Прослава празника Сретења Господњег на Цетињу

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 29:52 минута (5.13 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 15. фебруара 2014. године, на Сретење Господње, Свету Архијерејску Литургију у цркви рођења Пресвете Богородице-Влашкој цркви на Цетињу.

Митрополиту Г. Амфилохију је саслуживало цетињско свештенство и свештеномонаштво, за пјевницом су били ђаци Богословије „Свети Петар Цетињски", а молитвено су учествовали многобројни вјерници са Цетиња.

У току Свете службе Митрополит Амфилохије је миропомазао потомка Станка, потоњег Скендербега Црнојевића и Махмут паше Бушатлије Махмута Бушатлију, који је на крштењу добио име Станко.

Уз новокрштеног слугу Божијег Станка Црнојевића, свету тајну крштења примили су и млађани Јован, Василије, Милан и Илија Драгојевићи из Мартинића код Даниловграда.

У литургијској бесједи на тему данашњег празника Владика Амфилохије је казао да је Сретење Господње наставак Богојављења и да је крштење рођење за вјечни и непролазни живот.

Он је подсјетио да је Станко Црнојевић прије пет стотина година, како је запамћено - при пуном мјесецу, дошао као санџак-бег на Цетиње. „Али за Бога су пет стотина година као један дан и један дан као хиљаде година. Данас, на овај дивни празник, његов потомак је примио Свето просвећење на гробу свога праоца Ивана Црнојевића, у оном манастиру који је подигао Иван Црнојевић, у манастиру који је био и остао духовно огњиште, светилиште и просветилиште овога града и овога народа".

„И данас сам и ја као Митрополит црногорски први пут схватио онај благослов Светога Петра Цетињскога послије битке на Крусима 1796. године, када су му Црногорци донијели главу Махмут паше Бушатлије. И када је он узео његову главу у своје руке, између осталог је рекао: Када би они који су у овом дуњалуку знали чија је ово глава, многи би заридао и у црно се обукао. И рекао је Црногорцима: Ову главу, под мојим проклетством, да чувате, и да се нико не усуди да је скрнави. И од тада до данас глава Махмут паше Бушатлије се чува у Цетињском манастиру, поред ћивота Светога Петра Цетињског", казао је Митрополит црногорско-приморски.

„А ево данас, његов потомак Махмт Бушатлија, који је до сада носио његово име, вратио се своме дому, својој Светињи, вратио се гробу свога праоца Ивана Црнојевића. И од Махмута, ево га, поново, обасјан свјетлошћу, истином и љубављу Божјом, постао је Станко Црнојевић", закључио је Митрополит Амфилохије.