребаоник код Даниловграда.

У Бечићима прослављен Дан Светог деспота Стефана Штиљановића

Tagged:
17:01 минута (2.92 МБ)

Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача у цркви Светог апостола Томе у Бечићима данас је прослављен Дан Светог деспота Стефана Штиљановића, кнеза паштровског, чиме је почело тродневно обиљежавање Славе овога приморског мјеста.

Свету службу је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством и вјерним народом.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је рекао да је Бог створио човјека да господари свеукупном Божјом творевином. „А како ће господарити творевином, ако неће наставити дјело које је Бог започео? Зато је човјек сарадник Божји на Божанском стваралаштву".

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Саборном храму у Подгорици

41:01 минута (7.05 МБ)

DSC_0273Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством и вјерним народом Свету службу Божију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

У току богослужења Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Миомира Вулевића, управника Народне кухиње у Подгорици.

Током литургије око Храма су се појавиле наоружане полицијске снаге ангажоване на обезбјеђењу данашње подгоричке геј-параде, што је изазвало негодовање вјерног народа.

У литургијској проповиједи вјернима Владика је рекао да се демонска сила највише радује идолослужењу,  клевети, злоби против ближњих, содомском гријеху, пијанству и среброљубљу.

Празник Свете мати Параскеве прослављен у Будви

Tagged:
18:32 минута (3.18 МБ)

У цркви посвећеној Светој мати Параскеви Светом Архијерејском литургијом коју је служио митрополит Амфилохије и резањем славског колача прослављена је храмовна слава. Послије читања Светог Јеванђеља, окупљеном бројном народу словом поуке обратио се Митрополит, честитајући славу и говорећи о животу ове светитељке.

Свечано светопетровско бденије у Цетињском манастиру

Tagged:
12:28 минута (2.15 МБ)

Поводом сјутрашњег празника Светог апостола и јеванђелиста Луке, Светог Петра Цетињског и Светог Петра Другог, Тајновидца Ловћенског, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије вечерас је у Цетињском манастиру са свештенством и вјерним народом служио свечано празнично бденије. Са пјевнице су одговарали професори и ђаци Цетињске Богословије.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Бару

Tagged:
22:01 минута (3.78 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас, 3. новембра, на празник преподобног Илариона; Свету службу Божију у храму Светог Јована Владимира у Бару.

Владици је саслуживало барско свештенство, а за пјевницом су били чланови барског Црквеног хора „Свети Јован Владимир".

Монашење у манастиру Режевићи

Tagged:
10:17 минута (1.77 МБ)

DSC_0133Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије замонашио је вечерас, 4. новембра у току вечерње службе у манастиру Режевићи у Паштровићима искушеника ове манастирске обитељи Срђу Алетића давши му монашко име Сергије.

У бесједи након монашења Владика је подсјетио да је Свети Сергије, небески покровитељ новопостриженог монаха Сергија, говорио да га ни част, ни достојанства, ни живот ни смрт не могу одвојити од љубави и вјерности царству небескоме.

Прослава Митровдана у Зети

Tagged:
6:02 минута (1.73 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је 8. новембра, на празник Светог Димитрија Солунског, Свету службу Божију у цркви посвећеној овом светитељу у Бијелом Пољу у Зети.

 

Прослава празника Светог Арсенија Српског у манастиру Ждребаоник

Tagged:
35:03 минута (6.02 МБ)

DSC_0089Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача данас је, 10. новембра, у манастиру Ждребаоник код Даниловграда торжествено прослављен празник Светог Арсенија, другог Архиепископа српског.

Свету службу Божију служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са многобројним свештенством из више Епархија наше помјесне Цркве.

Манастирска порта данас је била тијесна да прими многобројне поклонике из Црне Горе, Србије и Републике Српске који су се сабрали да молитвено и литургијски прославе празник код новог Светитељевог кивота.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Доњој Горици

Tagged:
29:37 минута (5.08 МБ)

Црква Светог великомученика Георгија у подгоричком приградском насељу Доња Горица, 16. новембра је Светом архијерејском литургијом, славском литијом и благосиљањем славског колача прославила храмовску славу - Ђурђиц.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије уз саслужење свештенства и вјерног Божјег народа.

Слава манастира Прекобрђе

Tagged:
30:00 минута (5.15 МБ)

Храмовска слава манастира Светог архангела Михаила у изградњи - Прекобрђе прослављена је у недјељу, 17. новембра Светом архијерејском литургијом коју је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством и вјерним народом и благосиљањем славског колача. Истога дана подигнута су на звоник и освештана и манастирска звона.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у манастиру Ком

Tagged:
10:03 минута (1.73 МБ)

20131119_101650Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас, 19. новембра Свету службу Божију у манастиру Ком на Скадарском језеру.

 

Прослава Аранђеловдана на Михољској Превлаци

Tagged:
20:06 минута (3.45 МБ)

DSC_0044

Светом службм Божијом, коју је са свештенством и вјерним народом служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством и вјерним народом, и благосиљањем славског колача,  у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта данас, 21. новембра, је молитвено прослављен Аранђеловдан.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Владика Амфилохије је казао да служећи Господу ми изображавамо оно што се догађа на небесима.

Митрополит Амфилохије служио Свету Литургију у Саборном храму Хтристовог Васкрсења у Подгорици

Tagged:
8:59 минута (1.55 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Архијерејској Литургији коју је на празника Светог Нектарија Егинског, у петак 22. новембра, служио у Саборном храму Хтристовог Васкрсења у Подгорици.

Митрополит је, са свештенством, у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици одржао парастос жртвама глади који су умрли у Украјини између 1935. и 1937. године услијед одлука тадашње комунистичке власти у СССР-у да земља дотадашњих власника уђе у државне задруге - колхозе, а сво жито да се преда држави.

Слава цркве Светог Стефана Дечанског у Мишићима код Сутомора

Tagged:
23:57 минута (6.86 МБ)

Црква Светог Стефана Дечанског у Мишићима код Сутомора свечано је прославила храмовну славу. Литургију је у присуству великог броја вјерника служио Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије уз саслужење свештеника из Бара и Цетиња. У проповједи током литургије митрополит је подсјетио на живот и подвиге светог великомученика међу царевима Стефана, који је своју задужбину манастир Високи Дечани у Метохији подигао из захвалности према Богу што му је вратио вид.

Послужење за вјернике и свештенство уприличено је након литургије у сутоморском Парохијском дому, гдје је домаћин био парох српичанско - мишићки презвитер Петар Церовић. Свети Стефан Дечански је и крсна слава бројних породица у Сутомору.

Митрополит Амфилохије: „Човјек по Његошу: Тварца што је земља вара"

Tagged:
31:53 минута (5.48 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије говорио је у понедјељак 25. новембра 2013. године на трибини Фонда "Слободан Јовановић" на тему „Човјек по Његошу: Тварца што је земља вара", у малој сали Коларчеве задужбине, поводом 200 година од рођења Светог владике Петра Другог Петровића Његоша Ловћенског тајновидца. На овом изузетно посећеном предавању, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је истакао да је човјек, према Његошевом виђењу, призван да буде свештеник пред престолом Вишњега у сабору „свештенија и свеславија Божија“, како би све створено оживело Христовим васкрсењем.

Митрополит Амфилохије служио бденије у Дес Плејнсу и Литургију на Ваведење у Либертвилу код Чикага

14:52 минута (2.55 МБ)

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке г. Амфилохије служио је 3. децембра, уочи празника Ваведења Пресвете Богородице, бденије у Саборној цркви Покрова Пресвете Богородице у Дес Плејнсу код Чикага, сједишту Епархије чикашке и средњоамеричке Руске заграничне цркве. Служили су и Епископ кливлендски Петар, администратор ове Епархије, као и Епископ Лонгин новограчаничко - средњозападноамерички из Српске патријаршије. Био је присутан и Епископ чикашки и средњоамерички Алипиј, који због слабог здравља не управља том Епархијом.

А на сам празник Ваведења Пресвете Богородице Митрополит Амфилохије служио је Литургију у манастиру Светог Саве у Либертвилу, код Чикага, заједно са Владиком Лонгином. При том манастиру налази се и Богословски факултет, па су Литургији присуствовали и студенти, њих око тридесет.

Митрополит Амфилохије на свој имендан служио Литургију у Чикагу

1:57 минута (346.68 КБ)

unnamedЊегово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке г. Амфилохије на свој имендан, на празник Светог Амфилохија Иконијског, служио је Литургију у Саборној цркви Васкрсења Христовог у Чикагу, са братством Саборног храма и другим свештенством. На Литургији је појао дио хора Српског пјевачког друштва „Бранко Радичевић", које постоји при овом Храму. Била су присутна и дјеца која похађају основну школу која ради при овој цркви. У њој, углавном, уче дјеца Срба досељеника, али има и Руса, као и друге дјеце чији родитељи потичу из традиционално православних земаља.

Интервју Митрополита Амфилохија Српском радију Чикаго

57:01 минута (9.79 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ етињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије Администратор Епархије Буеносаиреско - јужно - централноамеричке дао је 3. децебра 2013. године интервју Српском радију Чикаго који преносимо интегрално:

Митрополит Амфилохије служио у Саборној цркви Васкрсења Христовог у Чикагу

Tagged:
21:39 минута (3.72 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиеписко Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије Епископ администратор Епархије Буеносаиреско-јужно-централноамеричке служио је у недјељу 8. децембра 2013. године Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви Васкрсења Христовог у Чикагу. Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохију саслуживали су Преосвећена Господа Епископи Новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин и Западноамерички Максим.

Митрополит Амфилохије у Чикагу одржао предавање о Светом Симеону Немњи и Његошу

Tagged:
69:35 минута (11.95 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија Епископа администратора Епархије Буеносаиреско-јужно-централноамеричке на тему 900 годишњице од рођења Светог Симеона Немање и 200 година од рођења Светог Петра Другог Петровића Његоша Ловћенског Тајновидца које је одржао у Саборној цркви Васкрсења Христовог у Чикагу.

Благодарећи ђакону Игору Балабану, који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Г. Амфилохија, доносимо тонски запис предавања:

Митрополит Амфилохије одржао предавање студентима Богословског факултета Светог Саве у Либертивилу, 12. децембар 2013

84:04 минута (12.04 МБ)

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке г. Амфилохије 12. децембра у Либертвилу је одржао предавање студентима Богословског факултета Светог Саве о богословљу и етици Митрополита Петра Другог Петровића Његоша.

Предавању су присуствовали Епископ новограчаничко-средњозападноамерички г. Лонгин, неколико професора и сви студенти ове једине високошколске богословске установе СПЦ  у расијању, а уводну ријеч изговорио је професор Факултета ђакон Предраг Самарџић.

Митрополит Амфилохије служио у Новој Грачаници

74:20 минута (12.76 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије Епископ администратор Епархије Буеносаиреско-јужноцентралноамеричке служио је у недјељу 15. децембра Свету Архијерејску Литургију у манастиру пресвете Богородице - Нова Грачаница код Чикага уз саслужење Преосвећеног Епископа Лонгина, свештенства и вјерног народа Епархије.

Благодарећи Протођакону Игору Балабану, који се налази у пратњи Митрополита Амфилохија,доносимо комплетан запис са Светог Богослужења и предавања.

Митрополит Амфилохије: "О тајни Цркве"

Tagged:
48:11 минута (8.27 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија Епископа администратора Епархије Буеносаиреско-јужноцентралноамеричке "О тајни Цркве" које је одржао у недјељу 15. децембра у цркви Пресвете Богородице - Нова Грачаница код Чикага.

Благодаримо Протођакону Игору Балабану, који се налази у пратњи Митрополита Амфилохиа, на тонском запису предавања.

Митрополит Амфилохије: Да није било мученичке крви, не би било ни Храма Христовог Васкрсења

Tagged:
22:38 минута (3.89 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, 28. децембра Свету службу Божију у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици.

У току Литургије Цркви Христовој је кроз Свету тајну крштења прибројан Раденко Блечић.

У литургијској бесједи Владика је рекао да се живот Цркве кроз вјекове одвија у знаку Гоготе и Васкрсења.

Митрополит Амфилохије служио је на Никољдан у цркви Светог Саве у Буенос Аиресу

8:50 минута (1.52 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке господин Амфилохије  допутовао је у уторак, 17. децембра 2013. године, након што је боравио у САД, гдје је у Чикагу учествовао на Епископском и Централном црквеном савјету Српске православне цркве за Сјеверну и Јужну Америку.

Ово је трећа посјета Митрополита Амфилохија Јужној Америци од када је, у мају 2013. године, на Светом архијерејском сабору СПЦ, именован за Епископа-администратора ове новоосноване Епархије. Митрополит је још 2007. године био у посјети Аргентини, док су тамошње парохије биле под јурисдикцијом Епархије источноамеричке.

У Буенос Аиресу, у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице, сједиште Епархије, дочекали су га свештеници СПЦ из Аргентине.

Литургија у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу

37:40 минута (6.47 МБ)

У суботу 21. децембра , Митрополит Амфилохије је служио Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, уз саслужење Митрополита буеносаиреског и цијеле Аргентине Силуана (Антиохијска патријаршија) и Епископа каракаског и јужноамеричког Јована (Руска загранична црква), старјешине храма презвитера Бошка Стојановића, свештенства и вјерног народа.

Након Светог причешћа, коме је приступило мноштво вјерника, Митрополит је подијелио иконице и мале црквене календаре, који су, по први пут, штампани двојезично, на српском и шпанском језику. Овакви календари су подјељени свим нашим парохијама на јужноамеричком континенту.

Храмовна слава цркви Светог Николе у Маћагају

35:17 минута (6.06 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке господин Амфилохије је, у недељу 22. децембра, началствовао Литургијом поводом храмовне славе у цркви Светог Николе у Маћагају, у аргентинској провинцији Ћако.

У овој провинцији се налази највећи број наших исељеника у Аргентини, првенствено Црногораца, и ова црква је изграђена још тридесетих година прошлога вијека, благодарећи вјери нашег народа и залагању чувеног руског свештеника Александра Коноваленка.

Од прије нешто више од годину дана, парох у овом храму, надлежан за читаву провинцију Ћако, по благослову Митрополита Амфилохија, је презвитер Бранко Станишић.

Митрополит је служио празничну Литургију уз саслужење оца Бранка и протођакона Николе Радиша и присуство око двије стотине вјерника.

Сусрет са новим гувернером провинције Ћако господином Хуаном Карлосом Басилефом Иванофим

9:07 минута (1.57 МБ)

Митрополит Амфилохије се, у понедељак 23. децембра у Ресистенсији, главном граду Ћака, сусрео са новим гувернером ове провинције, господином Хуаном Карлосом Басилефом Иванофим, потомком бугарских исељеника.

Након што је гувернер упознао Митрополита са новим пројектима и приоритетима провинције Ћако, њих двојица су наставили разговор о могућностима сарадње провинције Ћако и Српске православне цркве.

Уз обострано исказану наду на поновни скорашњи сусрет, можда и у Црној Гори, састанак је завршен давањем изјава за главне медије Провинције.

Литургија у храму Светог Архангела Михаила у Венадо Туерту

21:26 минута (3.68 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке господин Амфилохије је у сриједу 25. децембра служио Литургију у храму Светог Архангела Михаила у Венадо Туерту, уз саслужење презвитера Стефана Јовановића и протођакона Николе Радиша и Игора Балабана.

Приликом Митрополитовог доласка на Литургији, чуло звоно које је он прошле године подарио овом храму. У међувремену је, уз помоћ Епархије, направљен и звоник.

Слава цркве у Ђеновићима

Tagged:
28:10 минута (4.84 МБ)

Поводом празника Светог Спиридона Чудотворца, црква посвећена овом Светитељу у Ђеновићима  код Херцег-Новог данас, 29. децембра, на Материце, Светом архијерејском литургијом,благосиљањем славског колача и свечаном литијом је прославила своју славу.

Служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством и многобројним вјерним народом.

Владика је ђеновићкој цркви поклонио папучу која се налазила на моштима Светог Спиридона на Крфу.

Двадесет трећа годишњица устоличења Владике Амфилохија у Трон цетињских митрополита

6:47 минута (1.17 МБ)

Данас, 30. децембра навршиле су се двадесет и три године од устоличења Владике Амфилохија у Трон цетињских митрополита.

Тим поводом Митрополит Амфилохије је у Цетињском манастиру јутрос служио Свету службу Божију, уз саслужење цетињског свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће вјерног народа.

У литургијској проповиједи Владика Амфилохије је рекао да су нам у припреми за дочек празника Рождества Христовог од велике помоћи Свети Божји пророци.

Митрополит Амфилохије освештао златни крст на цркви Светог Петра Цетињског у Прчању код Котора

Tagged:
4:24 минута (1.27 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је у цркви Светог Петра Цетињског у Прчању код Котора.

На почетку Свете службе Владика је освештао златни крст који је потом подигнут на црквену звонару, а онда је рукопроизвео јереја Немању Кривокапића у протопрезвитерски чин.

Обраћајући се новом протопрезвитеру Владика је рекао да га је Господ удостојио да у мученичком храму Светог Петра Цетињског, који је са ловћенских висина слетио у Прчањ, прими овај чин. „Нека ти ово буде подстицај да би још ревносније био углед и примјер јеванђелским служењем својим ближњима“.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Прчању

Tagged:
27:26 минута (7.85 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, 4. јануара са свештенством и вјерним народом Свету службу Божију у цркви Светог Петра Цетињског у Прчању код Котора.

На почетку Свете службе Владика је освештао златни крст који је потом подигнут на црквену звонару, а онда је рукопроизвео јереја Немању Кривокапића у протопрезвитерски чин.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је говорио о вјери као темељу на коме почива људски живот.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Острогу

Tagged:
26:32 минута (4.56 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-примрски Господин Амфилохије служио је данас, 5. јануара, на празник Светих отаца, Свету службу Божију у манастиру Острогу.

У литургијској проповиједи Владика је рекао да данас прослављамо Свете оце који су кроз вјекове припремали откривење велике и Свете тајне коју нам је Господ открио кроз своје рођење.

"Чули смо из Јеванђеља по Матеју родослов Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа - од Авраама до Давида четрнаест кољена, од Давида до ропства ваилионског четрнаест кољена, од ропства вавилонског до рођења Христовог, до Пресвете Дјеве и Јосифа заручника - четрнаест кољена", подсјетио је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије служио на Бадњи дан у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару

Tagged:
11:51 минута (2.04 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија на Светој Архијерејској Литургији коју је на Бадњи дан, у понедјељак 6. јануара, служио у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

 

Бесједа Митрополита Амфилохија са налагања бадњака у манастиру Жупа никшићка

Tagged:
5:46 минута (1016.7 КБ)

Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије је након Никшића са свештенством и вјерним народом благосиљао бадњаке у манастиру Светог Луке у Никшићкој жупи.

 

На Божић Митрополит Амфилохије служио Литургију у Подгорици

Tagged:
9:38 минута (2.76 МБ)

Божићне литургије служене су широм Црне Горе, а централну Свету архијерејску литургију у Саборном храму Христовог васкресења у Подгорици, највећем православном храму у Црној Гори, служио је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Митрополит Амфилохије казао је да је Бог вечна љубав, која је изњедрила читав свет. Према његовим речима, нема веће љубави од тога него кад неко жртвује свој живот за своје најближње.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Морачи

Tagged:
19:16 минута (3.31 МБ)

DSC_0066Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас, 8. јануара, на Сабор Пресвете Богородице, Свету службу Божију у манастиру Морача.

У току литургије Владика је миропомазао новокрштеног слугу Божјег, малог Николаја Булатовића, а чином Архимандрита одликовао је сабрата манастирске обитељи оца Стефана (Калика), поводом петодеценијске монашке службе Богу.

Свети архиђакон Стефан – слава манастира Дуљево

Tagged:
35:44 минута (6.14 МБ)

Светом литургијом и благосиљањем славског колача манастир Дуљево у Паштровићима данас, 9. јануара прославио је своју храмовску славу - празник Светог архиђакона и првомученика Стефана.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, а саслуживало му је свештенство Митрополије, уз миолитвено учешће многобројног монаштва и вјерног народа.

Митрополит служио у Горњем манастиру Острог

Tagged:
3:12 минута (943.16 КБ)

На празник 20.000 мученика никомидијских митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохијеје, уз саслужење братије манастира Острога и јеромонаха др Евстатија из Солуна, служио Свету Службу Божију код ћивота Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца.

Након прочитаног Јеванђеља Митрополит се вјерном народу обратио бесједом, чији дио можете погледати.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у манастиру Бешка

Tagged:
27:24 минута (4.71 МБ)

beskaАрхиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, 12. јануара Свету службу Божију у манастиру Бешка на Скадарском језеру.

У току Светог богослужења слушкиње Божје Катарина из Русије, Гордана и Исидора примиле су првину ангелскога звања.

Четрдесетодневни помен архимандриту Григорију (Траиловићу)

Tagged:
26:55 минута (4.62 МБ)

DSC_0279У Доњем манастиру у црмничком селу Брчели данас је служен четрдесетодневни помен архимандриту Григорију (Траиловићу), дугогодишњем игуману ове свете обитељи.

Свету заупокојену литургију и парастос служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије са свештенством и вјерним народом.

Митрополит Амфилохије служио је испред Саборног храма у Бару молебан за благословену 2014. годину.

Tagged:
17:25 минута (2.99 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је испред Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару 13. јанауара молебан за благословену 2014. годину.

„Нову годину милости и доброте Господње, оно што даје времену новину, и то непролазну новину, чини Он, Господ Исус Христос од Дјеве рођени. Он је то једино ново под Сунцем" - казао је у својој бесједи Митрополит.

Митрополит Амфилохије у Подгорици служио молебан за нову 2014. годину доброте Господње

Tagged:
44:00 минута (7.56 МБ)

Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је ноћас у поноћ 31. децембра / 1. јануара по јулијанском календару пред црквом Светог Ђорђа у Подгорици молебан за ново љето доброте Господње.
Владици је саслуживало свештенство Митрополије црногорско-приморске уз молитвено учешће више хиљада Подгоричана.
Обраћајући се сабранима на молебану Митрополит Амфилохије је свима пожелио срећну нову 2014. годину и да у њој задобију радост у Христу Господу. „Не пролазну радост него вјечну и непролазну радост".

Митрополит Амфилохије на празник Обрезања Господњег служио у Цетињском манастиру

Tagged:
17:00 минута (2.92 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско  - .приморског Г. Амфилохија изговорена на празник Обрезања Господњег, Светог Василија Велиог и Црквену Нову годину у Цетињском манастиру.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Радовићима

Tagged:
13:08 минута (3.76 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас, 17. јануара, на празник Светог Јевстатија Превлачког, Свету службу Божију у цркви Светог Спаса у Радовићима - Кртоли.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је подсјетио да је Свети Јевстатије Превлачки један од наследника Светог Саве на српском архиепископском трону.

Првина ангелског образа у манастиру Свете Матроне

Tagged:
0:59 минута (293.92 КБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије синоћ, 17. јануара, обукао је у манастиру Свете Матроне Московске у Доњем Грбљу слушкињу Божју Љубинку у првину ангелског образа.

 

Прослава Богојављења у Подгорици

Tagged:
18:05 минута (3.11 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас, 19. јануара, на Богојављење, Свету службу Божију у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици.

У току литургије обављено је саборно крштење осам нових чланова Цркве Божије.

Након литургије Владика је са свештенством обавио водоосвећење, а потом се обратио многобројним вјерницима у којој је рекао да се на данашњи празник откриола велика и света, једина и непролазна истина и тајна из које се роје све истине и тајне свих свјетова.

Митрополит Амфилохије: "Свети Јован Крститељ-радосни страдалник за истину Божју"

39:43 минута (6.82 МБ)

У емисији Огледало, из архиве нашег Радија, а поводом празника Сабора Светог Јована Крститеља, који славимо у понедјељак 20. јануара, доносимо предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија "Свети Јован Крститељ-радосни страдалник за истину Божју" које је одржао 11. септембра 2005. године, на спомен на Усековања главе Претече Господњег у Духовном центру Црквене општине Подгорица..

Свети Јован Крститељ – слава цркве у Лимљанима

Tagged:
34:49 минута (5.98 МБ)

Светом архијерејском литургијом, литијом и благосиљањем славског колача црква Светог Јована Крститеља у Лимљанима у Црмници данас, 20. јануара, прославила је своју храмовску славу - Јовањдан.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије, уз саслужење свештентва и вјерног народа.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да ће само чисто срце, које није затровано идолопоклонством, видјети Бога.

Света литургија и крштење – Митрополит Амфилохије у Манастиру Острогу

Tagged:
22:12 минута (3.82 МБ)

На празник Светог Григорија Ниског 23. јануара 2014. године, митрополит Амфилохије служио је Литургију у цркви Свете Тројице у манастиру Острогу, уз саслужење братије манастира и свештеника Слободана Петровића. Светој Литургији је присуствовала Њена екселенција амбасадор Украјине у Црној Гори, Оксана Сљусаренко. Током Литургије крштен је слуга Божији Драшко Бојовић, а кума је госпођа Оксана.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Стањевићима

Tagged:
20:59 минута (6 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је 25. јануара, са свештенством Свету службу Божију у манастиру Стањевићи.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да је Свети Јован Богослов три искушења, којима је ђаво кушао Христа, дефинисао као похот плоти, похот очију и гордост живота.

Након Литургије Владика Амфилохије је са игуманом ове свете обитељи јеромонахом Јефремом (Дабановићем) прегледао радове на обнови ове древне светиње. Манастирска братија приредила је трпезу хришћанске љубави.

Савиндан у Скадру

71:11 минута (12.22 МБ)

Светом Архијерејском Литургијом коју је у недјељу 26. јануара 2014. године у цркви Свете Тројице у Враки код Скадра служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење свештенства, свечаном Светосавском академијом и трпезом братске љубави прослављен је Савиндан у Скадру.

Опширније теолог Александар Вујовић уредник катихетског програма Радио Светигоре који је у делегацији Богословије Светог Петра Цетињског био на овој прослави.

Слава цркве Светог Атанасија на Ободу

Tagged:
18:33 минута (3.19 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, 31. јануара, са свештенством и вјерним народом Свету службу Божију у цркви Светог Атанасија Великог на Ободу Црнојевића.

Владика је началствовао Светом литургијом поводом храмовске славе ове цркве - Светог Атанасија Великог, који је и небески покровитељ мати Атанасије, настојатељице манастира Светог Николе на Ободу.

Светосавско сабрање у манастиру Врањина

Tagged:
23:01 минута (3.96 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, служио је у недјељу 2. фебруара са свештенством Свету Архијерејску Литургију у манастиру Врањина на истоименом острву на Скадарском језеру.

 

Прослава празника Сретења Господњег на Цетињу

Tagged:
29:52 минута (5.13 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 15. фебруара 2014. године, на Сретење Господње, Свету Архијерејску Литургију у цркви рођења Пресвете Богородице-Влашкој цркви на Цетињу.

Митрополиту Г. Амфилохију је саслуживало цетињско свештенство и свештеномонаштво, за пјевницом су били ђаци Богословије „Свети Петар Цетињски", а молитвено су учествовали многобројни вјерници са Цетиња.

У току Свете службе Митрополит Амфилохије је миропомазао потомка Станка, потоњег Скендербега Црнојевића и Махмут паше Бушатлије Махмута Бушатлију, који је на крштењу добио име Станко.

Литургија у Дољанима и Слава подгоричког Дјечјег црквеног хора „Златица“

Tagged:
24:06 минута (4.14 МБ)

Светом архијерејском литургијом у цркви Светог архангела Михаила на Дољанима код Подгорице и благосиљањем славског колача, чланови Дјечјег црквеног хора „Златица" из Подгорице су данас, 16. фебруара прославили своју Крсну славу - празник Сретења Господњег.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће многобројних вјерника.

На задушнице Митрополит Амфилохије служио је Литургију у манастиру Орахово

Tagged:
9:47 минута (1.68 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Задушнице, у суботу 22. фебруара 2014. године у манастиру Орахово у Црмници.

 

Бесједа Митрополита Амфилохија на Месопусну недјељу у манастиру Морача

Tagged:
15:15 минута (2.62 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Архијерејско Литургији коју је на Месопусну недјељу у недјељу 23. фебруара 2014. године служио у манастиру Морача.

 

Митрополит Амфилохије: „Господе и Владико живота мог"

Tagged:
76:14 минута (13.09 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски, Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохијe одржао је у четвртак Шесте седмице Великог и Часног Васкршњег поста, 5. априла 2012. године, у Црквено - народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу предавање под називом „Господе и Владико живота мог". Предавање Високопреосвећеног Митрополита организовала је Црквена општина Никшић у чије име је Архиепископу цетињском Г. Амфилохију, бројном свештенству, монаштву и народу сабраном у Црквеном дому добродошлицу пожелио јереј Миодраг Тодоровић, старјешина никшићке Саборне цркве.

Митрополит Амфилохије служио је Литургију у Саборном храму у Подгорици, 15. март 2014.

Tagged:
12:26 минута (3.56 МБ)

Јутрос је у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена Света Архијерејса литургија, којом је началствовао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, началствовао је евхаристијским сабрањем, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Митровића, старешине Саборног Храма, протојереја-ставрофора Обрена Јовановића, секретара Митрополије, протојереја-ставрофора Радоманa Мијајловићa, архијерејског намјесника барског, протојереја-ставрофора Гојка Перовића, ректора цетињске богословије, протојереја-ставрофора Велибора Џомића, координатора Правог савјета Митрополије, јереја Миладина Кнежевића, јереја Мирчете Шљиванчанина, секретара Саборног Храма, јереја Николе Пејовића, главног и одговорног уредника Радија Светигора као и протођакона Игора Балабана и ђакона Владимира Јарамаза.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
23:51 минута (4.1 МБ)

DSC_0067Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, 16. марта, у Недјељу Светог Григорија Паламе, Свету службуБожију у Цетињском манастиру.

Владици је саслуживало цетињско свештенство и свештеномонаштво, молитвено је учествовао вјерни народ са Цетиња, а одговарали су ђаци Богословије Светог Петра Цетињскпог.

Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру служио парастос жртвама Мартовског погрома

Tagged:
4:22 минута (772.88 КБ)

Поводом десет година од Мартовског погрома над српским народом и његовим светињама на Косову и Метохији, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, 17. марта, са свештенством и вјерним народом парастос у Цетињском манастиру.

У архипастирској бесједи Митрополит је подсјетио на пророчке ријечи Светог Петра Другог, Ловћенског тајновидца о косовској гробници у коју је закопано наше надање.

„Косовска гробница већ преко 620 година траје непрекидно. Међутим, косовска гробница није гробница безнађа, уништења, пропасти и смрти, него је гробница из које се увијек изнова рађа надање. Зато је Ловћенски тајновидац и записао ове свете ријечи: Надање се наше закопало на Косово у једну гробницу", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије служио литургију пређеосвећених дарова у манастиру Морача

Tagged:
14:41 минута (2.52 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету литургију пређеосвећених дарова у манастиру Морача. У архипастирској бесједи на крају Свете службе Владика је тумачио молитву која гласи: Остатак нашег живота да проведемо у миру и покајању. Мирополит Амфилохије је затим Манастиру Морача уручио повељу Великог добротвора Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.Повељу је примио игуман ове Свете обитељи архимандрит Рафаило (Калик).Након Свете службе у манастирском конаку одржано је редовно годишње братско сабрање свештенства Архијерејских протопрезвитеријата: цетињског, подгоричко-даниловградског и подгоричко-колашинског.

Митрополит Амфилохије на Крстопоклону недјељу служио у Острогу

Tagged:
18:55 минута (3.25 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је на Крстопоклону недјељу Часног поста, у недјељу 23. марта 2014. године служио у манастиру Острог.

 

Митрополит Амфилохије служио парастос жртвама НАТО бомбардовања 1999. године

Tagged:
22:26 минута (3.86 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија изговорена на парастосу жртвама НАТО бомбардовања који је служио у понедјељак 24. марта 2014. године у Цетињском манастиру, поводом 15. годишњице НАТО аргесије на СРЈ.

 

Митрополит Амфилохије служио Литургију у манастиру Рустово

16:33 минута (2.85 МБ)

59897685Поводом празника преподобног Бенедикта Нурскијског, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јуче са свештенством Свету службу Божију у манастиру Рустово у Паштровићима.

Митрополит је је у славу и част Светог Бенедикта, који је небески заштитник игумана манастира Михољска Превлака архимандрита Бенедикта (Јовановића), благосиљао славски колач.

Владика Амфилохије се на крају службе вјернима обратио архипастирском бесједом на тему празника.

Митрополит Амфилохије 29. марта служио је Литургију у Наљежићима у Грбљу

Tagged:
39:02 минута (6.7 МБ)

DSC_0212

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Василија Острошког у горњегрбаљском селу Наљежићи.

На литургији су одговарали чланови Црквеног хора Светог Јевстатија Превлачког из Будве.

У архипастирској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да није све што је у човјеку истински и прави човјек.

Митрополит Амфилохије и Епископ Јоаким поводом празника преподобног Симеона Дајбабског служили Литургију у манастиру Дајбабе

Tagged:
32:53 минута (5.65 МБ)

DSC_0311Поводом празника преподобног Симеона Дајбабског, који пада 1. априла, Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приоморски Господин Амфилохије и Епископ полошко-кумановски Господин Јоаким служили су данас са свештенством Свету архијерејску литургију у манастиру Дајбабе код Подгорице, у којем почивају мошти овога светитеља.

Одговарали су ученици Богословије Светог Петра Цетињског, а молитвено су учествовали многобројни вјерници, међу којима је био и замјеник амбасадора Руске Федерације у Подгорици господин Сергеј Феропонов.

Митрополит Амфилохије служио је Свету литургију пређеосвећених дарова у цркви Светог Саве у Тивту

Tagged:
24:53 минута (4.27 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служиo je 2. априла 2014. године са свештенством Свету литургију пређеосвећених дарова у цркви Светог Саве у Тивту.

Након Литургије одржано је редовно годишње братско сабрање свештенства Архијерејских протопрезвитеријата: бококоторског и херцегновског.

Архијерејска Литургија и сабор монахиња Митрополије у манастиру Ждребаоник

Tagged:
16:32 минута (2.84 МБ)

Светом архијерејском литургијом пређеосвећених дарова, коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, у манастиру Ждребаоник код Даниловграда у четвртак 10. априла 2014. године почело је редовно годишње сабрање женског монаштва Митрополије црнпогорско-приморске.

У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је подсјетио на ријечи Светог Григорија Богослова да се треба више молити него дисати.

Архијерејска литургија и сабор монаха Митрополије у манастиру Подмаине

Tagged:
27:53 минута (4.79 МБ)

У манастиру Подмаине код Будве у петак 11. априла 2014. године одржано је редовно годишње сабрање мушког монаштва Митрополије црногорско-приморске.

Сабрање је почело Светом архијерејском литургијом пређеосвећених дарова, коју је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, уз саслужење свештеномонаштва.

Владика је у архипастирској бесједи казао да је питање поста - питање унутарњег поста.

Архијерејска литургија и слава цркве Светог праведног Лазара на Луштици

22:28 минута (3.86 МБ)

DSC_0489Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Лазареву суботу, Свету службу Божију у цркви Светог праведног Лазара четвородневног у селу Мркови на полуострву Луштица.

Пред почетак Литургије Владика је са свештенством обавио мало освећење обновљеног храма, јединог на територији данашње Црне Горе посвећеног васкрслом четвородневном Лазару.

Мјештани овога села обновили су унутрашњост храма и након рестаурације икона поставили нови иконостас.

Предавање Митрополита Амфилохија на сабору монаха који је одржан 11. априла 2014. године у манастиру Подмаине у Будви

Tagged:
111:13 минута (19.09 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија које је одржао на сабору монаха који је одржан 11. априла 2014. године у манастиру Подмаине у Будви.

 

Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру служио Јелеосвећење

Tagged:
6:01 минута (1.04 МБ)

DSC_0336

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски служио је данас поподне, на Велику сриједу службу Јелеосвећења (нарочито за болне) у Цетињском манастиру.

Владици је саслуживало цетињско свештенство и свештеномонаштво, уз молитвено учешће вјерног народа.

Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру служио службу изношења плаштанице

Tagged:
28:29 минута (4.89 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Велики петак у Цетињском манастиру службу изношења плаштанице у спомен Христовог погреба.

Владици је саслуживало цетињско свештенство и свештеномонаштво, а молитвено су учествовали многобројни вјерници.

У архипастирској бесједи о Великом петку Владика је казао да су друштвени пореци последњих вјекова, нарочито у двадесетом па и двадесет и првом вијеку, уствари Јудини пореци.

Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру служио Јутрење Велике суботе са Статијама

Tagged:
7:43 минута (1.33 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је на Велики петак у Цетињском манастиру Јутрење Велике Суботе са Статијама. Овом приликом Митрополит Амфилохије сабраним вјерницима обратио се ријечима бесједе:

 

Митрополит Амфилохије служиo на Велику суботу Литургију у Саборном храму у Бару

Tagged:
42:55 минута (6.15 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Велику суботу, са свештенством Свету службу Божију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

У току литургије Свету тајну крштења примили су слуге Божје Милорад, Стефан, Николина, Ненад и Александра.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика је казао да је Господ распеће примио из љубави, да би кроз распеће васкрсао све што је руком Својом створио.

Митрополит Амфилохије на Васкрс служио Литургију у подгоричком Саборном храму

Tagged:
6:51 минута (1009.21 КБ)

У свим храмовима Митрополије црногорско-приморске данас је прослављен празник Васкрсења Христовог, а централну Литургију служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици.

Владици је саслуживало свештенство Митрополије, уз молитвено учешће више хиљада вјерника који су се у току Часног поста припремали за Свето причешће.

На Литургији су одговарали чланови подгоричког Црквеног хора „Свети апостол Марко".

Митрополит Амфилохије у Вирпазару освештао васкршња јаја

Tagged:
14:10 минута (2.03 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије данас је, након Свете литургије коју је служио у Подгорици, са свештенством у Вирпазару освештао васкршња јаја.

Владику су пјесмом и игром дочекали малишани из барског КУД „Румија".

Након што је са свештенство освештао јаја, Владика се сабраном народу обратио бесједом у којој је рекао да је радосан што су Црмничани прихватили да се сабор у Вирпазару одржава на Васкрс, а не на Велики петак, како је то био случај у комунистичком периоду наше историје.

Митрополит Амфилохије на Васкршњи понедјељак служио Литургију у Кутима

43:26 минута (7.46 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, на Васкршњи понедјељак, са свештенством Свету службу Божију у цркви Свете Тројице у Кутима код Херцег Новог.

Одговарали су чланови Црквеног хора Светог Саве из Херцег Новог, а молитвено су учествовали многобројни вјерници овога краја.

У току Литургије Владика је у чин протопрезвитера рукопроизвео свештенике Живана Вукојевића и Драга Пешикана.

Митрополит Амфилохије служио је на Томину недјељу Литургију на Дукљи код Подгорице

22:08 минута (3.8 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је на Томину недјељу, у недјељу 27. априла, Свету Архијерејску Литургију на остацима старохришћанске светиње у древном граду Дукља код Подгорице.

Слиједи опширнији извјештај:

Митрополит Амфилохије на празник Светог Николаја Жичког служио у Цетињском манастиру

79:20 минута (13.62 МБ)

Светом службом Божијом у Цетињском манастиру и благосиљањем славског колача у просторијама Богословије Светог Петра Цетињског ученици трећег разреда ове цетињске црквено-просветне установе данас су прославили своју крсну славу - празник Светог Николаја Жичког и Охридског.

Свету литургију у Цетињском манастиру служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, уз молитвено учешће ђака и професора Богословије и вјерног народа са Цетиња.

Митрополит Амфилохије у Недјељу Мироносица служио Литурију у манастиру Космач

Tagged:
22:30 минута (3.87 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством, поводом Ђурђевдана, храмовске славе манастира Космач на Скадарском језеру, Свету службу Божију у овом манастиру.

Одговарали су чланови подгоричког Дјечјег црквеног хора „Свети Козма Етолски".

Митрополит Амфилохије служио Литургију у манастиру Михољска Превлака

34:20 минута (5.9 МБ)

Светом службом Божијом, коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, и благосиљањем славског колача у славу и част Светих превлачких мученика, у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта јутрос је почела овогодишња манифестација „У свјетлости Христовог Васкрсења - Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима".

У току Литургије Владика је у чин протопрезвитера рукопроизвео пароха тиватског оца Петра Петровића.

Празник Светог Василија Острошког литургијски прослављен у манастиру Острогу

28:38 минута (4.92 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит цреногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Василија Острошког, Свету службу Божију на платоу испред Горњег манастира Острога.

Владици је саслуживало многобројно свештенство, уз молитвено учешће хиљада вјерника из Црне Горе, Србије, Републике Српске, Русије и других крајева Европе и свијета.

На Литургији су појали чланови Мушког певачког друштва из Београда под управом ђакона Владимира Руменића.

Митрополит Амфилохије: "Богословско-молитвени лик Петра другог Петровића Његоша"

Tagged:
66:39 минута (11.45 МБ)

Поводом прослављања Светог Петра Другог Петровића Његоша ловћенског Тајновидца, и годишњице од Литургијског уношења његове иконе у Цетињски манастир, из архиве нашег Радија доносимо предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија на тему "Богословско-молитвени лик Петра другог Петровића Његоша" које је одржао 1. марта 2013. године на на Православном богословском факултету у Београду.

Митрополит Амфилохије 25. маја служио је Литургију и опело у манастиру Сланцима код Београда

Tagged:
29:05 минута (5 МБ)

Његово Високопреосвештентво Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, у недељу 25. маја, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Стефана - Сланци код Београда, уз саслужење настојатеља манастира архимандрита Андреја и других свештенослужитеља. Појали су манастирска братија, студенти теологије и многобројни народ. По прочитаном зачалу Светог Јеванђеља, Митрополит је беседио на тему Исцељење слепорођенога и смисао људског страдања и патње коју исцељује Божја благодат. У Светој Литургији је молитвено учествовао и Његово Преосвештенство Епископ канадски Георгије.

Митрополит Амфилохије на Спасовдан служио Литургију у Горњим Мркама, у Пиперима

Tagged:
23:35 минута (4.05 МБ)

DSC_0147

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Спасовдан, са свештенством Свету службу Божију у цркви Вазнесења Господњег у Горим Мркама у Пиперима.

На Служби су одговарали чланови Дјечјег црквеног хора „Свети Сава" из Подгорице.

Митрополит Амфилохије служио Литургију на остацима манастира Ратац код Бара

Tagged:
27:22 минута (7.83 МБ)

DSC_0153

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог цара Константина и царице Јелене, са свештенством Свету службу на остацима манастира Ратац код Бара.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је виђење Часнога крста које је имао цар Константин промијенило судбину тадашње Европе и читавог свијета.

Митрополит Амфилохије на Духовски понедјељак служио Литургију у манастиру Режевићи

Tagged:
29:19 минута (5.04 МБ)

DSC01552Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Духовски понедјељак, поводом Тројичиндана, храмовске славе манастира Режевићи Свету службу Божију у овом паштровском манастиру.

На малох входу Владика је у првине монашког образа обукао послушнике ове обитељи Миливоја Вуковића и Братислава Ристића.

Митрополит Амфилохије на Духовски уторак служио Литургију у манастиру Стањевићи

Tagged:
14:05 минута (2.42 МБ)

DSC_127976Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Духовски уторак, са свештенством Свету службу Божију у манастиру Стањевићи.

Владика је Литургију служио поводом Тројичиндана - храмовске славе ове древне светиње.

У литургијској проповиједи Господин Митрополит је рекао да је Бог ушао у овај свијет сишавши с небеса и постао као један од нас.

Митрополит Амфилохије: Велики рат и велике жртве српског народа 1914-1918.

Tagged:
25:07 минута (4.32 МБ)

У оквиру припреме молитвене прославе празника Силаска Светога Духа - Педесетнице, које под нзивом Духовске свечаности организује црква Ружица, 5. маја 2014. у Народном позоришту у Београду је изведена знаменита и потресна документарна дама Солунци говоре, књижевника Антонија Ђурића а у драматуршкој обради и режији Цисане Мурусидзе.

Ово уметничко дело изведено је у сарадњи Народних позоришта из Београда и Бањалуке. На почетку свечаности Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско - приморски Амфилохије изговорио је слово на тему Велики рат и велике жртве српског народа 1914-1918. Благодарећи монаху Павлу Кондићу доносимо тонски запис Митрополитове бесједе:

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
14:15 минута (2.45 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог свештеномученика Јоаникија Бокешког и Митрополита црногорског и приморског, са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

У току Литургије Владика је у ђаконски чин рукоположио монаха Симеона Лопеза из Колумбије.

Митрополит Амфилохије служио у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру Острог, 22. јун 2014

Tagged:
27:08 минута (4.66 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је на другу недјељу по Духовима, у недјељу 22. јуна 2014. године Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру Острог.

У току Светог Богослужења Митрополит Амфилохије је у чин јеромонаха рукоположио јерођакона Симеона из Колумбије.

Митрополит Амфилохије: Духовне вечери суботом у Острогу

Tagged:
59:24 минута (8.51 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Господина Амфилохија које је одржао 21. јуна 2014. године у Горњем манастиру Острог у оквиру "Духовних вечери суботом" које се са његовим благословом одржавају сваке суботе у Острошкој Светињи.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Пећка Патријаршија, 29. јун 2014

Tagged:
9:54 минута (1.7 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Архијерејској Литургији коју је у недјељу 29. јуна 2014. године, на Трећу недјељу по Духовима, служио у манастиру Пећка Патријаршија.

 

Митрополит Амфилохије служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Острог, 6. јул 2014

25:04 минута (4.31 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је на Четврту недјељу по Духовима, у недјељу 6. јула 2014. године, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Острог.

У току Светог Богослужења Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије пререзао је славски колач поводом имендана монахиње Агрипине.

У острошком скиту у Јован долу прослављена храмовска слава–празник Рођење Светог Јована крститеља

Tagged:
11:13 минута (1.93 МБ)

20140707_095103Светом архијерејском литургијом, коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, празничном Литијом и благосиљањем славског колача, у острошком скиту у Јован долу код Никшића прослављена је храмовска слава скита - празник Рођење Светог Јована Крститеља.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да међу личностима уз четири Света Јеванђеља посебно мјесто заузима Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи.

Митрополит Амфилохије: "О Светом Јовану Крститељу"

Tagged:
56:00 минута (9.62 МБ)

Поводом празника Рођења Светог претече и Крститеља Господњег, Јована Кститеља, из архиве нашег Радија, доносимо предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија "О Светом Јовану Крститељу" које је у навечерје празника рођења Претече и Крститеља Господњег Јована у суботу 6. јула 2013. године одржао у Горњем манастиру Острог у оквиру духовних вечери које се сваке суботе, са његовим благоловом, одржавају у овој Светињи.

Црква у Бијелој прославила храмовску славу – празник Полагања Ризе Пресвете Богородице

Tagged:
18:39 минута (3.2 МБ)

Поводом празника Полагање Ризе Пресвете Богородице, славе цркве у Бијелој код Херцег Новог, Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством у овој цркви Свету архијерејску литургију.

У току Свете службе Владика је у Свету тајну брака увео младенце Николу Радовића и Биљану Бранчић.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је казао да је храм у Бијелој посвећен Ризи Пресвете Дјеве, Њеној хаљини у коју се она обукла као у цјеломудреност , у чистоту, у светост.

Освештана црква Светог великомученика Георгија у селу Зминица у Шаранцима код Жабљака, 19. јул 2014

69:08 минута (9.9 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење Преосвећене господе Епископа: новограчаничко-средњезападноамеричког г. Лонгина, Будимљанско-никшићког Јоаникија и умировљеног захумско-херцеговачког г. Атанасија и свештенства освештао је у суботу 19. јула 2014. године цркву Светог великомученика Георгија у селу Зминица у Шаранцима код Жабљака.

У прилогу ће те чути бесједе са овог догађаја: Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија, Преосвештеног Епископа Јоаникија, Преосвештеног Епископа Лонгина, др Божидара Бојовића и академика Матије Бећковића.

Митрополит Амфилохије служио на Дајбабској гори код Подгорице, 26. јул 2014

Tagged:
11:54 минута (2.05 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је на празник Сабора Светог архангела Гаврила, у суботу 26. јула 2014. године, служио у манастиру Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори код Подгорице.

На Светом богослужењу Високопреосвећеном Митрополиту Г. Амфилохију саслуживали су протопрезвитери Зоран Ђедовић и Жељко Ћалић, јеромонах Евстатије, презвитери Предраг Шћепановић и Никола Пејовић и јерођакон Рафаило.

Бесједа Митрополита Амфилохија за трпезом љубави у Велики код Плава

Tagged:
26:19 минута (4.52 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија изговорена за трпезом љубави, након Свете Архијерејске Литурхије којом је у понедјељак 28. јула 2014. године, на празник Светих Кирика и Јулите, у цркви посвећеној овим Светитељима у Велики код Плава началствовао Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија и Преосвећене Господе Епископа Будимљанско-никшићког Јоаникија, Захумско-херцеговачког и приморског Григорија, Рашко-призренског и Косовско-метохијског Теодосија и Славонског Г. Јована (Ћулибрка) поводом обиљежавања 70 година од најсвирепијег покоља недужне дјеце, жена и стараца из Велике и ближе околине, који су фашистичко-вулентарско-балистички злочинци из "Принц Еуген" и "Скендербег" дивизија починили 28. јула 1944. године.

Илиндан на Сињајевини

Tagged:
15:27 минута (2.66 МБ)

Код цркве Светог Василија Острошког, познате у народу под именом Ружица, на Сињајевини је и ове године на празник Светог пророка Илије одржан традиционални црквено-народни сабор. Свету архијерејску литургију у овом храму служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, уз молитвено учешће вјерног народа. У литургијској проповиједи Владика је рекао да је сами Бог преко Светог пророка Илије показао да је  он једини истински пророк и да је онда пророк Илија заповиједио да се свих 400 лажних пророка побију.

Након Светог причешћа Митрополит је предводио празничну Литију око храма, а онда је благосиљан славски колач. Кумови овогодишње славе, бјелопавлићко братство Калезића предало је кумство за наредну годину Рајку Жунићу, у име братства Жунића.

Митрополит Амфилохије посјетио Милицу Маљковић, коју су усташе биле бациле у јаму Равни Долац на Огњену Марију 1941

41:21 минута (7.1 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије, 5. августа посјетио је Милицу Маљковић, рођ. Бошковић, старицу од 83 године у њеном дому у Сурчину надомак Београда. Милица је једна од 14 преживелих страдалника од 218 православних Срба бачених од усташа у јаму Равни Долац на Огњену Марију, 30. јула 1941. године. Из јаме су извађени на Усековање Светог Јована Крститеља, 11. септембра. Спомен на жртве Ливањске јаме чувају њихови потомци окупљени у удружење „Огњена Марија Ливањска“. У овој емисији слушамо свједочење мајке Милице, из архива радија „Слово љубве“.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у манастиру Рустово, 8. август 2014

Tagged:
16:37 минута (2.86 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Рустово у Паштровићима.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да Бог обитава у ономе што је свето.

Након Литургије манастирско сестринство је приредило трпезу хришћанске љубави.

Митрополит Амфилохије служиo на празник Светог Пантелејмона Литургију у Барама Радовића

Tagged:
14:57 минута (2.57 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Архијерејско Литургији коју је у суботу 9. августа 2014. године, на празник Светог Великомученика Пантелејмона и Светог Климента Охридског служио у цркви посвећеној овим Светитељима у Барама Радовића у Доњој Морачи, којом је почео традиционални сабор братства Радовића.

Митрополит Амфилохије 16. августа одслужио Литургију у манастиру Жањиц

8:53 минута (1.53 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Ваведења Пресвете Богородице - Жањиц на истоименом острву код Луштице.

Одговарали су чланови Црквеног хора „Свети Сава" из Херцег Новог.

Након Литургије Владика је служио помен упокојеним оснивачима, ктиторима, приложницима и свештенослужитељима ове светиње.

У архипастирској проповиједи Господин Митрополит је рекао да је жањичка светиња вјековима служила распетоме Христу, његовој Голготи и пролазила Христову Голготу.

Митрополит Амфилохије 17. августа служио Литургију у Друшићима – Ријечка нахија

Tagged:
25:53 минута (4.45 МБ)

DSC01121Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету литургију у цркви Светог Николе у селу Друшићи у Ријечкој нахији, родном мјесту блаженопочившег Митрополита Данила Дајковића.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да тамо гдје има вјере, ту има и часних и честитих људи.

Митрополит Амфилохије на Преображење служиo Литургију на Кључком Тавору

79:22 минута (13.63 МБ)

У овој емисији слушамо тонски запис са Бјеласице, гдје је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио на Преображење Господње са свештенством Свету службу у цркви посвећеној овом празнику на Кључком Тавору. Црква Преображења Господњег на Кључком Тавору копија је срушене цркве Светог Петра Цетињског на Ловћену.

Митрополит Амфилохије служиo на Успење Пресвете Богородице у манастиру Дуга

Tagged:
23:03 минута (3.96 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице Свету службу Божију у манастиру Дуга Морачка, поводом храмовске славе ове светиње.

Пред почетак Литургије Господин Митрополит је освештао фрескопис у манастирској цркви и у првине ангелског образа обукао пет послушница ове манастирске обитељи: Милку Кривокапић, Ранку Радовић, Сању Маџгаљ, Марију Бошковић и Параскеву Кривокапић.

Митрополит Амфилохије 29. августа одслужио Литургију у манастиру Подмаине

Tagged:
26:14 минута (4.51 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник преподобног Рафаила Банатског, Свету службу Божију у манастиру Подмаине код Будве.

Свету литургију Владика је служио поводом имендана игумана манастира архимандрита Рафаила (Бољевића).

На почетку Службе Митрополит Амфилохије је замонашио искушенике ове манастирске обитељи Љубишу Андрејевића и Миодрага Врањеша давши им монашка имена Герасим и Роман.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Острог

Tagged:
16:51 минута (2.89 МБ)

Црква-Св.-мученика-Станка-720x281У суботу 6. септембра 2014. године Митрополит црногорско приморски Г. Амфилохије служио је Свету Архијерејску литургију у манастиру Острог, у цркви светог новомученика Станка. У току литургије Митрополит је миропомазао новокрштену слушкињу Божију Јулиту Малиџан.

Митрополит Амфилохије служио је 7. септембра Литургију у цркви Свете Тројице у Острогу

Tagged:
31:38 минута (5.43 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је у недјељу 7. септембра 2014. године Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у манастиру Острог.

Након прочитаног одјељка из Светог Јеванђеља Високопеосвећени Митрополит Г. Амфилохије сабраним вјерницима се обратио ријечима литургијске проповиједи.

Митрополит Амфилохије: "Свети Василије Острошки и други Светитељи-зрелост рода нашега"

Tagged:
54:32 минута (9.37 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија на тему "Свети Василије Острошки и други Светитељи - зрелост рода нашега" које је одржао на "Духовним вечерима суботом" у манастиру Острог, 6. септембра 2014. године.

На дан Усјековања главе светог Јована Крститеља Митрополит Амфилохије одслужио Литургију у Кућанцима

36:04 минута (6.19 МБ)

На дан Усековања главе светог Јована Крститеља Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије у храму Светих Апостола Петра и Павла у Кућанцима (Епархија Славонска) служио је  свету архијерејску Литургију. Митрополиту су саслуживали Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, свештенство и свештеномонаштво Митрополије и Епархија Бихаћко-петровачке и Славонске.

Повод данашњем саборовању била је и стогодишњица од рођења блажене успомене Патријарха српског Павла.

Парастос руским и српским војницима

Tagged:
6:43 минута (1.16 МБ)

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 18. септембра парастос у цркви св. Архангела Михаила у Београду руским и српским војницима погинулим у Првом свјетском рату, уз присуство патријарха српског г. Иринеја, саслужење архијереја и свештенства Руске и Српске православне Цркве и присуство великог броја учесника међународног скупа под називом "Велики рат и почетак новог света: актуелно подсећање за човечанство".

Митрополит Амфилохије на Крстовдан служио у манастиру Острог

Tagged:
21:55 минута (3.76 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Крстовдан са свештенством Свету службу Божју у цркви Часног Крста Господњег у Горњем манастиру Острогу.

У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Радмила Чизмовића.

Након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је са свештенством благосиљао славски колач.

У архипастирској бесједи на тему данашњег празника он је казао да је земаљски живот Светог Василија Острошког Чудотворца сав био у знаку Часног Крста.

Митрополит Амфилохије служио је 28. септембра Литургију у Цетињском манастиру

95:33 минута (13.69 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 28. септембра, на 16. недјељу по Духовима, Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру.

У току Светог Богослужења Високопреосвећени Архиепископ Г. Амфилохије одликовао је златним ликом Светог Петра другог ловћенског Тајновидца протојереја-ставрофора Михаила Газиводу са Цетиња поводом 100-годишњице његовог рођења за дугогодишње свештеничко служење и вјерност кивоту Светог Петра Цетњског.

Митрополит Амфилохије: "Свети Јован Крститељ-радосни страдалник за истину Божју"

39:41 минута (6.82 МБ)

У емисији Огледало, из архиве нашег Радија, а поводом празника Зачећа Светог Јована Крститеља, који славимо данас (6. октобра), доносимо предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија "Свети Јован Крститељ - радосни страдалник за истину Божју" које је одржао 11. септембра 2005. године, на спомен на Усековања главе Претече Господњег у Духовном центру Црквене општине Подгорица.

Митрополит Амфилохије служиo је у манастиру Савини Литургију и парастос краљу Александру, 9. октобар 2014

22:02 минута (3.79 МБ)

1024__DSC3441-01_Manastir_Savina_0001Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством у манастиру Савина код Херцег Новог Свету литургију са парастосом краљу Александру Карађорђевићу.

Краљ Југославије Александар Први Карађорђевић убијен је прије осамдесет година, 9. октобра 1934. године у Марсеју приликом званичне државне посјете Француској.

Митрополит Амфилохије 17. октобра одслужио Литургију у цркви Светог апостола Томе у Бечићима

Tagged:
20:22 минута (3.5 МБ)

DSC_0021Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог праведног деспота Стефана Штиљановића, са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог апостола Томе у Бечићима.

Одговарали су чланови Дјечјег хора Првог београдског пјевачког друштва под управом Емилије Милин.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Владика Амфилохије је говорио о Светом апостолу Томи и о Светом Стефану Штиљановићу.

Митрополит Амфилохије: „Ово је ћирилични народ и ћирилична култура“

13:21 минута (2.3 МБ)

DSC_0495Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије рекао је да је циљ тога што се догађа са српским језиком у Црној Гори од 2003. године, када је на попису становништва уведена идентитетска одредница „црногорски језик",  радикалан прекид наше културе.

Владика је ово рекао 17. октобра у Подгорици, на отварању Научног скупа „Српски језик и ћирилица - основе српског идентитета", који се одржава у организацији Српског националног савјета Црне Горе.

На Косору у Кучима 19. октобра освештана обновљена црква Св.Јована Крститеља и сахрањени земни остаци војводе Радоње Петровића

30:04 минута (5.16 МБ)

У селу Косор у Кучима данас је освештана обновљена црква Светог Јована Крститеља и сахрањени земни остаци кучког војводе Радоње Петровића, које су његови потомци пренијели из Лесковца у родни крај.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополт црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством Митрополије, уз молитвено учешће војводиног потомства, многобројних припадника племена Кучи и гостију из других крајева Црне Горе.

Одговарали су чланови подгоричког Дјечјег црквеног хора „Златица" под управом Биљане Тапушковић.

Митрополит Амфилохије и Епископи Јустин и Јоаникије 24. октобра служили Литургију у цркви Светог Ђорђа у Подгорици

Tagged:
17:38 минута (3.03 МБ)

DSC_0118Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Епископи жички Господин Јустин и будимљанско никшићки Господин Јоаникије служили су јутрос са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици.

Овом службом настављен је Међународни научни скуп о Светом Симеону Мироточивом - Стефану Немањи, који је прије два дана почео у Београду.

Митрополит Амфилохије служиo 26. октобра Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
29:49 минута (5.12 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 26. октобра 2014. године, на 20. недјељу по Педесетници, Свету Архиејерску Литургију у Цетињском манастиру.

У току светог Богослужења Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије крстио је породицу Александра Касома са Цетиња.

Митрополит Амфилохије служиo 27. октобра Литургију у манастиру Свете Петке на Гостиљу

Tagged:
20:48 минута (3.57 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је на празник Преподобне мајке Параскеве - Свете Петке Свету Архијерејску Литургију у манастиру посвећеном овој Светитељки на Гостиљу Мартинићком.

Митрополит Амфилохије 5. новембра одслужио Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
7:15 минута (1.25 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог апостола Јакова, са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Данашњи празник је и слава ученика другог разреда Богословије Светог Петра Цетињског.

Владици су салуживали инспектор за богословије СПЦ протојереј-ставрофор Славко Зорица, који борави у редовној визити Цетињској Богословији, и цетињско свештенство и свештеномонаштво.

У Колашину прослављенa храмовска слава цркве Светог Димитрија-Митровдан

Tagged:
39:10 минута (6.73 МБ)

Светом архијерејском литургијом, славском Литијом, благосиљањем славског колача и славском трпезом хришћанске љубави данас је у Колашину прослављен празник Светог Димитрија Солунског - Митровдан, који је храмовска слава колашинске цркве.

Началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће многобројних вјерника, житеља Колашина.

У току Свете лужбе Владика је миропомазао новокрштеног слугу Божјег Јакова.

Митрополит Амфилохије 9. новембра одслужио Литургију у цркви Свете Петке у Голубовцима

Tagged:
23:36 минута (4.05 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Свете Петке у Голубовцима.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика је казао да је човјеку потребно и земаљско богатство јер је човјек биће које је створено од душе и од тијела.

У манастиру Ждребаоник 10. новембра прослављен празник Светог Арсенија Сремца

Tagged:
38:03 минута (6.54 МБ)

DSC_0348

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас Свету архијерејску литургију у манастиру Ждребаоник код Даниловграда поводом празника Светог Арсенија Сремца, чије свете мошти почивају у овом манастиру.

Митрополиту је саслуживало многобројно свештенство из више епархија СПЦ, уз молитвено учешће мноштва вјерника. Одговарали су ђаци Цетињске Богословије и чланови Хора „Свети Николај Српски" из Љубића код Чачка.

Митрополит Амфилохије служиo 18. новембра у цркви Свете Петке Римљанке у Курилу у Зети

Tagged:
25:56 минута (4.46 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је у уторак 18. новембра 2014. године, са свештенством,  Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Петке Римљанке у зетском селу Курило.

Високопресовећени Митрополит Г. Амфилохије, овом приликом, освештао је камен - темељац будућег манастирског конака, пошто је планирано да на том мјесту буде манастир.

Митрополит Амфилохије 23. новембра одслужио Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
40:55 минута (7.03 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божу у Цетињском манастиру.

Са пјевнице су одговарали ђаци Богословије Светог Петра Цетињског, а молитвено су учествовали многобројни вјерници.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да је у Божјој творевини све у знаку Свете Тројице и да је та тројичност нарочито записана у људском бићу.

Митрополит Амфилохије одслужио Литургију у цркви Светог Саве у Буенос Аиресу

23:18 минута (4 МБ)

SvetiSava21Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, служио је у суботу, 29. новембра Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Саве у Буенос Аиресу уз саслужење администратора ове парохије оца Стефана Јовановића, као и протођаконâ Николе Радиша и Игора Балабана. Презвитер Бранко Станишић, парох Парохије Светог Николаја у Маћагају и Ћаку заједно са вјерницима појао је на Светој Литургији.

Митрополит Амфилохије одслужио Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу

18:48 минута (3.23 МБ)

У недељу, 30. новембра, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, сједишту Епархије буеносаиреске, уз саслужење администратора ове парохије оца Стефана Јовановића, игумана Давида из манастира Светог Ђорђа у Ла Плати, као и протођаконâ Николе Радиша и Игора Балабана. Презвитер Бранко Станишић, парох Парохије Светог Николаја у Маћагају и Ћаку заједно са вјерницима појао је на Светој Литургији.

Током Свете Литургије, Митрополит је миропомазањем примио у Православну Цркву Карину Јововић, која је била крштена у Римокатоличкој Цркви.

Митрополит Амфилохије о празнику Ваведења посјетио Сан Паоло и Кампинас

23:24 минута (4.02 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, посјетио је 3. и 4. децембра, као Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, бразилску метрополу Сан Паоло и оближњи град Кампинас, сједиште српске православне парохије за бразилску државу Сан Паоло.

У поподневним часовима, 3. децембра, Митрополит Амфилохије је обишао монументални православни катедрални храм Антиохијске Патријаршије посвећен Светим Апостолима Петру и Павлу, грађен по угледу на цариградску Свету Софију. Том приликом се сусрео са Митрополитом Сан Паола и цијелог Бразила Дамаскином и са његовим викарним епископом Романом. У срдачном братском разговору са овом двојицом архијереја Антиохијеске Патријаршије, Митрополит се осврнуо на положај Православне Цркве у Јужној Америци и уопште у свијету. Архијереји су се осврнули и на рад Конференције православних епископа Латинске Америке.

Митрополит Амфилохије најавио обиљежавање јубилеја Ободске штампарије

Tagged:
41:00 минута (7.04 МБ)

Митрополит Амфилохије служио Свету Архијерејску литуригију у манастиру Обод код Ријеке Црнојевића, који је посвећен Светом Николају Мирликијском. Митрополит је у бесједи приликом резања славског колача најавио обиљежавање јубилеја Ободоске штампарије.

Митрополит Амфилохије у посјети аргентинској провинцији Ћако

33:59 минута (5.84 МБ)

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, започео је у петак, 12. децембра своју тродневну посјету аргентинској провинцији Ћако, гдје живи велики број наших исељеника.

У његовој пратњи су били архимандрит Кирило Бојовић, архијерејски замјеник Епархије, јеромонах Симеон Лопез, парох у Медељину, Колумбија и протођакон Никола Радиш, предсједник Црквене општине у Буенос Аиресу и протођакон цетињски Игор Балабан.

Прослављена храмовна слава Светог оца Николаја у Маћагају у аргентинској провинцији Ћако

25:04 минута (4.31 МБ)

01_Macagaj_11

У недељу, 14. децембра, црква Светог оца Николаја Мирликијског у Маћагају у аргентинској провинцији Ћако, прославила је своју храмовну славу уз присуство неколико стотина званица.

Свету Литургију је служио Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, уз саслужење архимандрита Кирила Бојовића, архијерејског замјеника те Епархије, презвитера Бранка Станишића, пароха у Ћаку, јеромонаха Симеона Лопеза, пароха Парохије Пресвете Тројице у Медељину, Колумбија и протођаконâ Николе Радиша и Игора Балабана.

Митрополит Амфилохије 25. децембра одслужио Литургију у цркви Светог Спиридона у Ђеновићима

Tagged:
13:35 минута (2.34 МБ)

DSC05465

Светом литургијом, празничном Литијом и благосиољањем славског колача данас је у Ђеновићима код Херцег Новог прослављен празник Светог Спиридона Чудотворца - слава цркве у овом мјесту.

Началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа, а одговарали су чланови Црквеног хора „Свети Василије Острошки" из Кумбора.

У манастиру Подмаине 27. децембра одржан сабор свештенства Митрополије црногорско-приморске

33:52 минута (5.82 МБ)

Светом архијерејском литургијом, коју су служили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије и Епископ полошко-кумановски господин Јоаким, у манастиру Подмаине код Будве јутрос је почео сабор свештенства Митрополије црногорско-приморске.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је тумачио Господње ријечи: Ја сам пут, истина и живот.

Празник Светог Игњатија Богоносца прослављен у Цетињском манастиру

20:03 минута (3.45 МБ)

DSC05937У току вечерње службе у Цетињском манастиру, 1. јануара у навечерје празника Светог Игњатија Богоносца, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије замонашио је искушеницу Зорку Вукчевић, давши јој монашко име Лидија. Монахиња Лидија ће отпутовати у Аргентину и боравиће у у Буенос Аиресу, при Епископском сједишту Епархије буеносаиреске и јужно - централноамеричке СПЦ.

На сам дан празника, светом архијерејском литургијом началствовао је митрополит Амфилохије, који се на крају и обратио присутним вјерницима, поучивши их о животу св. Игњатија.

Митрополит Амфилохије служио је на празник Оце Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
23:45 минута (4.08 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас, 4. јануара, на Оце, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

 

 

Митрополит Амфилохије служио је на Бадњи дан Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Св. Јована Владимира у Бару

32:09 минута (5.52 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је на Бадњи дан Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару. Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља Митрополит се вјерницима обратио ријечима литургијске бесједе:

По завршетку Светог Богослужења Митрополит Амфилохије благословио  је Бадњак, који ће у 15 часова бити наложен пред пред барским саборним храмом.

Божићна литургија у храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Tagged:
11:08 минута (1.92 МБ)

Најрадоснији Хришћански празник, Божић, прослављен је литургијски и свечано у саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Свету Архијерејску литургију служио је митрополит црнгогорско-приморски Амфилохије, уз саслужење братства овог храма.

У току литургије у чин протопрезвитера, митрополит Амфилохије произвео је досадашњег презвитера Јована Радовића, пароха подгоричког.

Митрополит Амфилохије на Сабор Пресвете Богородице одслужио Литургију у манастиру Морача

Tagged:
11:42 минута (2.01 МБ)

DSC08643Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Сабор Пресвете Богородице са свештенством Свету службу Божју у манастиру Морача.

У архипастирској бесједи након читања Јеванђеља, Владика је, честитајући Божић сабранима на Литургији рекао да се у Витлејемској пећини родио Христос Богомладенац од Духа Светога и Пресвете Дјеве.

Митрополит Амфилохије на празник Св. архиђакона Стефана служио у манастиру Дуљево

Tagged:
24:57 минута (4.29 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Амфилохије служио је на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана у манастиру Дуљево код Будве.

 

 

Митрополит Амфилохије служио је на празник 14.000 Младенаца Витлејемских Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру

19:30 минута (3.35 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 11. јануара 2015. године на празник 14.000 Младенаца Витлејемских Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру. Слиједи тонски запис:

Уочи Божића 2015. Митрополит Амфилохије дао је интервју уреднику Телевизије Нови Перици Ђаковићу

Tagged:
100:01 минута (17.17 МБ)

Уочи Божића 2015. Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије дао је интервју уреднику Телевизије Нови Перици Ђаковићу, који преносимо у цјелости.

 

Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је на празник Светог Василија Великог у Цетињском манастиру

Tagged:
17:23 минута (2.99 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је на празник Светог Василија Великог, са свештенством Свету службу у Цетињском манастиру. У току Литургије, Митрополит се вјерном народу обратио бесједом.

А, након Литургије Митрополит је одржао састанак са студентима Богословских факултета из Митрополије Црногорско примрске.

Митрополит Амфилохије: Од Обрезања Господњег до Богојављења на Јордану

Tagged:
56:34 минута (9.71 МБ)

У емисији Катедра, из архиве нашег Радија, а поводом великих празника наше Свете Цркве, које смо прославили прошле седмице, доносимо предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија "Од Обрезања Господњег до Богојављења на Јордану" које је одржао 14. јануара 2011. године у сали Парохијског дома на Жабљаку.

Митрополит Амфилохије на празник Светог Евстатија Превлачког одслужио Литургију на Михољској Превлаци

Tagged:
25:46 минута (11.8 МБ)

DSC01874

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Евстатија Превлачког, са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта.

Владика је у току Литургије у чин архимандрита рукопроизвео протосинђела Евстатија (Аздејковића) који ускоро одлази у у Венецуелу, у Епархију буеносајреску и централно-јужноамаричку СПЦ гдје ће бити старјешина цркве Светог великомученика Георгија у Каракасу.

Митрополит Амфилохије: "О Светом Јовану Крститељу"

Tagged:
57:31 минута (8.24 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија "О Светом Јовану Крститељу" које је у навечерје празника рођења Претече и Крститеља Господњег Јована у суботу 6. јула 2013. г одржао у Горњем манастиру Острог у оквиру духовних вечери које се сваке суботе, са његовим благословом, одржавају у овој Светињи.

Митрополит Амфилохије: "Свети Јован Крститељ-радосни страдалник за истину Божју"

39:51 минута (6.84 МБ)

У емисији Огледало, из архиве нашег Радија, а поводом празника Рођења Светог Јована Крститеља-Ивањдана, доносимо предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија "Свети Јован Крститељ-радосни страдалник за истину Божју" које је одржао 11. септембра 2005. године, на спомен на Усековања главе Претече Господњег у Духовном центру Црквене општине Подгорица.

Митрополит Амфилохије на Јовандан одслужио Литургију у манастиру Добрска Ћелија

Tagged:
17:41 минута (3.04 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Јовандан, са свештенством Свету службу Божју у манастиру Добрска Ћелија код Цетиња.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је Свети Јован Крститељ посвједочио крштење Господа Христа.

„И посвједочио је оним ријечима када је Господ долазио на ријеку Јордан: гле, Јагње Божије узима на себе гријехе свијета. Посвједочио је то и својим рођењем Свети Јован, и својим свеукупним животом показавши се заиста као Претеча Господњи", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Интервју Mитрополита Амфилохија за Херцег ТВ

Tagged:
68:55 минута (11.83 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Г. Амфилохије дао је интервју уреднику Херцег Телевизије Зорану Гргуревићу.

 

Митрополит Амфилохије служио Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
19:46 минута (3.4 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је у недјељу 25. јануара 2015. године Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру.

Слиједи тонски запис бесједе Митрополита Амфилохија након читања Светог Јенанђеља као и бесједе коју је изговорио на крају Светог Богослужења.

Митрополит Амфилохије служиo je на Савиндан Литургију на Савиној главици у Грбљу

Tagged:
30:37 минута (5.26 МБ)

Манастир Св. Саве - Савина Главица-Главати_srednja

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је 27. јануара, на празник Светог Саве Свету службу у манастиру Савина главица у Грбљу.

Митрополит Амфилохије ће увече присуствовати светосавској академији у дворани „Парк“ у Херцег Новом.

Митрополит Амфилохије 28. јануара одслужио Литургију у цркви Светог Николе у Баошићима

Tagged:
27:53 минута (4.79 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник преподобног Гаврила Лесновског, са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Николе у Баошићима код Херцег Новог.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да се на Литургији молимо да нас Господ обасја свјетлошћу свога богопознања.

На крају Литургије Владика се поново обратио вјерном народу, рекавши да су откривене мошти исповједника бокешко-далматинског Кирила Цветковића, који јер крштен управо у баошићкој цркви Светог Николе. Он је позвао вјерни народ да се моли, јер се нада да ће Свети исповједник Кирило ускоро бити прибројан лику светих.

Митрополит Амфилохије служио 29. јануара Литургију у манастиру Рибњак

Tagged:
32:01 минута (5.5 МБ)

ribnjakАрхиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служићо је са свештенством Свету службу Божију у манастиру Рибњак код Бара.

Након Литургије Владика је освештао темеље новог манастирског храма који ће бити посвећен Светим апостолима Петру и Павлу.

Митрополит Амфилохије 7. фебруара одслужио Литургију у Горњим Бандићима

Tagged:
33:58 минута (5.84 МБ)

DSC06081Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Григорија Богослова, са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Јована Крститеља на Бијелој Рудини у Горњим Бандићима.

У проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је у Цркви Божјој све у знаку Свете Тројице.

Након Литургије Владика је уручио архијерејсклу похвалницу Ачлександру и Зорици Павићевић за помоћ и труд у обнови овог светог храма.

Митрополит Амфилохије служио је на Недјељу праштања у Цетињском манастиру

Tagged:
40:44 минута (7 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-пприморски Г. Амфилохије служио је на Сиропосну недјељу, Недјељу праштања, 22. фебруара 2015. године Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру. У току Светог Богослужења Митрополит Амфилохије вјерницима се обратио бесједама након читања Светог Јеванђеља и након Светог Причешћа.

Митрополит Амфилохије 25. фебруара у Цетињском манастиру одслужио Литургију пређеосвећених дарова

Tagged:
5:27 минута (961.75 КБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас 25. фебруара 2015.године са свештенством Литургију пређеосвећених Дарова у Цетињском манастиру.

 

Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије: "Литургија пређеосвћених дарова"

Tagged:
57:22 минута (9.85 МБ)

У вечерашњој емисији, поводом Часног поста, из архиве нашег Радија, доносимо тонски запис филма "Литургија пређеосвћених дарова" у којем Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије објашњава ово Свето Богослужење, а у емисији слушамо и запис са промоције овог филма на којој су  у амфитеатру Машинског факултета у Београду говорили Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије и Преосвећени Епископ Бихаћко-петровачки Г. Атанасије (Ракита) који је уредник овог филма.

Митрополит Амфилохије у Теодорову суботу одслужио Литургију у манастиру Острогу

Tagged:
11:01 минута (1.89 МБ)

DSC_1164

У прву суботу Великог поста, када наша Света Црква прославља светог Теодора Комоговинског и светог мученика Теодора Тирона - Теодорову суботу, Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем острошком манастиру, служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски митрополит Црногорско-приморски и игуман манастира Острога Г. Амфилохије. Саслуживали су му намјесник острошки протосинђел Павле, јеромонаси Сергије и Панарет, даниловградски парох јереј Предраг Катанић и јерођакони Роман и Зосима.

Митрополит Амфилохије служиo је 4. марта Литургију у цркви Светог Симеона Мироточивог у Подгорици

Tagged:
16:41 минута (2.87 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету литургију пређеосвећених дарова у цркви Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

Након Свете службе одржало се редовно годишње братско сабрање свештенства архиерејских протопрезвитеријата: подгоричко - колашинског, подгоричко - даниловградског и цетињског.

У другу недјељу Часног поста Митрополит Амфилохије служио Литургију манастиру Морача

Tagged:
32:04 минута (5.51 МБ)

DSC02984

У манастиру Морача данас је одржан Научни скуп „Пјесништво Момира Војводића – језик и поступак“, поводом годишњице пјесниковог упокојења.

Скуп су, с благословом Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија организовали Српски национални савјет Црне Горе и Књижевна задруга Српског народног вијећа.

Сабор је почео Светом архијерејском литуиргиојом коју је, уз саслужење свештенства, служио Митрополит Господин Амфилохије.

У Бару 11. марта одржано братско сабрање свештенства Барског и Будванског архијерејског протопрезвитеријата

Tagged:
11:56 минута (2.05 МБ)

Светом литургијом пређеосвећених дарова, коју је у Саборном храму Светог Јована Владимира служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије, јутрос је у Бару почело редовно годишње братско сабрање свештенства Архијерејских протопрезвитеријата: барског и будванског.

По завршетку Литургије свештенство је приступило светој тајни исповијести.

Митрополит Амфилохије служио Литургију пређеосвећених дарова у Радованићима на Луштици

Tagged:
9:52 минута (1.7 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служиo je са свештенством Свету литургију пређеосвећених дарова у цркви Светог Николаја Мирликијског у Радованићима на полуострву Луштица. Након Литургије у Радованићима одржано je редовно годишње братско сабрање свештенства Архијерејских протопрезвитеријата: которског и херцегновског.

Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије: Свети Пајсије Светогорац

Tagged:
74:37 минута (12.81 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског  Г.  Амфилохија на тему  Свети Пајсије Светогорац  (новоканонизовани Светитељ Православне Цркве) које је одржао на другу недјељу Часног поста, Пачисту, недјељу Светог Григорија Паламе у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Митрополит Амфилохије 14. марта служио Литургију на Немањином граду у Подгорици, одржан састанак ЕС и ЕУО Митрополије

Tagged:
16:41 минута (2.87 МБ)

DSC04604Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

У литургијској проповиједи најкон причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је подсјетио да древни храмови данас кроз храм Светог Симеона Мироточивог васкрсавају на Немањиној обали у Подгорици и на другим мјестима у Митрополији црногорско - приморској.

Митрополит Амфилохије служиo je 15. марта Свету Литургију у цркви Свете Текле у Даниловграду

Tagged:
42:25 минута (7.29 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је на трећу недјељу Часног поста, Крстопоклону недјељу, у недјељу 15. марта 2015. године, Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Текле у Даниловграду.

У току Светог Богослужења Високопреосвећени Митрополит Господин Амфилохије рукопроизвео је у чин протопрезвитера свештеника Предрага Катанића.

У манастиру Бања код Рисна 18. марта одржан сабор женског монаштва Митрополје црногорско-приморске

Tagged:
40:23 минута (6.94 МБ)

У манастиру Бања код Рисна данас је одржано редовно годишње сабрање женског монаштва Митрополије црногорско-приморске.

Сабор је почео Архијерејском литургијом пређеосвећених дарова, коју је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством Митрополије.

У надахнутој литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је тумачио великопосну молитву Светог Јефрема Сирина, рекавши да је у тој молитви садржан сав програм нашега хришћанскога живота.

Митрополит Амфилохије служио je на Младенце Литургију у подгоричком насељу Момишићи

Tagged:
24:06 минута (4.14 МБ)

maxresdefaultАрхиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник 40 мученика свестијских - Младенци и на празник Света 42 мученика момишићка Свету архијерејску литургију у цркви Светог Ђорђа у подгоричком насељу Момишићи.

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Бешка

Tagged:
36:46 минута (6.31 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служиo je у суботу, 04.априла 2015 са свештенством Свету службу Божију у манастиру Бешка на Скадарском језеру. Саслуживало је свештенство и свештененомонаштво подгоричког, барског и цетињског намјесништва.

Слава манастира је празник Благовијести, који пада у уторак Страсне седмице, па је ове године због тога, по Митрополитовом благослову, прослављена, на Лазареву суботу.

Митрополит Амфилохије служио је на празник Благовијести у манастиру Дуљево у Паштровићима

Tagged:
6:02 минута (1.04 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је на празник Благовијести у уторак 7. априла 2015. године Свету Архиејерјску Литургију у манастиру Дуљево у Паштровићима.

Митрополит Амфилохије на Велики четвртак служио Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
12:26 минута (2.14 МБ)

DSC00418Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Велики четвртак, са свештенством Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

Свету службу Владика је служио у спомен Христове Тајне вечере.

На крају Литургије Владика је рекао да се Тајна вечера од прије двије хиљаде година непрекидно наставља до краја свијета и вијека.

Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру јутрење Великог петка – 12 Јеванђеља о Христовим страдањима

46:44 минута (8.03 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је на Велики Четвртак, у четвртак 9. априла 2015. године, уз саслужење свештенства Митрополије Црногорско-приморске, службу Бденија са читањем дванаест Јеванђеља о страдањима Христовим у Цетињском манастиру.

Митрополит Амфилохије на Велики петак у Цетињском манастиру служио бденије у спомен Христовог погреба

121:33 минута (20.87 МБ)

ct bdenije

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је вечерас у Цетињском манастиру са свештенством бденије у спомен Христовог погреба.

Након бденија Митрополит је предводио Литију са плаштаницом, од Цетињског манастира до Дворске цркве на Ћипућу и назад.

Митрополит Амфилохије је на крају богослужења казао да се вјековима потврђује велика и света истина да је Бог са нама.

Бесједа Митрополита Амфилохија у Цетињском манастиру на Бденију у спомен Христово погреба, 10. април 2015

Tagged:
10:59 минута (1.89 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфолохија изговорена у Цетињском манастиру на Бденију у спомен Христово погреба које је служио на Влеики петак у петак 10. априла 2015. године у Цетињском манастиру.

 

Митрополит Амфилохије на Велику суботу у Херцег Новом ослужио Литургију са саборним крштењем дјеце и одраслих

Tagged:
21:03 минута (3.62 МБ)

DSC01689Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Велику суботу, у цркви Светог архангела Михаила у Херцег Новом, Свету архијерејску литургију са саборним крштењем дјеце и одраслих.

Дио службе крштења тридесетак нових чланова Цркве Христове обављен је по ранохришћанском обичају погружавањем у морску воду. Међу новокрштенима било је и троје дјеце из Скадра.

Митрополит Амфилохије служио Васкршње јутрење у Цетињском манастиру

77:46 минута (13.35 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је на празник Васкрсења Господа и Спаса нашег Исуса Христа-Васкрс Васкршње јутрење у Цетињском манастиру уз саслужење свештенства Митрополије Црногорско-приморске и уз моливено учешће великог броја вјерника.

Ове године вјерни народ окупљен на Васкршњем јутрењу у Цетињском манастиру имао је посебан благослов да се оргије на благодатном Огњу који је по први пут са Гроба Господњег стигао у Српску Православну Цркву трудом Преосвећеног Владике Јована (Ћулибрка). Слиједи комплетан тонски запис Васкршњег јутрења:

Митрополит Амфилохије на Васкрс одлужио Литургију у Саборном храму у Подгорици

Tagged:
22:22 минута (3.84 МБ)

DSC02514Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством централну Васкршњу литургију у Митрополији црногорско-приморској у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Јутрос је, пред почетак Литургије у подгорички Саборни храм и у Цетињски мансастир у току Васкршњег јутрења, први пут у историји, благодатни огањ донијет из Јерусалима у Црну Гору.

У току Свете службе прочитана је Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја са свим Епископима наше помјесне цркве.

Слава Кола милосрдних сестара Краљица Милена са Цетиња

Tagged:
10:55 минута (1.88 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије је на Васкршњи понедјељак и празник Иконе Богородице Филеримосе, у уторак 14. априла 2015. године, у Цетињском манастиру пререзао и благословио славски колач Кола милосрдних сестара Краљица Милена са Цетиња.

Митрополит Амфилохије у сриједу Свијетле седмице одслужио Литургију поред моштију Светог Василија Острошког

Tagged:
10:49 минута (8.52 МБ)

У Горњем манастиру Острогу у цркви Ваведења Пресвете Богородице која чува мошти Светог Василија Острошког Чудотворца, на празник Преподобног Тита Чудотворца, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије. Саслуживали су му сабрат манастира Острога јеромонах Панарет, цетињски парох протојереј-ставрофор Гојко Перовић и јерођакон Роман.

Митрополит Амфилохије 16. априла служио Литургију на Михољској Превлаци

Tagged:
23:39 минута (3.39 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорскло-приморски Господин Амфилохије служиоје данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта. Пред почетак Литургије Владика је замонашио искушенике ове обитељи Бруна и Видоја, давши им по Превлачким мученицима монашка имена Михаило и Димитрије. У проповиједи на крају Свете службе Владика је рекао да се Михољска Превлака обнавља као Света литургија, монашко братство и као сабрање. Након Литургије одржана је сједница Одбора за обнову Светоархангелске превлачке светиње.

Митрополит Амфилохије у Томину недјељу служио Литургију на Дукљи код Подгорице

Tagged:
13:33 минута (2.33 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у недјељу 19. априла, на Томину недјељу, са свештенством Свету службу Божију на темељима ранохришћанског храма на древној Дукљи код Подгорице.

У току Литургије Православној цркви је приброојан Француз Андреј, кога је Митрополит Амфилохије миропомазао.

Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је казао да су сва мучеништва и страдања хришћана кроз историју до наших дана уствари ране Христове.

Митрополит Амфилохије служио Вечерњу службу у цркви Светог Илије у Млаки

Tagged:
10:07 минута (1.74 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, у присуству Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја и више Архијереја наше Свете Српске Православне Цркве служио у уторак 21. априла увече Вечерњу службу у цркви Светог Илије у Млаки, једном од јасеновачких логора у коме су биле заточене мајке са дјецом. Овом приликом Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије изговорио је потресну архипастирску бесједу, на чијем тонском запису благодаримо Протојереју-ставрофору Обрену Јовановићу секретару Митрополије Црногорско-приморске, који се, поред осталог свештенства, налази у Јасеновцу у пратњи Митрополита Амфилохија:

Митрополит Амфилохије служио службу резања славског колача на хумци код спомен обиљежја у Јасеновцу

Tagged:
6:55 минута (1.19 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, у присуству Свјатејшег Патријарха Иринеја и Архијереја наше Свете Цркве, служио је, након Свете Архијерејске Литургије у цркви рођења Светог Јована Крститеља, у 13 сати службу резања славског колача на хумци код спомен обиљежја у Јасеновцу, гдје је сахрањен дио Јасеновачких мученика и овом приликом се свима сабранима обратио бесједом:

На тонском запису бесједе благодаримо Протојереју-ставрофору Обрену Јовановићу Секретару Митрополије Црногорско-приморске који се налази у Јасеновцу у пратњи Митрополита Амфилохија.

Митрополит Амфилохије 26. априла на Михољској Превлаци одслужио Литургију и парастос жртвама турског геноцида над Јерменима

Tagged:
62:08 минута (10.67 МБ)

Удружење Јермена у Црној Гори, стогодишњицу геноцида над овим народом који се догодио 1915. године у Турској, обиљежило је у недјељу 26- априла 2015. године, Светом Архијерејском литургијом и изложбом фотографија у манастиру Михољска Превлака.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством. Светом Богослужењу присуствовао је епископ Јерменске цркве за Балкан Татев Акопјан, амбасадор Јерменије из Румуније који је нерезидентни дипломатски представник за Црну Гору, амбасаде држава које су признале геноцид, представници јерменских организација и породице Јермена који живе у Црној Гори.

Митрополит Амфилохије 1. маја служио Литургију у манастиру Свете Матроне Московске у Грбљу

Tagged:
31:56 минута (5.49 МБ)

DSC06374Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је са свештенством Свету службу у манастиру Свете преподобне Матроне Московске у Грбљу.

Након Литургије благосиљан је славски колач, а онда се Владика Амфилохије свештенству, монаштву и многобројним вјерницима образтио надахнутом архипастирском бесједом у којој је казао да је спомен свете Матрионе сабрао вјерне да се радују Господу, њој и једни другима.

Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије служио Свету Литургију у манастиру Савина и освештао манастирски виноград

Tagged:
23:31 минута (4.04 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је у суботу 2. маја 2015. годин, уз саслужење  свештенства, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Савина код Херцег Новог.

Након Свете Литургије Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије је са свештенством освештао манастирски виноград који је донација Зорана Обрадовића, родом из Тепаца на Дурмитору.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Владика је рекао а је свједочење васкрслог Христа била и остала улога хришћана кроз вјекове.