Митрополит Амфилохије 29. августа одслужио Литургију у манастиру Подмаине

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 26:14 минута (4.51 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник преподобног Рафаила Банатског, Свету службу Божију у манастиру Подмаине код Будве.

Свету литургију Владика је служио поводом имендана игумана манастира архимандрита Рафаила (Бољевића).

На почетку Службе Митрополит Амфилохије је замонашио искушенике ове манастирске обитељи Љубишу Андрејевића и Миодрага Врањеша давши им монашка имена Герасим и Роман.

У току Литургије миропомазао је новокрштену Марију Грацун.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је подсјетио на ријечи пророка да небеса приповиједају славу Божју.

„Љепота небеса, чудесно устројство небеса, љепота људскога лика, љепота дјетињег лика. Ево наше Марије - погледајте какав је то чудесни Божански дар. Какво је то чудо Божје - благословом Божјим из утробе материне које се родило. И ево већ, видите, постала хришћанка наша Марија. Створена по Лику Божјем и призвана, као и ми сви, свако људско биће, не само да сачувамо него и да умножимо оно што нам је Бог подарио", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

„А то и јесте оно подобије, она слика. Као што сликар на основу лика слика слику, тако и са тог лика који је Бог у нас уписао и ми смо призвани да усавршавамо тај Божански лик у нама", објаснио је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач, а на крају данашњег богослужења Владика је Златним ликом Светог Петра II Петровића Његоша одликовао Јована и Татјану Вујачић из Будве, родитиеље шесторо дјеце, којима је уз одликовање и повељу додијелио и икону Ловћенског Тајновидца и 600 евра за почетак нове школске године.

У манастирској трпезарији потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави.