Обиљежено 220 година битке на Крусима, Литургију с парастосом служили Митрополит Амфилохије и Епископ Кирило

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 11:11 минута (1.92 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

dsc_7732Светом архијерејском литургијом са парастосом пострадалим браниоцима крста и отачаства у цркви Свете Петке и свечаном академијом, на Крусима је данас обиљежена 200-та годишњица битке на Крусима у којој су Црногорци предвођени Светим Петром Цетињским 1796. године поразили војску скадарског везира Махмут паше Бушатлије.

Служили су Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије и Епископ диоклијски господин Кирило, уз саслужење свештенства и молитвено учешће многобројних вјерника.

Митрополит Амфилохије је након парастоса рекао да данас обиљежавамо 220 година мучеништва и страдалништва Светога Петра Цетињскога и витезова који су живот свој на овом мјесту положили за вјеру и отачаство.

Митрополит Амфилохије је подсјетио на знамениту мисао Светог Петра Цетињског да је у имену Божјем сду и правда.

Потом је одржана свечана академија на којој је у име организационог одбора прославе бесједио Боривоје Ћетковић, који је казао да је Вук Караџић први уочио значај битке на Крусима и записао да од ње почиње ново доба за Црну Гору, тј. њена независност.

Последњи живи мушки потомак књажевске породице Црнојевића и породице Бушатлија Станко Црнојевић Бушатлија казао је да се Божјим промислом и добротом Митрополита Амфилохија он од недавно упознаје са својом прапостојбином.

Пропраћен громогласним аплаузом он је доадо да је Божје надахнуће Светога Петра обавезало потоње генерације да сачувају посјечену главу Махмут паше.

Он је рекао да му се чини да његово крштење није само лични чин.

Након академије је приређена богата славска трпеза хришћанске љубави.