Митрополит Амфилохије служио Литургију у острошком скиту Јован Долу

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 14:06 минута (4.04 МБ)
  • Формат: MP3 Stereo 22kHz 40Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије служио је Свету архијерејску Литургију у острошком скиту Јован Долу код Никшића у 11. недјељу по Духовима 20. августа, када наша Света Црква молитвено прославља Преподобномученика Доментија и Преподобног Ора.

Саслуживали су му архимандрит Василије игуман манастира Клисина, протојереј - ставрофор Милан Пајкановић свештеник у пензији, сабраћа острошке обитељи јеромонаси Сергије и Јеротеј, протојереј Никола Гачевић, јереј Радмило Чизмовић пјешивачки парох и ђакон Душан Биговић, јерођакон Зосима и ђакон Сергије из Ростова на Дону, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља сабране је архипастирском бејседом поучавао Високопреосвећени Митрополит Амфилохије који је између осталог казао да празнујући велики и дивни празник Преображења Господњег молимо се да нам Господ подари у овом земаљском животу познање истине своје, вјечни и непролазни живот, али и да нам Господ пошаље свјетлост и истину своју.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је казао да је Јован До, свето мјесто, посвећено Светом Јовану Крститељу, него једна од светих гора на којима се јавља Господ.

Бројно монаштво и вјерни народ који посте Госпојински пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали присајединили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа примивши Свето Причешће, а након Литургије уприличена је трпеза хришћанске љубави коју је припремила острошка братија.