Литургија у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу

У суботу 21. децембра , Митрополит Амфилохије је служио Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, уз саслужење Митрополита буеносаиреског и цијеле Аргентине Силуана (Антиохијска патријаршија) и Епископа каракаског и јужноамеричког Јована (Руска загранична црква), старјешине храма презвитера Бошка Стојановића, свештенства и вјерног народа.

Након Светог причешћа, коме је приступило мноштво вјерника, Митрополит је подијелио иконице и мале црквене календаре, који су, по први пут, штампани двојезично, на српском и шпанском језику. Овакви календари су подјељени свим нашим парохијама на јужноамеричком континенту.

На ручку је Митрополит поздравио све присутне, особито архијереје и уручио им пригодне поклоне, међу којима је био и примјерак књиге Горски вијенац, „La Guirnalda de la montaña", у двојезичном, српско-шпанском издању из 80-тих година прошлога вијека, које је изашло у Чилеу, у преводу Хорхеа Размилића Влаховића и Андрије Рајевића Безмалиновића. Двије стотине примјерака ове књиге је, добротом госпође Елене Размилић из Сантијага, недавно поклоњено Епархији јужноамеричкој СПЦ.

Митрополит Амфилохије је потом уручио орден Светог Петра Цетињског протођакону Николи Радишу, предсједнику Црквеног одбора у Буенос Аиресу, који му је, на предлог Митрополита, додјелио Свети архијерејски синод СПЦ. Отац Никола је орден добио за нарочити допринос изградњи Саборног храма Рођења Пресвете Богородице и чувања духовности, традиције и културе нашег народа у Аргентини.

Током ручка вјерницима су подјељени и мали билтени посвећени 200-годишњици рођења Светог Митрополита Петра Другог Петровића Његоша, Ловћенског тајновидца и његовом недавном локалном прослављењу у Митрополији црногорско-приморској. Билтене је израдио презвитер Естебан (Стефан) Јовановић, парох у Аргентини, којег је Митрополит недавно рукоположио у Црној Гори. Отац Стефан је припадник већ друге генерације своје породице који су рођени у Аргентини, али је потомак исељеника из Ћеклића, из Катунске нахије.