Свечана сједница Матице српске у част 200 година од Његошевог рођења

  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Ogledalo
  • Година: 2013
  • Величина: 56:56 минута (9.78 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Наша најстарија културна институција, Матица српска, која је јуче приославила 187 година постојања, јуче је тим поводом одржала јсвечану седницу посвећену 200. годишњици рођења Петра II Петровића Његоша.

Предсједник Матице српске Драган Станић поздравио је многобројне учеснике и госте, међу којима су били и представници републичке, покрајинске и градске власти.

Бесједом "Христоцентричност престола свесветија по Његошу", о великом пјеснику и мислиоцу и његовим дјелима говорио је Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, који је напоменуо да је с радошћу прихватио да одржи слово о Његошу као његов недостојан наследник на катедри цетињског митрополита.

Митрополит Амфилохије је рекао да се богословско-философска мисао Његошева, првенствено његово најзначајније дјело Луча Микрокозма , темељи на првим стиховима Мојсијеве књиге постања и истакао да је Откровење Јованово извор Његошевог виђења човјека и свијета.

"Свеукупно његово виђење, како тајне милосијатеља Творца, тако и његове творевине, свих његових свјетова, прожето је и испуњено свјетлошћу", казао је Владика и додао да је такво виђење, после Његоша имао једино велики наш научник Никола Тесла.

"И по њему, свеукупно биће има за суштину свјетлост, и то не обичну, материјалну, физичку, него свјетлост, како Тесла каже која милује", казао је Митрополит Амфилохије, напомињући да Тесла не објашњава ко је тај ко милује свјетлошћу, док га Његош именује и каже по свештеној вољи милодавца, дародавца светова.

Стихове из најзначајнијих Његошевих дјела надахнуто је говорио глумац Гојко Шантић, а у другом дијелу свечане сједнице уручена је Змајева награда Матице српске за протеклу годину, која је додијељена Марији Шимоковић за збирку пјесама "Чувари привида".

О награђеној књизи говорио је Ђорђе Деспић, а стихове је казивала глумица Гордана Ђурђевић Димић.

У оквиру свечаности, приказана је изложба првих издања Његошевих књига, коју је приредила Библиотека Матице српске.