Митрополит Амфилохије у Недјељу Мироносица служио Литурију у манастиру Космач

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 22:30 минута (3.87 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством, поводом Ђурђевдана, храмовске славе манастира Космач на Скадарском језеру, Свету службу Божију у овом манастиру.

Одговарали су чланови подгоричког Дјечјег црквеног хора „Свети Козма Етолски".

У току Литургије увођењем у Свету тајну крштења Цркви Божјој је прибројана слушкиња Божја Милена Ивановић.

Након Литургије и благосиљања славског колача, Владика је у архипастирској бесједи казао да се Богу не служи ријечима, иако се без ријечи не може посвједочити Његова истина.

„Не служи се Господу само оним што се пише о Њему, иако треба записати свједочење о Њему. Не служи се Њему ни сликама, иако је дивно што је овај храм живописан ликовима светих Божјих људи. Све је то само путоказ и само показатељ онога што је суштинско и што је битно", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

„Не тражи Бог ни ријечи наше, ни слике наше, ни храмове наше, грађевине наше не тражи, ни свијеће наше не требају Њему. Бог тражи срце наше", објаснио је Митрополит Амфилохије подсјетивши на ријечи древног пророка „чедо моје, дај ми срце твоје".

„Блажени су они чистога срца, они који предају срце своје Господу", закључио је Митрополит Амфилохије и додао да су такве биле Мироносице, да су такви били Свети мученици, да је такав био и Свети великомученик Георгије, као и они који су градили ову светињу.

Приређена је и богата славска трпеза хришћанске љубави, а славско кумство за наредну годину од овогодишњих домаћина славе братства Вукчевића примио је Радован Брновић, за када је планирано и освећење новог манастирског конака.

Манастир Космач је задужбина краља Вукашина Мрњавчевића, а по народном предању он се у у овој светињи вјенчао са својом супругом Јевросимом.