Митрополит Амфилохије служио Литургију у Цетињском манастиру

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 14:15 минута (2.45 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог свештеномученика Јоаникија Бокешког и Митрополита црногорског и приморског, са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

У току Литургије Владика је у ђаконски чин рукоположио монаха Симеона Лопеза из Колумбије.

„Оца Симеона, који је рођен у римокатоличкој средини, Бог је призвао и он је примио Свето Православље. Стизао је до Русије и овдје се, ево, зауставио, узео је благослов од Светога старца Јустина у манастиру Ћелијама за ову своју мисију, јер ако Бог да он ће бити православни мисионар у Колумбији. Тамо он има своју заједницу која се припрема да прими Православље", рекао је Митрополит Амфилохије.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је рекао да је Свети свештеномученик Јоаникије остао до краја вјеран Богу и своме народу.

„Није дуго времена био на овој столици светосавској, на столици Светога Петра Цетињскога. Столовао је овдје у тешка и распета времена, времена великих несрећа и погибија, великога страдања, у временима братоубилаштва и ропства. Остао је вјеран Господу и своме народу, понијевши његов крст заједно са њим", казао је Митрополит Амфилохије.