Митрополит Амфилохије служиo на Велику суботу Литургију у Саборном храму у Бару

Tagged:

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Велику суботу, са свештенством Свету службу Божију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

У току литургије Свету тајну крштења примили су слуге Божје Милорад, Стефан, Николина, Ненад и Александра.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика је казао да је Господ распеће примио из љубави, да би кроз распеће васкрсао све што је руком Својом створио.

„Да би га очистио од загађености, од прљавштине, од гријеха, од богоотуђености - да би га поново вратио Богу и да би га обдарио вјечним даровима много већим од оних којим је Бог обдарио човјека када га је створио у рају први пут", казао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије и причешћа вјерних Владика се још једном обратио многобројним Баранима сабраним на Светој служби рекавши да се данашњим даном завршавају сви дани земаљскога живљења.

„А сјутрашњим даном почињу ново небео и нова земља, ново човјечанство, нова историја, Христова историја, Царство небеско које добија свој квасац да би све оно што се закваси тим квасцем расло, узрастало у бесконачност", рекао је Владика.

Владика је и овога пута позвао вјерне да помогну градњуу храма Светог Јована Владимира како би био свједочанство Христовог гроба и Христовог Васкрсења.

„Неки од ових наших новионара пише како Митрополит каже да Црква нема пара, сиромашна Црква, а ено му, каже, златна кубета, откуд му злато. Сигурно, него шта него злато. Не славимо се ми, него хоћемо Бога да прославимо. А с друге стране, тамо гдје се вјера пробуди, тамо се дарује и срце и душа и све што човјек има. И наша амбасадорка Украјине, која сад страда, она је приложила ово злато. Нисам ја имао паре, нити моји свештеници. Она приложила из Украјине", рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Службе у барском Саборном храму, Митрополит Амфилохије је посјетио барскога бискупа монсињора Зефа Гашија и честитао му Васкршње празнике, будући да и римокатолици ове године празник Васкрсења Христовог славе сјутра.