Митрополит Амфилохије служио Вечерњу службу у цркви Светог Илије у Млаки

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 10:07 минута (1.74 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, у присуству Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја и више Архијереја наше Свете Српске Православне Цркве служио у уторак 21. априла увече Вечерњу службу у цркви Светог Илије у Млаки, једном од јасеновачких логора у коме су биле заточене мајке са дјецом. Овом приликом Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије изговорио је потресну архипастирску бесједу, на чијем тонском запису благодаримо Протојереју-ставрофору Обрену Јовановићу секретару Митрополије Црногорско-приморске, који се, поред осталог свештенства, налази у Јасеновцу у пратњи Митрополита Амфилохија:

Свјатејши Патријарх Иринеј, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и Архијереји наше Цркве допутовали су у Јасеновац поводом овиљежавања 70. годишњице пробоја јасеновачких логораша.

22. априла на дан пробоја јасеновачких логораша, Свјатејши Патријарх Иринеј, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и остали Архијереју Наше Цркве, сабрани у Јасеновцу, служили су Свету Архијерејску Литургију у цркви Рођења Светог Јована Крститеља.

Пробој из логора Јасеновац извршило је, 22. априла 1945. године, 600 од преосталих 1073 логораша, заточених у Циглани, када су схватили да их чека сигурна смрт. Пробој је преживело само њих 117. Истог дана, пробој је извршило и 147 заточеника у Кожари, од којих је преживело 11 њих.