Митрополит Амфилохије служио у Старом Бару

Tagged:

У цркви Светог Николе у Старом Бару, 25. августа свечано је прослављен празник Светих мученика Фотије, Аникита и других с њима, а Свету архијерејску литургију тим поводом служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

У бесједи након литургије, он је подсјетио да су светитељи у чију славу је служена литругија живјели у вријеме безбожног цара Диоклицијана који је желио да истријеби све хришћане у граду Никомидији, те да су, како је рекао, у страдању своме  примили непропадљиви вијенац од Бога.

Проф. др Валентин Сергејевич  Бољшаков,  Академије наука у области опште безбједности са сједиштем у  Москви, уручио је на свечаности  након литургије  орден светог Архангела Михаила Митрополиту Амфилохију, у знак захвалности за, како је рекао, немјерљив допринос афирмацији братских односа једновјерног народа Црне Горе и Руске Федерације.

Исто признање Бољшаков је уручио и старјешини храма у изградњи посвећеног Светом Јовану Владимиру , пароху тополичком протојереју Ђорђу Кнежевићу, уз образложење да је свештеник Кнежевић срдачно и ангажовано прихватио велики број руских православних вјерника који у Бару живе или повремено бораве.

За успјешан друштвени рад и остварену плодотворну и коректну сарадњу са руским пословним партнерима, орден светог Архангела Михаила, Бољшаков је уручио и приватном предузетнику из Бара Драгану Девићу.

Захваљујући се на признању, Митрополит Амфилохије је подсјетио на поруку Светог Петра Цетињског који  је у свом тестаменту проклео Црногорце и Брђане који одлуче да одступе од покровитељства једнородне и јединовјерне  Русије.

Митрополит је на признање добијено из руку Бољшакова узвратио својим поклоном  у виду иконе Светог Јована Владимира, првог свеца у роду српском и заштитника Бара, на чему се руски академик захвалио бираним ријечима.

За протојереја Ђорђа Кнежевића орден Свјетске академије из Моске представља, како је казао, огромно признање које ће се трудити да у потпуности оправда служећи цркви и свеколиком православљу.