Литургија у Дољанима и Слава подгоричког Дјечјег црквеног хора „Златица“

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 24:06 минута (4.14 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Светом архијерејском литургијом у цркви Светог архангела Михаила на Дољанима код Подгорице и благосиљањем славског колача, чланови Дјечјег црквеног хора „Златица" из Подгорице су данас, 16. фебруара прославили своју Крсну славу - празник Сретења Господњег.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће многобројних вјерника.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља, Митрополит Амфилохије је рекао да се ми, ходећи за Христом као Путем, Истином и Животом сретамо са свим оним добрима којима нас Бог обдарује овдје на земљи.

„Сретамо се у љубави и радости једни са другима, дијете са оцем и мајком, пријатељ са пријатељем, комшија са комшијом, вјерник са вјерником... И када је тај сусрет онакав какав је био сусрет Светога Симеона Богопримца, онда је то и сусрет који доноси срећу", казао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит је објаснио да је то сусрет који радује, који весели и богати човјека.

„А најузвишенији сусрет овдје на земљи кога се човјек удостојава, који је смисао свих човјекових сусрета и сретања јесте управо сусрет са Господом, и познање да су и душа и тијело човјеково призвани да буду сасуди Духа Светога", поручио је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних Владика Амфилохије јер са свештенством служио помен на гробу 26-орице војника Краљевине Србије, који су у повлачењу из отаџбине 1915. године умрли на простору од Биоча до Дољана.

Потом је благосиљао славски колач и још једном се обратио данашњим свечарима, члановима Дјечјег црквеног хора „Златица" пожељевши им да им све буде златно и миломе Богу приступачно.

У црквеној порти на крају данашњег саборовања је приређено послужење.

Вечерас ће поводом славе овог хора бити изведена свечана академија у крипти подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења.