Митрополит Амфилохије служиo на Успење Пресвете Богородице у манастиру Дуга

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 23:03 минута (3.96 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице Свету службу Божију у манастиру Дуга Морачка, поводом храмовске славе ове светиње.

Пред почетак Литургије Господин Митрополит је освештао фрескопис у манастирској цркви и у првине ангелског образа обукао пет послушница ове манастирске обитељи: Милку Кривокапић, Ранку Радовић, Сању Маџгаљ, Марију Бошковић и Параскеву Кривокапић.

У току Литургије Владика је миропомазао новокрштене слуге Божје Милана Маџгаља, Марију Ивановић и Вељка Бубању, а у свету тајну брака је увео младенце Александра Радуновиоћа и Мирјану Пејовић.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је рекао да сви празници посвећени Пресветој Дјеви врхуне у данашњем празнику.

Владика је затим освештао нову манастирску трпезарију, гдје је приређена славска трпеза хришћанске љубави и изведен пригодан празнични програм за који су се постарали пјесници и гуслари, чланови Удружења „Горска вила".

Митрополит Амфилохије је на крају свог боравка у манастиру Дуга разговарао са новинарима четрнаест водећих аустријских медија, који бораве у посјети државама Балкана. Они су већ боравили у Македонији, гдје су разговарали са Епископом стобијским Господином Давидом, на Косову и Метохији и у Албанији.

Тема њиховог разговора са Митрополтом су црквене и опште друштвене прилике на Балкану.