Монашење у манастиру Режевићи

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2013
  • Величина: 10:17 минута (1.77 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC_0133Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије замонашио је вечерас, 4. новембра у току вечерње службе у манастиру Режевићи у Паштровићима искушеника ове манастирске обитељи Срђу Алетића давши му монашко име Сергије.

У бесједи након монашења Владика је подсјетио да је Свети Сергије, небески покровитељ новопостриженог монаха Сергија, говорио да га ни част, ни достојанства, ни живот ни смрт не могу одвојити од љубави и вјерности царству небескоме.

„Твој небески покровитељ одрекао се земаљске части и славе ради царства небескога. Тебе је Господ удостојио и даром дубореза, даром дрводељства. И тиме те је Господ некако припремао за свога ученика, јер је и Господ био дрводјеља“, рекао је Владика и подсјетио да је и велики подвижник нашег времена старац Пајсије Светогорац читавог живота био дрводјеља.

„Ето, и тебе је Господ удостојио тога дара и последње што ти је дао снаге да учиниш то су двери на Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Уградио си тиме себе у ту велику светињу посвећену Христу васкрсломе и тиме себе припремио за примање благога ига Господњега“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Монашењу у манастирском храму Свете Тројице су молитвеним учешћем присуствовали многобројни свештеномонаси, свештеници и вјерници Митрополије црногорско-приморске.