Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру служио службу изношења плаштанице

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 28:29 минута (4.89 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Велики петак у Цетињском манастиру службу изношења плаштанице у спомен Христовог погреба.

Владици је саслуживало цетињско свештенство и свештеномонаштво, а молитвено су учествовали многобројни вјерници.

У архипастирској бесједи о Великом петку Владика је казао да су друштвени пореци последњих вјекова, нарочито у двадесетом па и двадесет и првом вијеку, уствари Јудини пореци.

„То су пореци који дају Јудин пољубац Христу Господу, вјечној Божанској љубави, Божанској истини, и који за чинију сочива, за хљеб, за земаљска задовољства и за задовољења страсти својих, за богатство и за среброљубље жртвују Бога, а тим жртвовањем Бога жртвују и свцоје истинско, вјечно и непролазно достојанство", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије је рекао да ни данашњи глобални, нови свјетски поредак није ништа бољи од поредака који су му претходили.

„Промијењена је прича, а у суштини и даље је борба за задовољење своје саможивости, својих интереса, за отимање туђега, за прогоње Бога и Божанске љубави из људскога срца и људске душе. Шта је друго капитализам, коме ево данас поново се враћа и наша Црна Гора него идеологија вучјег самољубља", рекао је Владика.

Он је објаснио да се то види по ономе што се код нас догађа.

„Бројна предузећа, хиљаде радника који су зарађивали хљеб својој дјеци, остали су на улици. А у исто вријеме имате оне који су постали милионери, милијардери преко ноћи", рекао је Митрополит Амфилохије.