Митрополит Амфилохије служио Литургију у цркви Светог Василија Острошког у Кумбору

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 50:25 минута (8.66 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је у недјељу 21. августа 2016. године, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Василија Острошког у Кумбору.

Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохију је саслуживало  свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске и свештеноиконом Бугарске православне цркве, отац Василиј Шаган, секретар Митрополије Варненске и Великопреславске.

На светој Литургији је појао хор Светог Василија Острошког из Кумбора и хор Преподобног Наума Охридског из Софије, предвођен диригентом Андрејем Касабовим, професором црквеног појања на Теолошком факултету " Свети Климент Охридски" у Софији.

Током Свете Литургије Митрополит је одликовао чином протопрезвитера јереја Гојка Мрачевића, пароха кумборског.

Свету тајну крштења и миропомазања примила је мала Јустина.

У архипастирској бесједи након прочитаног Јеванђеља, Митрополит је казао да сваки који се крсти прима велико и свето просвећење свјетлошћу Божијом и објаснио да се на грчком језику свето крштење назива βάπτισμα , што значи просвећење.

"Свјетлост је она сила у којој Бог обитава од искони. Божанска сила и Божанска свјетлост је она која је уграђена у свеукупну Божанску творевину", казао је Митрополит Амфилохије .

Он је рекао да су сви народи призвани да приме свјетлост Богочовјека Христа.

Поздрављајући госте из Бугарске Митрополит је казао да је велики Божији дар да на овом светом мјесту и православни Срби и Бугари, у светињи Светог Василија,  спознају  да су једно у Господу јер су примили једно Крштење, једну истину.

"Обукли смо се у Христа", казао је владика и додао да: "Сваки народ има своје хаљине у које се облачи, и обичаје, свој језик и културу али најважније од свих обука и пресвалака је облачење у Христа . А ми смо се обукли у Христа Господа захваљујући великим просветитељима словенским Кирилу и Методију, Светом Фотију равноапостолном, Светом Борису бугарском просветитељу, Светим просветитељима Науму и Клименту, Сави, Ангеларију, Горазду и другим дивним светитељима. Колико је дивних светитеља изњедрио хришћански часни бугарски народ заједно са нама, па се понекад међу собом препиремо заборављајући да свеци нису наши него Божији свеци", казао је Митрополит црногорско-приморски.

"Најдубље што сједињује народе и људе на земљи јесте управо велика и света тајна просвећења, крштења и јединства, у Богу јединства", закључио је владика.

На крају Свете Литургије владика Амфилохије је благословио келију при храму Светог Василија Острошког у Кумбору, која ће служити у сврху библиотеке и гостопримнице. Освећена је и нова палионица свијећа.

У вечерњим сатима, са почетком у 21 час, на Тргу од ћирилице у Херцег Новом одржаће се промоција књиге "Посаветујте ме оче", једне од првих Светигориних издања  која је недавно изашла на бугарском језику.

У наставку вечери, на Тргу херцега Стјепана и манифестацији посвећеној очувању ћириличне баштине -Трг од ћирилице, предавање под називом "Азбучна истина-Дјело свештених седмочисленика (1100 година од упокојења Светог Климента Охридског)" одржаће отац Василиј Шаган из Варне.