Храмовна слава цркви Светог Николе у Маћагају

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке господин Амфилохије је, у недељу 22. децембра, началствовао Литургијом поводом храмовне славе у цркви Светог Николе у Маћагају, у аргентинској провинцији Ћако.

У овој провинцији се налази највећи број наших исељеника у Аргентини, првенствено Црногораца, и ова црква је изграђена још тридесетих година прошлога вијека, благодарећи вјери нашег народа и залагању чувеног руског свештеника Александра Коноваленка.

Од прије нешто више од годину дана, парох у овом храму, надлежан за читаву провинцију Ћако, по благослову Митрополита Амфилохија, је презвитер Бранко Станишић.

Митрополит је служио празничну Литургију уз саслужење оца Бранка и протођакона Николе Радиша и присуство око двије стотине вјерника.

На ручку, који је прошао у празничној атмосфери, говорили су Митрополит Амфилохије, парох Бранко Станишић и Хуан Вулековић, предсједник Црквеног одбора у Маћагају.

Митрополит је истог дана посјетио и недавно обновљени Клуб „Дурмитор", први добротворно-образовни центар нашег народа у Ћаку, који је отац Бранко благословио у присуству тадашњег гувернера Ћака, а данас шефа кабинета министара Владе Аргентине (у предсједничком систему Аргентине, ово одговара позицији премијера), такође потомка наших исељеника, Хорхеа Милтона Капитанића.

Митрополит је потом посјетио и цркву Светог Ђорђа у Ла Тигри и цркву Свете Тројице у Сан Бернарду, које су подигли исељеници украјинског поријекла, којих у овој провинцији такође има велики број. И о њима се тренутно духовно стара отац Бранко Станишић, будући да је једини православни свештеник у провинцији Ћако.

Митрополита су у оба ова мјеста дочекали чланови тамошњих православних заједница, а у Сан Бернарду је Митрополит дао интервју за локалну телевизију.

Интересантно је да је након Митрополитове прве посјете 2011. године цркви у Ла Тигри започела генерална обнова, до тада јако запуштене, цркве Светог Ђорђа, која је данас доведена у богослужбено стање и не недостаје још много да се црква у потпуности опреми.