Црква у Бијелој прославила храмовску славу – празник Полагања Ризе Пресвете Богородице

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 18:39 минута (3.2 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Поводом празника Полагање Ризе Пресвете Богородице, славе цркве у Бијелој код Херцег Новог, Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством у овој цркви Свету архијерејску литургију.

У току Свете службе Владика је у Свету тајну брака увео младенце Николу Радовића и Биљану Бранчић.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је казао да је храм у Бијелој посвећен Ризи Пресвете Дјеве, Њеној хаљини у коју се она обукла као у цјеломудреност , у чистоту, у светост.

Обраћајући се младенцима Николи и Биљани, Владика је рекао да су им остављене ријечи „што Бог сједини да човјек не разједини" као правило њиховог даљег живота.

„До последњег издисаја да приносе једно другоме себе на дар, а у исто вријеме заједно да приносе и себе и плодове утробе своје Христу Богу на дар", казао је Митрополит црногорско-приморски.

Након Светог причешћа храм је опходила празнична Литија, а онда је Владика са свештенством освештао мјесто гдје ће ускоро бити подигнута спомен-чесма учесницима Првог свјетског рата из Бијеле. Затим је погинулим Бијељанима у том рату служио помен.

На крају богослужења благосиљан је славски колач, а онда је приређена славска трпеза хришћанске љубави.

У порти цркве синоћ је, након вечерње службе, приређена и традиционална духовна академија, овога пута посвећена 100-тој годишњици од почетка Првог свјетског рата и Принциповог сарајевског пуцња под насловом „Одјекнуло је и у Бијелој".

Учеснике академије је благиословио Митрополит Амфилохије, а у њој су учествовали рецитатори, гуслари и црквени хорови из Боке и Краснојарска.