Митрополит Амфилохије служио Литургију у Острогу

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2013
  • Величина: 22:38 минута (3.89 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC_0704Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, поводом празника Воздвижење Часног Крста Господњег, Свету службу Божију у цркви Часног Крста у Горњем манастру Острогу.

Владици је саслуживало острошко свештеномонаштво и јерођакон Силуан из светогорског манастира Григоријат, а молитвено су учествовали многобројни вјерници.

У току литургије Митрополит Амфилохије у ђаконски чин рукоположио свршеног теолога из Београда Слободана Петровића.

DSC_0569Поводом храмовске славе цркве Воздвижења Часног Крста Господњег, Владика је на крају литургије благосиљао славски колач.

У архипастирској проповиједи Владика је рекао да је свеукупни људски живот и живот свеукупне творевине у знаку Часнога Крста и у знаку Христвог Васкрсења.

„Крст Христов је уписан у људску природу и прије него што је Сам Господ распет на Голготи ради нас и нашега спасења. Крст Христов је уписан у биће свих бића и свих створења. Крст Христов носити нама је суђено", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

DSC_0353„Крст Христов је знамење Светога оца нашега Василија Острошкога. Зато није случајно да је, ево, он овдје, на овом светом мјесту, и док се подвизавао, а и послије свога земнога упокојења, све у знаку два велика догађаја и два велика догађаја у историји свијета и човјека, у историји Цркве Божије. Храм у коме почива и у коме је служио Свети Василије Острошки посвећен је Светом Ваведењу Пресвете Богородице", рекао је ВЛадика Амфилохије.

Он је рекао да Свети Василије није то случајно учинио.

„Као што није случајно што је овај Свети храм посветио Воздвижењу Часнога Крста Господњег", нагласио је Митрополит Амфилохије.

Господин Митрополит је на крају своје данашње проповиједи позвао вјерни народ да дође на освећење подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења, које је заказано за 7. октобар.