Митрополит Амфилохије учествовао у испраћају Митрополита Платона

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, служио је у недјељу, 23. септембра у цркви Благовијести Пресвете Богородице, сједишту Епархије за Аргентину и Јужну Америку Московске Патријаршије.

Митрополит Амфилохије је на позив Митрополита Платона, досадашњег Митрополита аргентинског и јужноамеричког, који је началствовао Светом Литургијом, учествовао на његовој посљедњој Литургији у Јужној Америци и свечаном испраћају.

Опширније протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија

На Светој Литургији су саслуживали још и Преосвећени Епископ каракаски и јужноамерички Јован (Руска загранична Црква), више свештеника и ђакона, а учествовао је православни вјерни народ из готово свих јурисдикција.

Светој Литургији је присуствовао и Надбискуп Буенос Аиреса и примас Аргентине Хорхе Мариа кардинал Бергољо, један од најутицајних римокатоличких јерараха у Аргентини и Јужној Америци, а на свечаној трпези послије Свете Литургије учествовао је и Преосвећени Епископ патарски Јосиф (Цариградска Патријаршија).

На крају Свете Литургије, Митрополит Платон је заблагодарио окупљеној браћи архијерејима, свим својим сарадницима и парохијанима и замолио опроштај за све што је као човјек згријешио према било коме за вријеме своје више него дводеценијске службе у Аргентини.

Митрополит Платон је уручио пригодне поклоне присутним архијерејима, а Митрополиту Амфилохију је даровао крст и архијерејску панагију. Митрополит Амфилохије је даривао Митрополита Платона иконом Светог Василија Острошког са жељом да и на новим дужностима, које ће му додјелити Црква Божија, настави свој апостолски и мисионарски подвиг архијерејског служења.

Након Свете Литургије за све присутне је била организована братска трпеза, на којој су говорили Амбасадор Руске Федерације у Аргентини Виктор Коронели, Епископи Јован и Јосиф, неколико парохијана, као и један од најугледнијих људи руске и уопште православне заједнице у Буенос Аиресу Игор Андрушкевич, иначе рођен у Србији у вријеме Краљевине Југославије. Господин Андрушкевич изврсно говори српски језик.

Митрополит Платон је ослобођен управљања Епархијом аргентинском и јужноамеричком, а на црквено послушање у Украјини ће ускоро бити распоређен од стране Свештеног Синода Украјинске православне Цркве Московске Патријаршије.

За привремено управљање овом Епархијом назначен је Архиепископ нарофомински Јустинијан, задужен за парохије Московске Патријаршије у Сједињеним америчким државама.

 

И.Б.