Празник Светог Василија Острошког литургијски прослављен у манастиру Острогу

Архиепископ цетињски Митрополит цреногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Василија Острошког, Свету службу Божију на платоу испред Горњег манастира Острога.

Владици је саслуживало многобројно свештенство, уз молитвено учешће хиљада вјерника из Црне Горе, Србије, Републике Српске, Русије и других крајева Европе и свијета.

На Литургији су појали чланови Мушког певачког друштва из Београда под управом ђакона Владимира Руменића.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да Божанску свјетлост и дар вјечног и непролазног живота на првом мјесту добијамо ми хришћани.

„Зато ви који сте дошли код овог светог ћивота Светога оца нашега Василија, на првом мјесту се преиспитајте да ли сте повјеровали у Хреиста Сина Божијег, од Дјеве рођенога и силе Духа Светога, васкрслога у трећи дан, који ће доћи да суди живима и мртвима и Његовом царству неће бити краја. Без те вјере у Христа животодавца беспотребно је и што се рађамо и што газимо по овој земљи, беспотребно је и што се пењемо до ове светиње", поручио је Митрополит Амфилохије.

Он је позвао оне који нијесу крштени, без обзира којем народу припадају, да приме Свету тајну крштења, јер их на то призива Свети Василије Острошки.

Он је рекао да онај који ходи за Христом мора да живи са Њим и по Њему и да се испуњује вјечних врлина Његових.

„Мора да се ослободи свега што га отуђује од Бога и што га отуђује од брата свога", објаснио је Владика.

На крају Литургије Владика је са свештенством благосиљао славске колаче, а онда се још једном обратио народу, пошто је у току Литургије пала стијена са Острошке греде, али никога од сабраних није повриједила.

Он је рекао да нико никада у Острогу није настрадао, ни на путу долазећи у острошку светињу.

„Ево и данас, какви смо да смо Божји смо, пао је камен, и то не мали преко ове зграде, али никога се није дотакао. Није то први пут", казао је Митрополит црногорско-приморски.

И ове године у Острошку светињу сабрао се за празник Светог Василија и велики вјерника који су пјешице дошли из разних крајева нашега отечества.

Око двије хиљаде подгоричана на тај начин је дошло у Острог, а многи вјерници су у организповани групама допјешачили и из Требиња, са Пала и других мјеста из Црне Горе и Херцеговине.