У другу недјељу Часног поста Митрополит Амфилохије служио Литургију манастиру Морача

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 32:04 минута (5.51 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC02984

У манастиру Морача данас је одржан Научни скуп „Пјесништво Момира Војводића – језик и поступак“, поводом годишњице пјесниковог упокојења.

Скуп су, с благословом Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија организовали Српски национални савјет Црне Горе и Књижевна задруга Српског народног вијећа.

Сабор је почео Светом архијерејском литуиргиојом коју је, уз саслужење свештенства, служио Митрополит Господин Амфилохије.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је говорио о Светом Григорију Палами.

„Свети Григорије је носилац, свједок и апостол, и учитељ, вјечне Божанске и непролазне свјетлости: Све његово богословље и сав његов живот је савијен око таворске свјетлости која је засијала са лица Христовога на гори Таворској“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да се у свим тугама Момира Војводића, од када је на мајчиним рукама пронијет из Поношевца изнад Пећке патријаршије према Чакору, кроз читав живот, у свему што је записао и оставио иза себе скрива чежња за вјечним и непролазним.

„За Божанским ликом, за Божанском добротом, Божанском мудрошћу и Божанском свјетлошћу“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

На крају литургије служен је годишњи помен пјеснику.

Митрополит Амфилохије је поздрављајућу учеснике научног скупа у манастирском конаку рекао да је Момир Војводић с правом назван метихијским погорелцем.

„Можда му је најбоља титула косовски погорелац и не би било рђаво да то напишемо и на његов гроб. Он је себе уградио у косовски завјет од Пуношевца до последњег издисаја. Био је надахнут овом немањићком светињом и све што је чинио у току свог кратког земног живота, оно је обасјано косовско-метохијском свјетлошћу, свјетлошћу којом зрачи морачка лавра кроз вјекове, којом нас је просвијетлио светородни грозд Немањића“, рекао је Митрополит Амфилохије.

О пјесничком стваралаштву Момира Војводића говорили су двадесеторица књижевника и стручњеака из области језика и књижевности, а у манастир Морачу они су се данас сабрали из разних крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске.

Модератор скупа био је књижевник Драган Лакићевић.

Најављено је да ће бити штампан зборник радова са овога скупа и да ће Војводићу ускоро бити подигнута спомен обиљежја у Црној Гори и Републици Српској.