Прослава Богојављења у Подгорици

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 18:05 минута (3.11 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је данас, 19. јануара, на Богојављење, Свету службу Божију у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици.

У току литургије обављено је саборно крштење осам нових чланова Цркве Божије.

Након литургије Владика је са свештенством обавио водоосвећење, а потом се обратио многобројним вјерницима у којој је рекао да се на данашњи празник откриола велика и света, једина и непролазна истина и тајна из које се роје све истине и тајне свих свјетова.

„Нучници кажу да смо седамдесет и пет одсто ми људи - вода. То значи да је вода у људској природи. Вода је у природи од саме искони, када је Бог раздијелио небо и земљу, раздијелио воде и копно. Вода је она кроз коју се спасавао човјек и спасава. Нема живота човјеку без воде", казао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит је казао да је земаљска вода символ оне воде - извора живота. „Она отиче у живот вјечни благодарећи управо овом светом дану крштења Христовога на ријеци Јордану. Осветио је воде онај који светост, освећење крстивши се у води. Тиме је освештао људску природу".

Митрополит Амфилохије је затим на ушћу Рибнице у Морачу освештао воде, а онда је одржано традиционално пливање за Богојављенским крстом. Такмичило се преко осамдесет учесника, међу којима су биле и три дјевојке.

До крста је прва допливала Ивана Биговић, која је од Митрополита Амфилохија на дар добила Златни лик Митрополита Петра Другог Петровића Његоша, Тајновидца ловћенског, а од подгоричке Црквене општине новчану награду од 300 евра.

У изјави медијима након такмичења пливача Владика је рекао да није случајно што је побједница Ивана Биговић јер носи име Светог Јована Крститеља. „Као што није случајно што се и овдје обнавља овај богојављенски древни обичај који траје двије хиљаде година".

„Освећење воде на Богојављење није само обичај него је најдубља реалност и најсавршенији призив људскоме бићу на усавршавање у мјеру Божанску", рекао је Митрополит Амфилохије.

Он је подсјетио да је на овом мјесту прије 900 година рођен Свети Симеон Мироточиви. „Добро је да то споменемо баш данас, на Богојављење. И то показује и указује на вјековно јединство нашега бића, прије свега и изнад свега у вјери хришћанској православној".