Слава цркве Светог Атанасија на Ободу

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 18:33 минута (3.19 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, 31. јануара, са свештенством и вјерним народом Свету службу Божију у цркви Светог Атанасија Великог на Ободу Црнојевића.

Владика је началствовао Светом литургијом поводом храмовске славе ове цркве - Светог Атанасија Великог, који је и небески покровитељ мати Атанасије, настојатељице манастира Светог Николе на Ободу.

На крају Литургије Владика је благосиљао славски колач и потом Љубици Стругар уручио Златни лик Светог Петра Другог Петровића Његоша, Тајновидца ловћенског због тога што је родила и подигла четворо дјеце, и усвојила пето.

Уз високо одликовање, Митрополит је госпођи Стругар уручио и новчану донацију у износу од 1000 евра.

У архипастирској бесједи Митрополит Амфилохије је казао да су сви свети Божји људи чули глас Господњи: ко хоће да буде савршен нека узме крст свој и нека иде за мном и будите савршени као што је савршен Отац наш небески.

"То савршенство било је оно савршенство за којим су чезнули, којим су живјели и дисали Свето оци које данас прослављамо. За њим је чезнуо и Свети Атанасије коме је посвећен овај храм, овдје на овом светом мјесту, на овој светониколајевској гори", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Након Свете службе Владика је посјетио и манастирску цркву Светог Николе, као и мјесто гдје се налазила чувена Ободска штампарија у којој је штампан Октоих - прва штампана књига на словенском југу.

Потом је манастирско сестринство, на челу са настојатељицом мати Атанасијом приредило славску трпезу хришћанске љубави.