Митрополит Амфилохије служио Свету Литургију у Саборном храму Хтристовог Васкрсења у Подгорици

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2013
  • Величина: 8:59 минута (1.55 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија изговорена на Светој Архијерејској Литургији коју је на празника Светог Нектарија Егинског, у петак 22. новембра, служио у Саборном храму Хтристовог Васкрсења у Подгорици.

Митрополит је, са свештенством, у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици одржао парастос жртвама глади који су умрли у Украјини између 1935. и 1937. године услијед одлука тадашње комунистичке власти у СССР-у да земља дотадашњих власника уђе у државне задруге - колхозе, а сво жито да се преда држави.

Због такве политике само у Украјини од глади је умрло више од четири милиона становника, а процјењује се да је у цијелом СССР-у том периоду умрло око десет милиона људи.

Парастос је организовала амбасада Украјине у Црној Гори. Поред амбасасдорке Оксане Сљусаренко парастосу су присуствовали и савјетник црногорског пердсједника Соња Томовић Шундић, лидер Нове српске демократије НОВА Андрија Мандић и други угледни гости као и велики број грађана.

Амбасада Украјине је након завршетка парастоса за званице у просторијама поред Храма приредила ручак којем је присуствовао и митрополит Амфилохије.