Митрополит Амфилохије одслужио Литургију у цркви Светог Саве у Буенос Аиресу

SvetiSava21Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, служио је у суботу, 29. новембра Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Саве у Буенос Аиресу уз саслужење администратора ове парохије оца Стефана Јовановића, као и протођаконâ Николе Радиша и Игора Балабана. Презвитер Бранко Станишић, парох Парохије Светог Николаја у Маћагају и Ћаку заједно са вјерницима појао је на Светој Литургији.

Непосредно прије Свете Литургије крштен је Евгеније Тадић, а Митрополит је брата Евгенија и сестру Ану Марију Матас, која је прешла из римокатолицизма, миропомазао током Свете Литургије.

На крају Свете Литургије, Митрополит је изговорио бесједу у којој је подсјетио на ријечи Христове записане од стране Светог Апостола и Еванђелисте Матеја, који се прослављао тога дана: "Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам Вам заповиједио и ево ја ћу бити с вама до свршетка свијета и вијека." Митрополит је подсјетио да данашњим Крштењем и Миропомазањем Црква управо испуњава ту заповијест Христову.

Митрополит је, након што је прочитао имена свих оснивача ове Цркве, додијелио Орден Светог Саве трећег степена и то "за нарочити допринос јединству наше Цркве и несебично старање о цркви Светог Саве у Буенос Аиресу" господину Александру Цвибаку, дугогодишњем предсједнику Црквене општине Светога Саве у Буенос Аиресу и једном од утемељивача тога храма. Господин Цвибак је један од најзаслужнијих што је превазиђена већ позната несрећна подјела наше Цркве у дијаспори, која није заобишла ни нашу заједницу у Аргентини и Јужној Америци.

Након пјевања "Достојан" и "Многаја љета", Света Служба је завршена и сви присутни су угошћени на ручку који је спремљен од стране парохијана у парохијској сали. Током ручка приказан је снимак прославе 600-годишњице Косовске битке из 1989. године, која је била приређена у једном хотелу у Буенос Аиресу. Неколико припадника фолклорног ансамбла "Коло", који је радио при цркви Светог Саве, а учествовао је на тадашњој прослави било је присутно на Светој Литургији и ручку. Приказивање овога филма је била управо идеја једног од њих, господина Леандра Чека, чија је мајка Мара Амизић била директор фолклорне групе "Коло".

Парохијани су упознати и са новим, другим по реду, бројем епархијског магазина "Свети Апостол Јаков Алфејев" у којем се налазе бесједе Светих Отаца, житија Светих, чланци и новости из наше Цркве и других братских Православних Цркава.

Представљено је и двојезично српско-шпанско издање "Горског вијенца", који је на шпански превео г. Хорхе Размилић из Сантијаго, Чиле, поријеклом из Хрватске. Добротом породице покојног г. Хорхеа, Епархија буеносаиреска је добила на поклон 120 примјерака ове књиге.

Протођакон Игор Балабан