На Његушима прослављен Ђурђевдан, крсна слава светородне лозе Петровића, Литургију одслужио Митрополит Амфилохије

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 26:38 минута (4.57 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC_1089Светом архијерејском литургијом у цркви Светог великомученика Георгија и благослиљањем славског колача у родној кући Светог Петра Другог Ловћенског Тајновица на Његушима је данас прослављен Ђурђевдан, крсна слава светородне лозе Петровића.

Служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, уз саслужење цетињског свештенства и молитвено учешће вјерног народа.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да у овој цркви, задужбини родитеља Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца прослављамо Христово Васкрсење увијек прослављајући Његовог угодника Светог великомученика Георгија.

Ђорђије Петровић је Митрополиту Амфилохију заблагодарио што од свог устоличења на трон Светог Петра Цетињскога сваке године на Ђурђевдан долази на Његуше, на крсну славу Петровића.

У Његошевој родној кући потом је потписана тзв. Ловћенска декларација између руске владајуће политичке партије Јединствена Русија и Демократске народне партије о савезу за војну неутралност балканских држава. Потписе на овај документ су ставили у име Јединствене Русије изасланик њеног руководства Виктор Колбановски и лидер ДНП Милан Кнежевић.

Затим је изведен празнични програм у којем су учествовали гуслари, пјесници, етно појци и дјеца полазници цетињске школе вјеронауке.

У кући Ђорђија Петровића, која је и родна кућа Владике Василија Петровића, данас је одржана и Оснивачка скупштина НВО „Ризница", чији је основни програмски циљ обнова порушене ловћенске цркве Светог Петра Цетињског.

Његушки ђурђевдански сабор завршен је у острошком метоху у Дугом долу празничном трпезом хришћанске љубави.