Митрополит Амфилохије служио Литургију у манастиру Михољска Превлака

Светом службом Божијом, коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, и благосиљањем славског колача у славу и част Светих превлачких мученика, у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта јутрос је почела овогодишња манифестација „У свјетлости Христовог Васкрсења - Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима".

У току Литургије Владика је у чин протопрезвитера рукопроизвео пароха тиватског оца Петра Петровића.

Новом протопрезвитеру Цркве Христове он је пожелио да примјер и животни подвиг Светог Саве буду и његов пут у даљем животу и служењу Богу и роду.

„Господ нека те благослови, не само да стојиш на челу презвитера Цркве Божије, него и да стојиш на челу народа свога смирењем својим и жртвовањем за име Христово", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Отац Петар Петровић је потом у кратком слову заблагодарио Митрополиту Амфилохију.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља, Владика је казао да Господ дарује живот у изобиљу.

„Ми хришћани смо свједоци и носиоци тога живота и треба да га проповиједамо, Христа распетога и васкрслога, и да испуњујемо свој живот тим изобиљем којим нас је Бог обдарио и да будемо свједоци пред свима људима и свим земаљским народима, свим идејама и идеологијама, свим смртољупцима и демонољупцима. Да будемо свједоци тог истинског богољубља и христољубља, и истинскога човјекољубља, свједоци тога вјечнога живота којио нам је Бог пшодарио, и то нам га подарио и дарује у изобиљу", казао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач, а онда се Владика још једном обратио вјерном народу позивом да присуствују Светој литургији коју ће Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј служити са свим архијерејима наше помјесне Цркве у манастиру Студеница 14. маја, поводом 900 година од рођења Светог Симеона Мироточивог - Стефана Немање.

По завршетку Службе приређена је богата славска трпеза хришћанске љубави.

Манифестација „У свјетлости Христовог Васкрсења - Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима" биће настављена у касним поподневним часовима тиватском Литијом са моштима Превлачких мученика.