Митрополит Амфилохије служио Литургију на Кључком Тавору на Бјеласици, 19. август 2013

Tagged:

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилиохије служио је данас, уз саслужење настојатеља манастира Ћириловац, архимандрита Јоаила, Свету службу Божију у цркви Преображења Господњег, која је вјерна копија срушене ловћенске цркве Светог Петра Цетињског, на Кључком Тавору на Бјеласици.

У литургијској бесједи Владика је казао да је Господ своје ученике на Тавору откривши им и показавши свјетлост и истину, припремио за оно што ће доћи. "Припремио их је за Његово страдање и Његово распеће, да се не поколебају, да не изгубе вјеру у Његову свјетлост и у Његову истину када наступи тама Великога петка".

"Као што знамо, поколебали су се многи и побјегли са Његовог распећа, па и апостол Петар који га се три пута одрекао, иако је био један од оних који су били на Гори таворској. Од тада до данас ево и ми непрекидно се сабирамо око горе Тавора, најљепше горе на земљиној кугли", рекао је Владика Амфилохије.

"И да знате, ни ова кључка Тавор-гора није ништа мање лијепа и чудесна од оне горе Таворске", казао је Митрополит Амфилохије.

Владика је обавио и традиционално преображенско благосиљање грожђа.

Након литургије на врху планине је одржана манифестација "Пјесничко Преображење", уз учешће неколико пјесника и гуслара.

Данашње саборовање завршено је славским ручком у манастиру Светих Кирила и Методија у Речинама.

Митрополит Амфилохије синоћ је благословио нови параклис посвећен Светом пророку Јоилу у конаку манастира Пресвете Богородице Јерусалимске, који се такође налази у Речинама.