Митрополит Амфилохије на Богојављење служио у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици

  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2013
  • Величина: 5:40 минута (998.47 КБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, поводом Богојављења, Свету службу Божију са великим водоосвећењем у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици. Владици је саслуживало свештенство Подгоричког архијерејског намјесништва. У току литургије Митрополит Амфилохије је крстио Францускињу јеврејског поријекла Клаудију.

У литургијској проповиједи многобројним вјерницима Владика је рекао да се Господ на овај Свети празник јавио људима онакав какав јесте. “Зато више нема потребе да философи нагађају ко је и какав је Бог. Нема више више потребе да учењаци трагају за најдубљом тајном живота и свијета. Нема више потребе да они који су испуњени заблудама, а који су чезнули да открију ту истину, лутају и да више иду путевима који нијесу путеви прави него су беспућа”.

“Јер, све оно за чим је човјек чезнуо и за чим чезне – то се открило на овај Свети дан преко Јована Крститеља, у личности Христа Господа који се крштавао и погружавао у Јордан, у ријечима Оца небескога који је говорио ‘ово је Син мој љубљени, Њега послушајте’ и у тајни јављања Духа Светога који се открио и јавио у виду голуба који је сишао на главу Господњу”, рекао је Владика.

“Бог се открио као вјечна свјетлост, као вјечна истина, као вјечни живот, као вјечна љубав. Открио се и као Спаситељ свијета у личности Христа Господа”, казао је Митрополит Амфилохије.