Митрополит Амфилохије на Васкршњи понедјељак служио Литургију у Кутима

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, на Васкршњи понедјељак, са свештенством Свету службу Божију у цркви Свете Тројице у Кутима код Херцег Новог.

Одговарали су чланови Црквеног хора Светог Саве из Херцег Новог, а молитвено су учествовали многобројни вјерници овога краја.

У току Литургије Владика је у чин протопрезвитера рукопроизвео свештенике Живана Вукојевића и Драга Пешикана.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да савршениБог човјеку, чију природу прима, дарује савршену природу и човјека чини савршеним човјеком.

„Он је тај који је савршени Бог и који је човјека учинио савршеним. За Владика Николај у оној његовој дивној вјеронауци 'Вјера Светих' наводи нешто изузетно значајно и што је он сигурно записао надахнут Јовановим Јеванђељем. Он каже да се оне двије главне заповијести које су нам остављене од Христа, испуњавају и једна и друга на првом мјесту у личности Христовој", казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је објаснио да је то тако због тога што је Христос Бог и у исто вријеме човјек савршени.

„Онај који Њега воли, он воли Бога. Кроз Њега и преко Њега открива се да је Он јединородни Син Божји и да је рођен прије свих вјекова од Бога Оца, и да је рођен кад је дошла пуноћа времена од Духа Светога и Пресвете Дјеве. Прво рођење, вјечно рођење Његово, тајанствено и неизрециво рођење потврђује да је Он Бог, а ово друго рођење потврђује да је тај јединородни Син Божји постао и Син Човјечији", објаснио је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије Владика је са свештенством предводио Литију, која је ове године ишла због кише само око цркве, а не и кроз читаве Куте, како је то традиција установљена претходних година.

Потом је у Црквеном дому приређена богата трпеза хришћанске љубави са прогамом у којем су учествовали вокални солисти, трубачи и народни гуслари.

Данашњем сабору у Кутима присуствовао је градоначелник Херцег Новог Дејан Мандић, као и генерални конзул и конзул Србије у Херцег Новом Слободан Бајић и Зоран Дојчиновић.