Митрополит Амфилохије служио у манастиру Бешка

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 36:46 минута (6.31 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служиo je у суботу, 04.априла 2015 са свештенством Свету службу Божију у манастиру Бешка на Скадарском језеру. Саслуживало је свештенство и свештененомонаштво подгоричког, барског и цетињског намјесништва.

Слава манастира је празник Благовијести, који пада у уторак Страсне седмице, па је ове године због тога, по Митрополитовом благослову, прослављена, на Лазареву суботу.

Прије свештеног евхаристијског сабрања Митрополит Амфилохије замонашио је двије  искушенице овог манастира Данијелу и Веру које су по монашком постригу добиле имена Симеона односно Марија.

После одслужене свете литургије Митрополит се обратио окупљеним вјерницима, који су пристигли из Зете, Црмнице, Подгорице, Бара и других градова.

Потом је протођакон Игор Балабан прочитао текст одлуке Светог синода СПЦ, којом се Никола Кусовац, историчар умјетности одликује орденом Светог Саве.

Након Литургије свечано је уручена и књижевна награда „Јелена Балшић" овогодишњем лауреату књижевнику Драгану Лакићевићу из Београда.

Jелена Балшић је својим бићем вјечно спојила Рашку и Зету, Косово и Црну Гору рекао је Митрополит на крају при чему је додијелио и повеље заслужнима за обнову овог светог манастира.