У Манастиру Михољска превлака трећег дана Сабора православне омладине торжествено прослављен празник Сабора Св.архангела Гаврила

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита михаловско-кошицког Православне цркве Чешке и словачких земаља Георгија и Преосвећеног Епископа Пакрачко- славонског Г. Јована,  служио је на празник Сабора Светог архангела Гаврила, у сриједу 26. јула 2017. године Свету Архијерејску Литургију у Светоархангелском манастиру на Михољској превлаци код Тивта гдје се одржава Сабор братстава православне омладине.

На Светом Богослужењу Архијерејима је саслуживало многобројно свештенство и свештеномонаштво из наше Митрополије и гости из других Епархија Српске Православне Цркве, Грчке, Русије, Чешке и Словачке Цркве, Албанске Цркве и Охридске Архиепископије а молитвено је учествовао велики број вјерника. На Светој Литургији одговарали су хорови Симонида из Грачанице, и Светог Козме Етолског из Подгорице.

На току Литургије крштене су и миропомазане слушкиње Божије Марија и Матеја.

После прочитаног зачала из Светог Јеванђеља ријечима литургијске проповиједи окупљеном вјерном народу обратио се Преосвећени Епископ Пакрачко-славонски Г. Јован (Ћулибрк).

Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије пререзао је славски колач у славу празника Сабора Светог Архангела Гаврила и ријечима архипастирске бесједе поучио сабране вјернике.

Након Свете литургије одржан је пригодан програм у коме су наступали група „Родослов“, хор дјеце из Грачанице ,,Симонида“, историчар Александар Раковић, глумац Иван Вучковић, гуслар Голуб Биговић, отац Арсеније Арсенијевић и група „Пирг“ као и хармоникаш Бошко Тујковић.

За крај овог торжественог Сабора Братстава православне омладине приређена је изложба фотографија „У сусрет руском цару“ поводом стогодишњице страдања царске породице Романов.

Тродневни Сабор братстава православне омладине окупио је од 24. до 26. јула у манастиру Светог Архангела Михаила на Михољској Превлаци велики број учесника, а први пут је у његовом склопу одржана трибина „Православље и спорт“.

Сабор је почео у понедјељак 24. јула у 20 часова промоцијом манастирског издања „Муња вјечноживог огња“ коју је представио јеромонах Рафаило Бољевић. Дејан Павловићјће након тога представио пројекте издавачке куће „Чувари“, а у музичком програму наступили су Асим Сарван и виолиниста Милан Трипковић.

Другог дана Сабора у уторак 25. јула одржана је Трибина „Православље и спорт“ коју је организовало Православно спортско друштво „Света Србија“ из Београда. На ову тему говорили су гинеколог др Вања Милошевић, професор Факултета за спорт и физичко васпитање из Београда, проф др Ђорђе Стефановић, протосинђел Иларион Ђурица, репрезентативка у џудоу и рвању проф. Винка Радовић и директор Православног спортског друштва, Миљан Ћеранић. У музичком програму наступили су састав „Родослов“ и Хаџи Никола Мијовић.