Митрополит Амфилохије служио у Храму Светог Георгија у Каракасу

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епископије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, служио је у суботу, 29. септембра, Свету Архијерејску Литургију у српској цркви Светог Великомученика Георгија у Каракасу, уз саслужење Преосвећеног Епископа Игнатија, викара Митрополита Мексика Антонија (Антиохијска Патријаршија), протојереја Павела Волкова (Руска загранична Црква), свештеника Василија Лунгеануа (Румунска Патријаршија), презвитера Александра-Саше Ђурђевића, пароха каракаског, протођакона Игора Балабана и ђакона Пабла Пење (Антиохијска Патријаршија).

Из Каракаса се јавио протођакон Игор Балабан који се налази у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија

На Светој Литургији је појао хор Свето-николајевске цркве из Каракаса (Руска загранична Црква).

Светој Служби је присуствовао и Амбасадор Бјелорусије у Венецуели Олег Сергејевич Паферов у пратњи своје супруге и секретара Дмитрија Деревенског.

Митрополит је у својој бесједи присутним вјерницима говорио о значају окупљања на Свету Литургију и причешћивања Тијелу и Крвљу Господњом, а потом је поздравио госте из других Помјесних Цркви и нагласио значај заједништва православних, нарочито на мисионарским просторима, какав је и јужноамерички континент.

Такође је позвао парохијане на сарадњу са новим парохом Александром, који већ неколико мјесеци са својом породицом живи у Каракасу.

Након Свете Литургије, услиједила је братска трпеза, припремљена од стране Црквеног одбора у Каракасу, чији је предсједник већ неколико година Радивоје-Ратко Јовановић.

Претходног дана, 28. септембра, Господин Митрополит је посјетио цркву Успења Пресвете Богородице (Цариградска Патријаршија) и њеног пароха оца Емануила Ремудакиса, потом и оближњу јерменску цркву Св. Григорија Просветитеља, гдје се сусрео са Архиепископом Гомидом Оханијаном, који је често боравио и у манастиру Хиландару, као и цркву Св. Цара Константина и царице Јелене (Румунска Патријаршија), гдје је био дочекан од тамошњег пароха оца Василија Лунгеануа. Интересантно је да је ова црква, направљена од дрвета, у дјеловима пренесена из Румуније. Освештао је блаженопочивши Патријарх румунски Теоктист 1999. године.

На крају тог дана, Митрополит је посјетио Институт за теологију (ITER) Римокатоличког универзитета Андрес Бело у Каракасу, гдје се сусрео са неколико професора и личности из управе овог Института.