Митрополит Амфилохије одржао предавање у Коларчевој задужбини у Београду

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Katedra
  • Година: 2013
  • Величина: 48:50 минута (8.39 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије говорио је на трибини Фонда Слободан Јовановић. Тема: „Његошев косовски завет – поводом 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша и 14 година од НАТО агресије”.

Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије изјавио је да је Косово судилиште "божије правде" како Србима и Албанцима, тако и Европи и целом свету, а тренутну ситуацију у покрајини упоредио је са "петовековном отоманском тиранијом". Митрополит је на скупу рекао да је Његош био и остао "пророчка савест" како за Србе свог времена, тако и за Србе уопште, али и целу Европу, јер је његово опредељење било "косовско-заветно".

Његош је, како је истакао митрополит Амфилохије, једна од најзначајнијих личности у нашој дуговној, филозофској, црквеној, богословској и народној историји и бићу, а његова државничка визија је била визија обнове Душановог царства.

За Његоша, према Амфилохијевим речима, Косово није просто гробница, него и живоносни гроб за будућност.

Митрополит је, говорећи о бомбардовању СРЈ 1999. године, рекао да је све што се догађало у време Другог светског рата и од 1945. до 90-их година, била припрема за бомбардовање и поновно одсецање Лазареве главе - Косова, од његовог тела, односно остатка Србије.

"Бомбардовање и окупација Косова и Метохије, која и данас траје као подлога такозване независности, јесте опредељење Европе за наставак Муратовске тираније и петовековног отоманског господарења Косовом", рекао је Амфилохије.

Он је на трибини у Коларчевој задужбини навео да "актуелна српска власт као да је остала без Лазаревог, Карађорђевог, Милошевог и Његошевог духа", па "каже да спашава што се спасити може" и "проглашава да је Косово изгубљено жртвујући себе и своју жилу куцавицу - Косово, за европску чинију сочива".

"Жртвовање своје жиле куцавице за европску чинију сочива или за европске интеграције садашња власт као да продаје, као да се нашла у опасности да прода образ и веру за вечеру. Као да ће ту чинију сочива и добити. Као да Западна Европа нуди нешто више Србији него Мурат пре 620 година"? рекао је Амфилохије.

Скупу који је организовао Фонд "Слободан Јовановић" присуствовали су, поред осталих, акадамик Матија Бећковић, лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница и други функционери те партије.