Митрополит Амфилохије 26. априла на Михољској Превлаци одслужио Литургију и парастос жртвама турског геноцида над Јерменима

Tagged:

Удружење Јермена у Црној Гори, стогодишњицу геноцида над овим народом који се догодио 1915. године у Турској, обиљежило је у недјељу 26- априла 2015. године, Светом Архијерејском литургијом и изложбом фотографија у манастиру Михољска Превлака.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством. Светом Богослужењу присуствовао је епископ Јерменске цркве за Балкан Татев Акопјан, амбасадор Јерменије из Румуније који је нерезидентни дипломатски представник за Црну Гору, амбасаде држава које су признале геноцид, представници јерменских организација и породице Јермена који живе у Црној Гори.

Након литругије у порти манастира отворена је изложба око 40 фотографија са документима о овом догађају.

24. априла 2015. године сви Јермени на свијету обиљежиће сто година од геноцида над Јерменима у Османској Турској.

Геноцид над Јерменима 1915.године сматра се првим геноцидом 20.вијека. Турска пориче оптужбе за масовно истребљење око милион и по Јермена током Првог светског рата и врло болно реагује на критике Запада по овом питању. Ипак чињеницу да је то било директно истребљење Јермена од стране Османске Империју су признале многе државе. Међу њима Русија, Уругвај, Венецуела, Аргентина, Кипар, Либан, Канада и већина држава које чине САД, њих 42, као и већина чланица ЕУ.

У Црној Гори, претежно на Приморју живи око 200 породица Јермена који припадају најстаријим хришћанским народима.