Митрополит Амфилохије служио на темељима ранохришћанског храма на Дукљи код Подгорице

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2013
  • Величина: 10:39 минута (1.83 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у суботу 11. маја, са свештенством и вјерним народом Свету службу Божију на темељима ранохришћанског храма на Дукљи код Подгорице. Митрополиту Амфилохију саслуживали су свештеници протопрезвитеријата подгоричко - колашинског и подгоричко - даниловградског, као и два јеромонаха из новоосноване епархије Буеносајријске и Јужно-Централно Америчке.

У литургијској проповиједи митрополит Амфилохије је истакао да је Васкшњи дан онај дан који је створио Господ да се у њему радујемо и веселимо, да је то дан Божији и дан човјечији.

"Овај дан открива да је Бог постао човјек да би човјек постао бог по благодати и узрастао овдје на земљи", истакао је владика Амфилохије."Тачно је да се човјек враћа у гроб, али од Христовог гроба, и гроб човјечији постаје живоносни гроб", рекао је Митрополит."Сва васиона је једна велика гробница, а сви гробови се сабирају у Христовом гробу, а из њега је засијала свјетлост вјечног и непролазног живота откривајући да је човјек биће створено за вјечност", закључио је Митрополит црногорско - приморски.

У току Службе Божије Митрополит Амфилохије је вјенчао Стефана и Јелену Јокић. Честитајући им брак Митрополит Амфилохије је подсјетио да су по предању свети Јован Владимир и Косара примили свету Тајну Брака у овом древном храму.На литургији је појао хор Св. Апостола и Јеванђелисте Марка из Подгорице.Литургијско сабрање је настављено за трпезом љубави гдје је високопреосвештени митрополит Амфилохије пререзао славски колач, а овогодишњи домаћини славе били су Срђан Лазаревић, Борис Милатовић и Жарко Радевић.Овај светодиоклијски сабор се сваке године одржава на Томину недјељу, али пошто ове године празник светог Василија Острошког пада у исти дан сабор је одржан данас.