Митрополит Амфилохије служиo je 2. јула Литургију на Немањином граду у Подгорици

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 39:38 минута (6.81 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је у суботу 2. јула 2016. године, уз саслужење свештенства Свету Архијерејску Литургију у Лаври преподобног Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

После Светог Богослужења у храму преподобног Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици почео је Научни скуп „Свети Јован Владимир и његово мјесто у српској историји, култури и духовности“.

Навршило се миленијум од мученичке смрти једног од раних српских владара преднемањићког периода, зетског краља Јована Владимира. Хиљадугодишњица његовог упокојења обавезујући је повод да се поново загледамо у запретену историју и богато предање о овом српском владару с краја 10. и почетка 11. вијека.

Схватајући изузетну важност Светог Јована Владимира за Српску цркву, културу и духовност, Институт за српску културу организовао је овај научни скуп на коме би требало да буде свестрано сагледана његова личност, вријеме и дјело.

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. др Амфилохија (Радовића),на скупу учествују научници из различитих дисциплина који су се потрудили да дају нови допринос у расвјетљавању личности, дјела и времена Светог Јована Владимира.

Радови са Научног скупа ће бити објављени у посебној свесци „Српске баштине“, часописа Института за српску културу.