Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру служио парастос жртвама Мартовског погрома

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 4:22 минута (772.88 КБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Поводом десет година од Мартовског погрома над српским народом и његовим светињама на Косову и Метохији, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, 17. марта, са свештенством и вјерним народом парастос у Цетињском манастиру.

У архипастирској бесједи Митрополит је подсјетио на пророчке ријечи Светог Петра Другог, Ловћенског тајновидца о косовској гробници у коју је закопано наше надање.

„Косовска гробница већ преко 620 година траје непрекидно. Међутим, косовска гробница није гробница безнађа, уништења, пропасти и смрти, него је гробница из које се увијек изнова рађа надање. Зато је Ловћенски тајновидац и записао ове свете ријечи: Надање се наше закопало на Косово у једну гробницу", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

„Косовска гробница је христолика, она је наставак Христове гробнице, продужетак Христове Голготе. Голгота Христова се наставља, она није завршена у Јерусалиму, него се наставља кроз вјекове. И сви они који су пострадали за Свето име Христово, који су се жртвовали за Божју и људску правду, нарочито они који невино пострадају, они не умиру ни у људском срцу и они су, прије свега, запамћени у Божјој памјати, уписани су у Божју књигу живота", објаснио је Владика.

Он је рекао да је због тога добро да се увијек сјећамо невино пострадалих било гдје и било кад, а посебно на данашњи дан.

„После оног страшног распећа из 1999. године поново су 2004. невини пострадали, домови спаљени, порушени многи храмови и побијене и невино заклане душе за име Божје, за правду Божју на својој земљи, за очување и неуништивост својих светиња, својих храмова и гробова", подсјетио је Господин Митрополит.

„Нека би њихова невина жртва била извор нових прегнућа и путоказ народу њиховом како се треба жртвовати за вјеру и отачаство", поручио је Митрополит Амфилохије.