Митрополит Амфилохије на празник Светог Николаја Жичког служио у Цетињском манастиру

Светом службом Божијом у Цетињском манастиру и благосиљањем славског колача у просторијама Богословије Светог Петра Цетињског ученици трећег разреда ове цетињске црквено-просветне установе данас су прославили своју крсну славу - празник Светог Николаја Жичког и Охридског.

Свету литургију у Цетињском манастиру служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, уз молитвено учешће ђака и професора Богословије и вјерног народа са Цетиња.

На почетку Свете службе Владика је у чин протосинђела рукопроизвео сабраћу Цетињског манастира јеромонахе Исака и Евстатија.

Обраћајући се новим протосинђелима цетињске монашке обитељи Владика им је пожелио да још ревносније и благочестивије и самопожртвованије себе приносе на жртву миомирну.

„А онда да буду на углед и братству Цетињског манастира и нашим ђацима који данас славе Светог Владику Николаја и народу Божјем који се сабира у овој светињи и на другим мјестима гдје вас Господ буде поставио", рекао је Владика Амфилохије.

„Велика нам је част овдје, поред моштију Светога Петра, руке Светога Јована и Часнога Крста и на данашњи дан да добијемо овај чин, уствари овај духовни мач, који је из ваших руку и велика част, и понос, а и велики благослов. Благодаримо вам на томе. Ово није чин части него оно што сте нас ви учили - да у Цркви нема ни части ни власти него да је сваки моменат само служба Господу", рекао је протосинђел Евстатије.

Након читања Светог Јеванђеља Владика је у литургијској проповиједи казао да је Свети Владика Николај, доживио и прозрио Светог Петра Другог, Ловћенског тајновидца. „По оној древној, народној да се слично сличноме радује нико не препознаје Свете Божје људе, као сами Свети Божји људи, који имају исти доживљај Свете Божје истине.

„Тако је и Свети Николај препознао Ловћенског тајновидца, тако је и Свети отац Јустин Ћелијски препознао Светог Владику Николаја онда кад је он био презрен и одбачен после његовог боравка у Дахауу", казао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије Митрополит Амфилохије је Анђелији Перовић, мајци дванаесторо дјеце, из цетињског села Бјелоши, уручио одликовање - Златни лик Митрополита Петра Другог Петровића Његоша, Тајновидца ловћенског, „што је Рождеством Христовим од Пресвете Богородице освештала своју утобу, родивши заједно са својим супругом, покојним Радомиром дванаесторо дјеце, испунивши тиме Божју заповијест. рађајте се и множите и напуните земљу и владајте њоме".

Уз одликовање, Господин Митрополит јегоспођи Перовић даривао и 1 200 евра, као васкршњи поклон њеној дјеци, а ректор Богословије Светог Петра Цетињског, парох цетињски протојереј-ставрофор Гојко Перовић њеној дјеци је на покпон дао икону Светог петра Другог Ловћенског тајновидца.

По завршетку Службе у Богословији Светог Петра Цетињског ђаци првог разреда ове црквено-просветне установе су приредили презентацију макета старозавјетне скиније.

Презентација је припремљена под руководством професора Старог Завјета Драгана Радомана.

Након презентације, Митрополит Амфилохије је дао благослов да једна од макета буде трајно изложена у ризници Цетињског манастира, а остале да буду поклоњене другим богословијама наше Помјесне Цркве.

Потом је благосиљан славски колач и приређена славска трпеза хришћанске љубави са пригодним празничним програмом.