Митрополит Амфилохије на Крстовдан служио у манастиру Острог

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 21:55 минута (3.76 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Крстовдан са свештенством Свету службу Божју у цркви Часног Крста Господњег у Горњем манастиру Острогу.

У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Радмила Чизмовића.

Након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је са свештенством благосиљао славски колач.

У архипастирској бесједи на тему данашњег празника он је казао да је земаљски живот Светог Василија Острошког Чудотворца сав био у знаку Часног Крста.

„У том знаку је онда и живот свих оних који овдје, овој светињи, греде кроз вјекове, преко триста четрдесет година. Само Господ знаде колико је душа овдје дошло, пењало се уз ову планину и тиме свој живот усмјеравало у знаку Христа који се пео на Гору таворску да би се преобразио. А и они који се пењу уз ову гору острошку, и они се преображавају", казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да су њихова страдања и њихове болести оно што је Бог попустио на човјека, не да би га казнио него да би га тиме, тим страдањем препорађао и преображавао.

„Да би се у њему рађала вјера у живога Бога, у једини извор свакога спасења и сваке истине, као што се то догодило са Светим Василијем. Сав му је живот у знаку распећа и страдања", закључио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије синоћ је, у току празничног бденија у манастиру Острогу замонашио свештеника Дојчила Влајковића, коме је дао монашко име Јеротеј.