Audio by album parce_neba_na_zemlji

Парче неба на земљи I

31:26 минута (5.4 МБ)

Михољска Превлака - први дио

На површини од 13812 км. квадратних, грлећи се на сјеверу и западу са сестрама Рашком и Херцеговином, на југу осунчана Боком и Приморјем, а на истоку увучена под скут Српског Јерусалима, простире се некадашња Зета а данашња Црна Гора.

Ово вјековно православно, светосавско тле, од времена Немањића до данашњих дана изњедрило је  много знаменитих личности.

Парче неба на земљи II

31:11 минута (5.36 МБ)

Михољска Превлака - други дио

Михољска Превлака је права ризница за сваког истраживача историје хришћанства на овим просторима. Прва црква саграђена је на гробу ранохришћанског мученика, из времена цара Диоклецијана. Његове мошти пронађене су 25. јула 2000. године. Овим крајем пролазио је чувени Римски пут, којим су пролазили Св. Апостол Павле и Св. Апостол и јеванђелист Лука. По благослову епископа Неофита, 1262. године, сачињен је препис Крмчије Св. Саве, по имену "Иловичка Крмчија" или "Иловичко Законоправило". У данашњој емисији о Манастиру Св. Архангела говори нам монахиња Стефанида Бабић.

Парче неба на земљи III

31:21 минута (5.38 МБ)

Михољска Превлака - трећи дио

Сједећи за славском трпезом, велико братство манастира на Превлаци, један за другим падали су као покошени. Отровани су арсеником, 21. новембра 1452. године, на празник Св. Архангела Михајла. Овај отров је до лонца са рибљом чорбом доспио уз помоћ извјесног Марина Друшка. Мошти Превлачких мученика пронађене су 23. новембра 1996. године. Мјесецима је из њих текло миро. Молитва пред кивотом у коме се чувају њихове мошти, помогла је многим невољницима. У данашњој емисији слушамо о страдању Превлачких мученика и о сада већ традиционалној Литији која се одржава сваке године на празник Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, 10. маја. Наш гост је монахиња Стефанида Бабић.

Парче неба на земљи IV

35:15 минута (6.05 МБ)

Цетињски манастир - први дио

У самом срцу града под Ловћеном, града под кршом и каменом, нешто више од пет векова одјекују звона Цетињскога манастира. Првобитни манастир који се налазио на Ћипуру, саградио је Иван Црнојевић 1484. године, када се и епископска столица преселила из манастира Св. Николе на Врањини у Цетиње. Црнојевића манастир до темеља је срушен, од стране Турака 1692. године. Обновио га је Владика Данило, преместивши га на место где се и данас налази а недалеко од првобитне локације. У нови манастир уграђено је камење из старог и пренета је плоча са грбом Црнојевића.

Парче неба на земљи V

29:04 минута (4.99 МБ)

Цетињски манастир - први дио

У ризници Цетињског манастира може се видјети Плаштаница настала у вријеме Преосвештеног Митрополита Крушедолског Исаије Ђукића, негдје после велике сеобе Срба, затим позната Врањинска звона, из манастира Светог Николе на Врањини. Прво звоно је настало 1306. године, друго 1380. и треће 1453. год. Ово су једна од ријетких звона која су сачувана из тог средњевјековног периода. Доста експоната који се чувају у ризници Цетињског манастира стигли су из Русије као дар царева, царица, патријараха... црногорским митрополитима.

Парче неба на земљи VI

29:37 минута (5.09 МБ)

Цетињски манастир - трећи дио

Цетињски манастир је сједиште Црногорских Митрополита у посљедњих пет вијекова. У непосредној близини манастира налази се Његошева Биљарда, Српско посланство и Дворац Краља Николе. Испред манастира налази се Владичина башта, која је у току љетњих мјесеци право дјечије сабиралиште. На гувну се сваке године, већ више од деценије, одржава Дјечији сабор, на којем учествују дјеца полазници вјеронауке из цијеле Црне Горе. Изнад Цетињског манастира уздиже се Орлов крш гдје је сахрањен Владика Данило, родоначелник светородне лозе Петровића.

Парче неба на земљи VII

35:24 минута (6.08 МБ)

Цетињски манастир - четврти дио

У данашњој емисији обилазимо библиотеку трпезарију и гостопримницу Цетињског манастира. Данашња гостопримница је у првим деценијама 19-ог вијека била књигопечатња. Данас се у њој дочекују многобројни ходочасници. Манастирска библиотека данас броји око 12000 наслова. Највредније и најстарије књиге чувају се у манастирској ризници. Око 2000 примјерака вриједних наслова отуђено је након Другог свијетског рата и до данас нису враћене Цетињском манастиру, иако на њима постоји печат Цетињске богословије. Данашњом емисијом завршавамо обилазак Цетињском манастира.

Парче неба на земљи VIII

40:21 минута (6.93 МБ)

Манастир Подострог или Подмаине

Манастир Подострог у новије вријеме познат као Подмаине, налази се на благој узвишици изнад града Будве. Својим како духовним значајем и старином, тако и специфичним географским положајем представља праву оазу мира у градској вреви, једног туристички веома посјећеног приморског града. Манастирски комплекс чине два храма и два конака. Храмови су посвећени празнику Успења Пресвете Богородице. Мањи, старији храм саграђен је на темељима порушеног храма, почетком 17. вијека, док је већи храм подигнут у 18. вијеку.

Парче неба на земљи IX

33:59 минута (5.84 МБ)

Манастир Дајбабе

Манастир Дајбабе налази се недалеко од града Подгорице, на путу према Бару. Црква, која се налази у пећини, посвећена је Успењу Пресвете Богородице. Изграђена је око 1897. године, трудом и залагањем Преподобног старца Симеона Дајбабског. Манастирску цркву краси фрескопис који је дјело руку Светог Симеона. У "Подземном дому Царице Небеске" како је ову цркву називао старац Симеон чува се древна руска плаштаница из 11. вијека, неколико сачуваних икона: икона Спаситеља и Нерукотворени Образ Господа Исуса Христа, обје је насликао старац Симеон и вриједна икона Богородице Јерусалимске, коју је по предању, у манастир донио јеромонах Сергеј из Скопља, још 1915. године и оставио на чување Оцу Симеону.

Парче неба на земљи X

31:07 минута (5.35 МБ)

Шездесет и пет камених степеница воде нас до узвишења Петрове главице, у Никшићу, на коме је  1900. године подигнута прелијепа Саборна црква, посвећена Св. Василију Острошком Чудотворцу. Цркву је подигао Краљ Никола Петровић, у спомен погинулим Црногорцима и Херцеговцима у ослободилачким ратовима вођеним од 1875-1880.године.  Велику духовну и материјалну помоћ у градњи храма пружила је Руска црква и сам Цар Николај Други Романов. Црква је освећена на празник Успења Пресвете Богородице-Велику Госпојину, и тога дана приређена је велика свечаност. Освећење су извршили Митрополит Митрофан Бан и Митрополит Сава Косановић. Митрополит Митрофан се обратио присутнима следећом бесједом:

Парче неба на земљи XI

30:07 минута (5.17 МБ)

Влашка црква

У центру Цетиња, смјештена је црква посвећена Рођењу Богородице, коју предање веже за период прије владавине Црнојевића, треће династије која је владала данашњом Црном Гором. Сматра се да су је око 1450. године подигли Власи.

Према народном предању, Влашку цркву су подигли синови Ивана Боројевића "Старовлаха", који су средином 15.вијека из Старог Влаха са падина Златибора, доселили у Цетињско поље. По истом предању црква је добила име по Ивану "Старовлаху", који је са својом женом сахрањен испред првобитне Влашке цркве.

Парче неба на земљи XII

31:21 минута (5.38 МБ)

Ћипур, Црква Рођења Пресвете Богородице - први дио

Првобитни локалитет Цетињског манастира био је на мјесту званом Ћипур. Након повратка из Италије, где је неко време провео у изгнанству, господар Иван Црнојевић 1484. године подиже манастир са црквом посвећеном Рођењу Пресвете Богородице(Цетињски манастир), у којем је затим сместио Зетску митрополију. У својој Повељи наводи: „Зато и ја грешни Иван Црнојевић, који нијесам достојан да се назовем роб Христов, допуштењем Божијим, а за моје грехове, бих изгнан из мога отачаства измаилским царем султаном Мехмедом, који многа царства узе, многе цареве побједи и нико му се не могаше противити. Пошто дођох у земљу Италију, нађох предивни храм Владичице наше Богородице близу града Јакина који се зове Делорита.

Парче неба на земљи XIII

27:24 минута (4.71 МБ)

Ћипур, Црква Рођења Пресвете Богородице - други дио

Цетињски манастир је судећи по истраживањима грађен у форми правоугаоног комплекса. На узвишењу се налазила главна Манастирска црква посвећена Пресветој Богородици. Постојање попречног зида указује нам да је у цркви вјероватно постојала и припрата. Дуж источне и јужне стране налазили су се манастирски конаци. Манастир је са све четири стране био окружен водом. Након рушења, Манастир је обновљен тек 1701. године. Обновио га је Владика Данило Петровић, али на новој, садашњој локацији. У нови манастир уградио је све оно што се могло уградити из старог Манастира, очувану пластику, камен, лукове...

Парче неба на земљи XIV

39:42 минута (6.82 МБ)

Иван Црнојевић

Данашњу емисију посветили смо трагању за земним остацима задужбинара ове велике светиње и првог господара Црне Горе. Ковчег са земним остацима Ивана Црнојевића  16. октобра 1986. године, извађен је из његове гробнице у цркви на Ћипуру и однијет на истраживање, уз чврсто обећање да ће у најкраћем могућем року бити враћен.  Двадесетчетри године гробница Ивана Црнојевића стоји празна док кости господара лутају од подрума до подрума. Зашто?

Парче неба на земљи XV

38:50 минута (6.67 МБ)

Манастир Врањина

Храм светог Николе налази се на ушћу Мораче у Скадарско језеро. По предању, основао га је Свети Сава или његов ученик први Зетски епископ Иларион који је у манастиру Врањина и сахрањен. Цар Душан га је приложио као метох манастиру Светих Архангела у Јерусалиму. Био је богато дариван како од Немањића тако и од Балшића и Црнојевића. Једно вријеме његов игуман био је Никон Јерусалимљанин, чувени православни богослов и духовник (његово духовно чедо била је Јелена Балшић, кћер Светог кнеза Лазара и царице Милице).

Парче неба на земљи XVI

50:18 минута (8.64 МБ)

Манастир Рибњак

"На древним темељима, богољубиви и благочестиви народ сагради цркву и постави крст на брду изнад заравни гдје се она налази, а потом сагради манастирски конак, крстионицу и помоћне зграде, што се све сли у једну цјелину. Би ограђено и уређено ово свето мјесто, које је било, јесте и остаће заувијек српско православно светилиште, као и највеће црквено - народно сабориште на дан Светог Василија Острошког - Васиљевдан, 12. маја.

Парче неба на земљи XVII

24:55 минута (4.28 МБ)

Манастир Рибњак - други дио
До прије три године Манастир Рибњак био је метох Манастира Острог. На темељима цркве Св. Јована Крститеља, коју је у тринаестом вијеку подигла српска краљица Јелена Анжујска,подигнута је црква посвећена Св. Василију Острошком Чудотворцу. Друга црква која се налазила на брду изнад манастира, која је такође посвећена Св. Василију Острошком Чудотворцу а чији градитељ је био књаз Никола Петровић, обновљ ена је и чека на освећење. Она је страдала у великом земљотресу 1979. Године. Манастирски комплекс краси и прва крстионица изграђена на овим просторима, посвећена Св. Јовану Крститељу. Гост у вечерашњој емисији је настојатељ манастира, јеромонах Прокопије Вуковић.

Парче неба на земљи XVIII

33:35 минута (5.77 МБ)

Храм Св. Јована Владимира у Бару - први дио

Приморски град Бар налази се на југоистоку Црне Горе.Географски положај, стратешки значај и природне љепоте , којима је богато обдарен, чинили су да Бар буде мета и жеља многих војсковођа и владара. Печат своје културе и традиције на његовим бедемима оставили су: Византијско и Отоманско царство, Млетачка Република, славни Немањићи, Балшићи, Косаче, Бранковићи, Лазаревићи, Петровићи а нада све Свети краљ Јован Владимир под чијим покровитељством град Бар живи већ 1000 година.

Парче неба на земљи XIX

42:16 минута (7.26 МБ)

Храм Св. Јована Владимира у Бару - други дио

Нешто више од једне деценије су Барани чекали и прикупљали снаге да крену у озбиљну изградњу храма на Тополици. Мај 2009. године памтиће се као мјесец у којем се онако „пуном паром" кренуло у остваривање давно постављеног циља. Прва Архијерејска Литургија на плочи изнад крипте служена је 29. августа  прошле године и као што рече један од наших гостију, градитељским језиком „ литургија је служена на коти 00." Од Васкрса ове године службе Божије служе се у крипти храма, у цркви посвећеној Св. Александру Невском. Уз братску, стручну, пројектантску помоћ свештенства и градитеља из Саборног храма у Подгорици, урађен је диван подни мозаик и иконостас у цркви.

Парче неба на земљи XX

34:09 минута (5.87 МБ)

Храм Свете Тројице, на врху планине Румије, према предању постојао је од византијских времена, на шта нас упућује и само име планине. Како је изгледао храм Свете Тројице не зна се поуздано. У литератури се не налази опис или цртеж цркве према коме би се могли наслутити изглед и величина храма на Румији. Сваке године на Тројчиндан, традиционално се пред литијом износи крст Светог Јована Владимира на Румију. Постојао је обичај по коме су вјерници износили по један камен, до мјеста гдје је некада била црква. Вјеровало се да кад се сакупи довољно камења црква ће сама долетјети. И тако је некако и било. Трудом и залагањем вјерника Црквене општине Бар, конструкција за храм је направљена од метала и из два дијела пренијета хеликоптером, на тешко приступачан врх Румије. На дан 31. јула 2005. године Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско - приморски господин Амфилохије освештао је Цркву Свете Тројице на Румији.

Парче неба на земљи XXI

52:38 минута (9.04 МБ)

Црква Св. Луке - Котор

Бока Которска је пером великог броја књижевника и путописаца описана или опјевана као један од најљепших предјела на свијету. Неки од њих је називају и " Српско око". Св. Владика Николај је у својим успоменама из Боке записао:" Видео сам цело Приморје српско од Ријеке до Котора. Оно је цело лепо и красно, али је Бока најлепши и најкраснији део свега приморја. Свет који из Европе на Јадранско море долази, зауставља се на првом месту, мислећи, да се даље не може лепшег места наћи, али Боку је Бог навлаш прикрио, од радозналаца, тај најубавији цвет од приморја, јер је њу искључиво за Србе одредио." Вук Караџић каже да је Бока најважније мјесто за наш језик:" Ондје се може чути мноштво правијех славенскијех ријечи, које се амо у нашијем крајевима нигдје не говоре."

Парче неба на земљи XXII

41:25 минута (7.11 МБ)

Храм Полагања Ризе Пресвете Богородице-Бијела

Данашњи храм Полагања Ризе Пресвете Богородице саграђен је 1824. године. Саграђен је на мјесту средњевјековне грађевине од које је сачувана апсида. У унутрашњости су очуване фреске. Иконостас је рад грчког сликара Николе Аспиотиса из друге половине 19-ог вијека. У ризници храма чувају се вриједне иконе руског, грчког и итало-грчког поријекла, као и Октоих из штампарије Црнојевића. О Цркви Полагања Ризе Пресвете Богородице говори нам протојереј Предраг Видаковић.

Парче неба на земљи XXIII

42:16 минута (6.05 МБ)

Црква Светог Николе - Котор
Црква Светог Николе налази се у сјеверном дијелу града Котора. Ово је највећа црква у Боки Которској. Грађена је у периоду од 1902-1909. године, на мјесту гдје је некада била стара црква. Што се архитектуре тиче, грађена је у неовизантијском стилу. Которски Срби нису жалили новце када се црква опремала. Олтарски елементи, иконостас и уопште сви други црквени предмети су веома богато украшени. Иконостас је рад чешког сликара, док су кандила, свијећњаци, литијски крстови рад домаћих мајстора.

Парче неба на земљи XXIV

27:52 минута (3.99 МБ)

Црква Покрова Пресвете Богородице, Шкаљари, Котор

У вријеме Француза када је град  Котор поплочаван, гробови који су се налазили на тргу око Цркве Св. Луке су испражњени а кости које су пронађене стављене су у седамнаест гробница које су се налазиле у самој цркви. Четрдесетих година 19-ог вијека забрањено је сахрањивање у граду, а гробље је измештено у Шкаљаре. Ту је 1856. године саграђена и освештана Црква Покрова Пресвете Богородице. Црква је грађена по узору на Цркву Св. Луке.  Иконостас је рад више мајстора. 1956. године на прославу стогодишњице од освећења цркве обновљен је први ред икона на иконостасу.  Икона Покрова Пресвете Богородице, која се сада налази у Ризници у Котору, била је омиљена у народу и веома богато даривана разним предметима од злата.

Парче неба на земљи XXV

36:37 минута (6.29 МБ)

Црква Свете Текле - Даниловград

Бјелопавлићку равницу красе свједоци раних хришћанских времена и наше славне средњовјековне историје и светих нам предака Немањића: Дукља, Мартинића Градина, Црква Св. Врачи Козме и Дамјана, Манастир Ждребаоник, Манастир Острог и многи, многи други. Међу њима је и Саборни храм у Даниловграду, Црква Св. Текле. Према народном предању,ова светиња такође датира из средњег вијека. 1792. године када се одиграла чувена битка на Ћуриоцу, коју је и у свом Огледалу српском описао Петар Други Петровић Његош, Турци су покушали да Цркву Св. Текле претворе у џамију. Бјелопавлићи су успјели да надљудским напорима поразе далеко бројнију турску војску и сачувају своју светињу.

Парче неба на земљи XXVI

28:53 минута (4.96 МБ)

Црква Св. Василија Острошког, Доброта - Котор

Доброта је мало мјесто поред Котора. Име које носи помиње се прије средњег вијека. Некада је била засебна општина.

У антропогеографској студији о Боки од попа Саве Никићевића стоји да је Доброта прије Христа била илирско насеље, а касније су је насељавали Грци, Римљани и Словени, а од тада до данас Срби. Поп Саво још каже: „ Стара су насеља сва пропала. Данашњи њени насељеници, све су Црногорци или Херцеговци, који су од зулума турског и нужде овдје од Косова к нама бјежали, а овдје их Млечић насилно превјерио. Увијек бијаху на гласу као добри Срби и јунаци."

Парче неба на земљи XXVII

18:50 минута (3.24 МБ)

Манастир Мајсторовина

На десној обали ријеке Бистрице, недалеко од њеног извора налази се манастир Мајсторовина са црквом посвећеном Светој Тројици. Име је добио по оближњем селу. У натпису изнад улазних врата цркве који се очувао до 1926. године, види се, да је манастир изграђен у вријеме првог патријарха српског Јоаникија у 14. вијеку. Народно предање везује га за Вукана Немањића. Први писани помен о овој светињи потиче из 16.-ог вијека. У то вријеме манастир је био изузетно богат. О манастиру Мајсторовини говори нам настојатељ манастира јеромонах Јоаникије Зиндовић.

Парче неба на земљи XXVIII

46:55 минута (8.06 МБ)

Црква Св. Петра Цетињског на Прчњу.

Један турски паша када је рушећи и палећи српска села ушао у Ђурђеве Ступове узвикнуо је престрављен: „ Овдје је заиста Бог!"

Са друге стране велики Његош је записао „Не бојим се од вражјега кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега".

Имаде се Његош рашта и бојати.

Парче неба на земљи XXIX

25:00 минута (4.3 МБ)

Храм Светог Николаја Мирликијског Чудотворца на Орјој Луци је саграђен  1866. године. Подигао га је Књаз Никола Први Петровић, за покој душе свог стрица Књаза Данила. У храму је гробница војводе Баја Бошковића, чувеног бјелопавлићког јунака.

Храм посвећен Првом Српском Архиепископу и просветитељу Светом Сави на Фрутку подигнут је средином 19. вијека у близини некадашњег храма Светог Теодора Стратилата. Около храма је сеоско гробље.

Парче неба на земљи XXX

25:20 минута (4.35 МБ)

Црква Свих Светих - Велики Пијесак

Током археолошких истраживања која су са благословом Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског господина Амфилохија спроведена у периоду од 2002 - 2007 године утврђено је да је први објекат који је саграђен на овом локалитету још у трећем вијеку била кућа хришћанске заједнице, а да су на њеним остацима подигнуте двије цркве, које су више пута обнављане. Постоји могућност да је на овом мјесту некада био и манастир међутим за сад то још увијек није са сигурношћу утврђено. По свему судећи период од четвртог до шестог вијека карактерише добро уређен хришћански живот на овом простору. У шестом вијеку црква је насилно порушена.

Парче неба на земљи XXXI

34:10 минута (5.87 МБ)

Mанастир Рустово

Вечерас одлазимо у Паштровску гору, изнад Св. Стефана, на Челобрдо и обилазимо један млади цвијет наше Митрополије. Здрави изданак благодаћу Божијом изникао на напаћеној и костима паштровићких страдалника покривеној старини. Одлазимо у манастир Рустово.

Стефан Митров Љубиша, знаменити књижевник, бокешки заступник, Паштровић, у својој приповјетци Кањош Мацедоновић је записао:

„Наш су староставник признали девет царева римскијех и цариградскијех, од Дукљана до Костадина. Потврди га папа римски и онај Лујо Маџар што нам посијече четрнаест стотина глава за Голијем врхом. Потврдише га цареви и кнежеви српски од Немањића до Бранковића."

Парче неба на земљи XXXII

33:30 минута (5.75 МБ)

Капела Св. Николаја Мириклијског чудотворца у Руском дому инвалида на Прчању

1917. године Русију је задесила Октобарска револуција. Након ње грађански рат између "црвених" и "бијелих". Сматра се да је у таласу нове идеологије страдало око три милиона људи а међу њима и сам руски цар са цијелом царском породицом. Велики број Руса који се није слагао са новом бољшевичком влашћу кренуо је у емиграцију. Неки од њих су као одредницу овог неизвјесног пута који им је предстојао одабрали братску по вјери и блискости Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Допринос њиховој одлуци била је велика љубав према Русији и Русима самог Краља Александра Карађорђевића.

Парче неба на земљи XXXIII

42:47 минута (7.35 МБ)

Црква Св. Јована Богослова у Которском затвору

Которски затвор основан је негдје средином 19.-ог вијека. У њему је постојала капелица Св. Јована Богослова која је била храна за душу напаћеним утамниченим мученицима, који су те хране били гладни. Свештеници су у затвор уносили највећи хлеб за просфору који се могао купити у пекари, да би изгладњелим затвореницима као нафору подјелили макар мало веће парче хлеба. У Которском затвору као и у свим другим затворима комунистичког времена многи су по ондашњим аршинима жестоко осуђени.

Парче неба на земљи XXXIV

42:12 минута (7.25 МБ)

Црква Светог Луке, Гошићи, Кртоли

Црква Свети Луке у селу Гошићи у Кртолима потиче из седмог вијека. Једна је од најстаријих на овим просторима. Више пута је рушена и обнављана али је увијек била посвећена истом светитељу. Сматра се да је једно вријеме била бенедиктански манастир. У ризници цркве чува се златоткани фелон који је Митрополит Петар Први Петровић Његош поклонио тадашњем кртољском пароху. Чува се и Шестоднев штампан у Русији а дар је царице Јелисавете Митрополиту Василију. У великом земљотресу 1979. године претрпјела је велика оштећења. Након тога је обновљена и фрескописана. О цркви Светог Луке говори нам јереј Александар Брашанац, кртољски парох.

Парче неба на земљи XXXV

35:51 минута (6.16 МБ)

Црква Светог Спаса, Кртоли

Саборни храм Кртола, црква Светог Спаса саграђена је 1767. године. Идеја о градњи ове цркве настала је из благодарности Богу за помоћ и "спас са неба" приликом једне битке са Турцима почетком 17-ог вијека. У том окршају са Турцима погинуо је поп Вукић Стегић од руке једног турског бега. Цркву је освештао владика Сава Петровић. Мало је писаних трагова сачувано о овој светињи. Нешто мало се може наћи код Црногорчевића и попа Сава Накићановића али и ти подаци су непотпуни.

Парче неба на земљи XXXVI

24:24 минута (4.19 МБ)

Бока се у старо вријеме звала Рисански затон а Бокељи су се звали Ришњани. О томе Стефан Митров Љубиша каже: „Рисан је давао некад име цијеломе залијеву, док му га не уграби Котор."

Рисан је најстарије насеље у Боки. Помиње се већ у трећем вијеку прије нове ере као илирско утврђење. Према предању у Рисну је под најездом Римљана своје уточиште нашла илирска краљица Теута

Парче неба на земљи XXXVII

53:21 минута (9.16 МБ)

Храм Светог Јована Крститеља - Богишићи - Ђурашевићи

Храм Светог Јована Крститеља се налази се у засеоку Богишићи, непосредно уз пут који води за село Ђурашевићи. О историјату храма поп Сава Накићеновић је 1913. године у антропогеографској студији "Бока", о селу Ђурашевић, записао следеће:

"Старина има доста. Св. Јован у Ђурашовићима, црква мала. Сазидани је 1776., а осветио ју је Сава Петровић Његош, митрополит црногорски. Уоколо цркве виде се многе гомиле, од којих је најзнатнија она до црквено ограде, која има у перифорији какових 80 м. Знамените су двије престолне иконе, на иконостасу од којих ону, која представља спаситеља, приложио је Перо Лучин Клакор 1776., а икону Богоматере монахиња Настасија, јер на истој запис...(1776).

Парче неба на земљи XXXVIII

27:59 минута (4.81 МБ)

Манастир Ждребаоник

Питома оаза усред крша и камена,обасјана дивном свјетлошћу крста православнога и благословом  Св. Арсенија Сремца каква је бјелопавлићка равница не би била то што јесте да у њој,  Христу Богу на дар Немањићи не оставише једну своју задужбину. Можда би и била лијепа за око намјерника, да се у зеленилу и питомини мало одмори, али не би имала онога свјетила и небескога сјаја који обасјава срце човјеково чак и онда када се сви, за тјелесно око видљиви светионици угасе. Тај неугасиви светионик за бјелопавлићку равницу је манастир Ждребаоник са црквом Св. Архангела. Сијао и сија непрекидно. И порушен и похаран и запуштен и зарастао и обновљен и освећен. Сија и сијаће.

Парче неба на земљи XXXIX

49:38 минута (7.11 МБ)

Манастир Жупа никшићка

Готово да нема места у којем човеку не застане дах посматрајући то чудесно дело Творца у овој нашој по пространству малој али Божјом руком богато  лепотом обдареној Црној Гори. Пре неку седмицу били смо на примеру Боки, надморска висина око метра, данас смо у околини Никшића надморска висина 630 метара, а од Боке до Никшића око 2, 2 и по сата вожње све зависи којим путем идете.  Ето нас на мору, ето на планини, за тили час. Кад би само ту људским оком лако сагледиву чињеницу осмотрили не би било краја дивљењу најсавршенијем градитељу, ако се осврнемо на људко тело, на то савршенсто у међусобном фунционицању и међусобној зависности свих органа, ту би човек сигурно остао без текста.

Парче неба на земљи XL

36:29 минута (6.27 МБ)

Манастир Ћелија Добрска

Добрско село се налази у близини Цетиња. Смештено је у пространој и дубокој ували између брда Добрштака, Вртијељка и Цеклинштака. У 15. веку помиње се под именом Добро, а понегде и Горње Добро. Стари назив село је добило због плодног земљишта а данашњи због положаја кућа које су до брда.

Добрско село се налази на надморској висини од 350 метара, тако да иако је у непосредној близини Цетиња има доста блажу климу.

Парче неба на земљи XLI

23:16 минута (4 МБ)

Манастир Добриловина

Манастир  је подигнут у најнеприступачнијем крају Потарја. Са  једне стране  је  река  Тара,  од  које  је  удаљен  око 200  метара,  а  са  друге  стране долину  натркиљују  високи  стеновити  врхови  и  стрмине.

Манастир Добриловина је имао бурну прошлост. Као симбол писмености и отпора туђинској власти био је често на удару турске власти. Први пут се помиње 1592.године.

Парче неба на земљи XLII

24:31 минута (4.21 МБ)

Манастир Режевићи

Народно предање казује да је овде Стеван Првовенчани наредио да се са­гради мали храм  Успења Пресвете Богородице а касније, када је цар Душан путовао из Дубровника за Скадар, на­редио је да се сагради, одмах до ње, други храм посвећен Светом Стефану. Оба храма и гостионицу су касније похарали улцињски пирати, средином 16. вијека, тако да су храмови дуго времена били потпуно напуштени.

Парче неба на земљи XLIII

18:18 минута (3.15 МБ)

Манастир Орахово

Манастир Светог Николе налази се изнад ораховачког поља, у близини Вирпазара. Наткриљује га планина Бјеласица а љепоту употпуњује поглед на Скадарско језеро.

Парче неба на земљи XLIV

43:04 минута (7.4 МБ)

Манастир Подластва

Манастир Подластва је душа душе, жила куцавица свих Грбљана. Старину милу, рушену, харану али увек обнављану и чувану баш као што и зидови ове светиње чувају и памте вековима старе радости и недаће грбљанске душе.

У Подластви су се Грбљани крштавали, венчавали, школовали, зборовали. Сваке важне одлуке доношене су на овом Светом месту, уз молитву и Свето причешће. С колена на колено, са оца на сина преносило се кандило вере изливено у скуту цркве Св. Госпође.

Парче неба на земљи XLV

24:17 минута (4.17 МБ)

Црква Светог Николе у Старом Бару

Градња цркве Св. Николе везује се за период пре самог ослобођења од турске власти. Досадашњи истраживачи историјске грађе о овој цркви навели су 2 податка везана за годину изградње цркве. Јастребов је у својим записима оставио следеће: „У Бару црква је сазидана 1863. године помоћу Русије." Поп Васо Вукотић, дугогодишњи парох у Бару, у рукопису под насловом" Љетопис Цркавах Парохије Барске" сачињеном у Старом Бару 20. марта 1910. године је записао следеће:

Парче неба на земљи XLVI

43:04 минута (6.17 МБ)

Манастир Бијела код Шавника

Данас одлазимо у  планинске крајеве. Пењемо се на 840 метара надморске висине  у Шавник и обилазимо срце Дробњака, срце које куца још од времена Светог Краља Јована Владимира. Обилазимо Манастир Бијелу.

Манастир Бијела подигнут је у врлетном пределу, на једној малој висоравни недалеко од Шавника. Не зна се тачно када је први пут грађен  манастир Бијела и ко је био задужбинар. По народном предању саградили су га бан Козина из Тушине и кнез Вуловић из Бијеле, уз богат прилог краља Владимира у једанаестом веку.

Парче неба на земљи XLVII

40:31 минута (6.96 МБ)

Манастир Прасквица

Име је добио по малом извору Прасквица, а чија вода има пријатан укус праскве. Манастир Прасквице је кроз историју био  духовни и политички центар Паштровића.

Манастирски комплекс се састоји из два храма, манастирских конака и зграда за економске наме­не.

Парче неба на земљи XLVIII

36:32 минута (6.28 МБ)

Манастир Прасквица - други део

Храм св. Николе који је подигао Балша Трећи са својом мајком Јеленом, порушили су Французи 1812. г. приликом угушења паштровске побуне. Прогнани Игуман Сава Љубиша који се нешто касније повратио у манастир записао је: " и не нађох нишча у манастиру до голијех зи­динах", Сачуван је само лијеви певнички трансепт, који је сав у живопису и који сведочи да је и првобитни храм  био живописан по угледу на остале задужбине Немањића. Данашњи храм на темељима старог подигли су паштровски калуђери Јосип Митровић и Синесије Давидовић, прилозима Паштровића и руском помоћи, 1847. године.

Парче неба на земљи XLIX

36:49 минута (6.33 МБ)

Спичанска (Сутоморска) парохија

На овом наизглед малом простору Спича има 12 православних храмова, четри су активна а остали чекају да благословом Божијим буду обновљени.Храм Светог Стевана Дечанског налази се изнад Спичанског Поља у Мишићима. О историјату храма и насељу поп Сава Накићеновић је 1913. године у антропогеографској студији "Бока“, у оквиру текста о Мишићима у тадашњој општини спичанској, забиљежио следеће: "Цркву св. Дечанског у Мишићима су саградили 1866.“ Такође наводи да сва братства у Мишићима (Новаковићи, Станишићи, Зечеви и Ђурашевићи) која су се у 15. вијеку населила из Ниша славе Светог Стевана Дечанског.

Парче неба на земљи L

29:04 минута (4.99 МБ)

Спичанска парохија - други дио

Храм Свете Преподобне Параскеве или Свете Петке, како је одомаћени назив се налази на једној малој узвишици у Спичанском пољу, одакле се пружа поглед на Сутоморе и околину. У неким  историјским изворима помиње се да је саграђена 1273. године.За храм је карактеристично да се у њему налазе два олтара, православни у апсиди, и римокатолички накнадно постављен уз јужни зид, прислоњен уз пиластер.

Парче неба на земљи LI

29:34 минута (5.08 МБ)

Mанастир Ратац

Комплекс манастира Ратац чинила су двије цркве. Већа посвећена Светој Богородица и мања посвећена Светом Цару Константину и Царици Јелени. Градња веће цркве започета је 1307 године, међутим црква никада није завршена. Око манстира се сукобљавају интереси Бара и Дубровника, православних и католика, централне власти и зетских господара. Манастир је разрушен 1571. године а четрдесетак година уназад иселили су се последњи монаси. Остаци зидина манастирског комплекса након великог земљотреса 1979. године гурнути су у море. Наш гост и ове недеље је парох сутоморски јереј Петар Церовић.

Парче неба на земљи LII

25:28 минута (4.38 МБ)

Манастир Св. Николе на Ободу, Ријека Црнојевића

Ријека Црнојевића је најстарије насеље формирано на брду Обод, где је осамдесетих година петнаестог века црногорски владар Иван Црнојевић пренeо престоницу са Жабљака Црнојевића и основао утврђени град.

Средиште тога града чинио је манастир са црквом посвећеном Св. Николају Мириклијском чудотворцу, саграђен 1475. године. Најстарији турски попис из 1485. помиње "манастир цркве Иван", који можда можемо идентификовати са Ријечким манастиром. Сачувано је и предање да је испред храма Јелена Балшић одржала два народна сабора.

Парче неба на земљи LIII

37:54 минута (6.51 МБ)

Манастир Горњи Брчели

У једном од црмничких села, селу Брчели на нешто више од триста метара надморске висине налази се манастир Горњи Брчели, са црквом посвећеном Покрову Пресвете Богородице.

Црмница је смештена између Паштровића и Скадарског језера, на југу је ограђена планинама Суторманом и Румијом.

Парче неба на земљи LIV

35:55 минута (6.17 МБ)

Храм Успења Пресвете Богородице у Радовићима, Кртоли

Храм Успења Пресвете Богородице или Свете Госпође, како је одомаћени назив, налази се у центру села Радовића у некадашњој општини Кртоли, на заравњеном врху каменитог узвишења. Храм и активно гробље које је око њега формирано, ограђени су високим каменим зидом са великом лучном капијом на западној страни. На уклесаном натпису изнад портала записано је да је храм изграђен1843. године, мада се у литератури наводи да се помиње знатно раније, 1594. и 1605. године. Вјероватно се ради о старијем храму који је постојао на мјесту садашњег. Наш вечерашњи гост је парох кртољски јереј Александар Брашанац.

Парче неба на земљи LV

45:54 минута (7.88 МБ)

Храм Успења Пресвете Богородице у Радовићима, Кртоли II

По неким, недовољно истраженим подацима, каже се да је владика Петар Други Петровић Његош крајем јула мјесеца 1845. године посјетио превлачки крај и том приликом благословио обновљени храм Св. Госпође у Радовићима. Његова посјета обављена је у тајности, те можда због тога нема довољно писаних трагова о том догађају.

Храм Св Госпође је поред мјеста за молитву био и мјесто гдје се образовало, васпитавало, културно и здравстево просвјећивало. Дуги низ година кртољску дјецу писмености су подучавали парохијски свештеници.

Парче неба на земљи LVI

33:45 минута (5.8 МБ)

Манастир Св. Архангела Михајла у Бјелићима

Вечерас говоримо о обновљеном манастиру Св. Архангела Михаила у Бјелићима, метоху Превлачког Светоархангелског манастира. Црква Св. Архангела Михаила налази се на брду Грабовац, у Кртолима. Грађена је након страдања Превлачког манастира. По народном предању црква је задужбина Црнојевића.

Вјековима док није било приступа превлачкој светињи, светоархангелски сабори су оджавани у Цркви Св. Архангела на брду Грабовац. Један од обичаја и традиције тих сабора био је и мирење свих оних који су били у некаквој завади, па је у колективном сјећању остало и то да су Цркву Св. Архангела Михаила називали Црква Помиритељка.

Парче неба на земљи LVII

40:49 минута (7.01 МБ)

Манастир Стањевићи

Манастир се налази изнад села Побори, између Цетиња и Будве, на јужним падинама Ловћена. Први пут се помиње почетком осамнаестог вијека, када је владика Данило Петровић обновио рушевине некадашњег двора Црнојевића и саградио цркву. У то доба манастир је био важан духовни и политички центар. Име је добио по поборском братству Стањевићи.

Зачеци овога манастира везани су за име деспота Стефана Лазаревића. Његов војвода Ђурађ Ђурашев Црнојевић (дјед Ивана Црнојевића), господар Грбља и Светомихољске метохије, подигао је на мјесту данашњег манастира дворац, а на брду Ђурђевцу војно утврђење са храмом Св. Георгија.

Парче неба на земљи LVIII

34:51 минута (5.98 МБ)

Манастир Шудикова

Манастир Шудикова налази се у општини Беране. Смештен је на десној обали Лима, на самом почетку живописне Тифранске клисуре. Црква је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице, а истраживања кажу да је била једнобродне основе са полукружном апсидом и дозиданом широм припратом. Грађена је од притесаног камена. Са сјеверне стране били су очувани темељи два манастирска конака.

Парче неба на земљи LIX

44:15 минута (7.6 МБ)

Манастир Градиште

Манастир Градиште налази се у Паштровићима. Смјештен је на једном малом узвишењу изнад магистралног пута који води у град Бар. Са овог мјеста поглед је диван. Дању, губи се негдје у загрљају неба и мора, када је све плаво, чисто, дубоко... Ноћу, уз звјезде и мјесец засија и понека свјетиљка барке. На другој страни тишине, уз обалу, одвија се живот. Ту је свјетла више, али поглед није тако миран, дубок,  а тишине готово да и нема.

Парче неба на земљи LX

40:08 минута (6.89 МБ)

Манастир Косијерево, Петровићи у Бањанима

Манастир Косијерево налази се на 40 километара од Никшића у селу Петровићи, у Бањанима. Међутим, то није његова првобитна локација. Првобитно је био подигнут на лијевој обали ријеке Требишњице, али је због изградње вјештачког језера, Билећког,  1966. године потопљен тај крај, и ова светиња је пресељена односно наново саграђена на овом садашњем локалитету.

Парче неба на земљи LXI

33:50 минута (5.81 МБ)

Манастир Св. Димитрија у Боан Кадића, Даниловград

Сва ова света мјеста у Црној Гори о којима смо причали у ових претходних нешто више од годину дана имају своју историјску причу, краћу или дужу, оне су задужбине светитеља или великих владара, скромних и поштених сељака, храбрих капетана, неке су настале у знак кајања за учињени гријех и као молитва Господу за опрост, а ова о којој ћемо вечерас говорити има опет неку своју муку, страдање, прогон, помор али има и ону најљепшу хришћанску врлину којој је име праштање.

Парче неба на земљи LXII

51:15 минута (8.8 МБ)

Манастир Жањиц

" У приобалном дијелу Луштице, стотинак метара од рта Арза и плаже Миришта, налази се на малом острву Жањиц  средњовјековни манастир посвећен Ваведењу Пресвете Богородице."

Прелијепи храм на прелијепом мјесту, стрпљиви и неуништиви свједок минулих времена, великих бура, разних надолазећих плима, углавном сумњивих бонаца и предаха у виду осјеке, стоји данас ова светиња као најљепши украс Жањичког острва.

Парче неба на земљи LXIII

25:43 минута (4.42 МБ)

Манастир Жањиц - други дио

На неки начин је људским мјерама и величинама немогуће описати љепоту, значај и величину једног храма Божијег. Што је храм старији, то је природно да се за њега везује више емоција, народних предања, породичних везаности и традиција, али и више страдања и отуђености. То посебно можемо рећи када су у питању наши средњевјековни манастири као што је уосталом и манастир Жањиц.

Парче неба на земљи LXIV

42:32 минута (7.31 МБ)

Манастир Жањиц - трећи дио

Међу бројним народним пословицама које је забиљежио Вук Стефановић Караџић налази се и једна која би слободно могла да буде и наслов данашње емисије, а она гласи: „Весела младост, највећа је радост."

Душом и срцем вечерас нам говоре они који су дио своје веселе младости уградили у ову светињу, а она им је као што рекоше подарила неке од њихових највећих животних радости.

Парче неба на земљи LXV

30:01 минута (5.16 МБ)

Манастир Доњи Брчели

Брчели је село у Црмници смјештено на око 300м. надморске висине. Готово подједнако је удаљено од приморја и континенталног дијела Црне Горе. Због свог згодног и заклонитог положаја, под високим планинама а у близини мора, привлачило је пажњу владарских породица. Тако су овдје боравили, цркве, манастире и дворове градили: Немањићи, Црнојевићи, Балшићи, Петровићи. Земљиште је врло плодно и од давнина познато по узгоју винове лозе и производњи квалитетног вина и ракије.

Парче неба на земљи LXVI

32:17 минута (5.55 МБ)

Црква Сeтог Георгија у Ораовцу

По народном предању црква Светог Георгија потиче из доба Немањића. Тачно вријеме њене градње, као и име задужбинара поуздано се не зна. По неким изворима овдје је био женски манастир. Црква се налази у Доњем Ораовцу, а њен оснивач јој је даровао цијело село, тако да се дуго поштовао завјет, да сви мјештани који имају куће на црквеном имању плаћају цркви "лактарину", то јест, на сваки лакат кућног простора давала се по једна круна. Понегдје се и данас то поштује. Око цркве налази се сеоско гробље.

Парче неба на земљи LXVII

30:35 минута (8.75 МБ)

Манастир Дуљево

Манастир Дуљево налази се у подножју планине Голог Врха, изнад Светог Стефана. Смјештен је на једној заравни, богато украшеној прелијепим планинским цвијећем и љековитим биљем. Широки видик који се пружа са овог мјеста обухвата цијелу Будванску обалу.

Од Будве је удаљен око 5 километара. До манастира је урађен асфалтни пут, тако да благодарећи Богу и добрим људима, постоје сви услови за често похођење и обилазак ове светиње.

Парче неба на земљи LXVIII

46:39 минута (8.01 МБ)

Манастир Савина

Манастир Савина се састоји од три цркве: Мали храм Успења Пресвете Богородице, Велики храм Успења Пресвете Богородице и Храм Светог Саве по коме је и манастир добио име.

Мали храм Успења Пресвете Богородице је веома мали, само десет метара дугачак и шест метара широк. Највјероватније потиче из 1030. године, мада је најстарији запис у коме се манастир спомиње и из 1648. године. Његова обнова започета је крајем 17. вијека, доласком избеглих монаха из манастира Тврдош (Херцеговина), а завршена је 1831. године.

Парче неба на земљи LXIX

44:28 минута (7.64 МБ)

Манастир Пива

Манастирска црква Успења Пресвете Богородице подигнута је између 1573 - 1586. године од стране Митрополита херцеговачког Саватија Соколовића, потоњег Патријарха српског.

Манастир је 1982. године због изградње хидроцентрале на Пиви пренешен на 2 км удаљености од првобитног положаја. Са зидова храма скинуто је и поново враћено 1260 квадратних метара живописа.

Парче неба на земљи LXX

27:52 минута (4.78 МБ)

Луштичка парохија

Луштица: "Она је земља цркава. У њеним селима леже цркве које обиљежавају тачке луштичке средњевјековне родовске мреже која се у њеноме конгломерату 14. и 15. вијека снажно напрезала да задржи свој православни оквир и усмјерење. А трпјела је ударе снажних римских установа за прикључење и складиштење и затрпавање њеног српског наслијеђа у бездно римског и папског универзализма. Она је, као српска народна тврђа штитила Боку у свим туђинским владавинама градећи неразрушиви господски михољски прстен српског поморја под чијим се стијегом гордила" - Др Горан Комар.

Парче неба на земљи LXXI

49:47 минута (8.55 МБ)

Црква Св. Николе, Саборни храм на Луштици

Црква Св. Николе налази се у самом средишту села Радованићи. По предању освештао ју је Св. Сава. Једна легенда каже да је благословом Св. Саве поред цркве настао базен са водом, односно "убли", који и данас ту постоји и чија се вода користи. Неки извори кажу да је црква некада имала фасаду црвене боје, налик манастиру Жичи. Као година градње узима се 1117, и она је засигурно једна од најстаријих цркава у Боки.

Парче неба на земљи LXXII

33:29 минута (4.8 МБ)

Луштица некад и сад
Луштица је добила назив по своме облику који подсјећа на љуску. Била је насељена још у каменом добу. Поријекло становништва је разнолико. Овдје су се досељавали Грци, Арбанаси, Шпанци и многи други. Бавили су се највише маслинарством и "брањем соли", а упоредо са тим готово свака кућа је имала и понеког поморца. На брод се одлазило послије молитве.

О томе како се некад живјело на Луштици, а шта је од тога сачувано до данас говори нам парох луштички, јереј Никола Урдешић.

Парче неба на земљи LXXIII

28:08 минута (4.83 МБ)

Цркве у Забрђу

Забрђе је добило име по свом положају. Налази се за брдом, на херцегновској страни гребена. У селу постоје 4 храма. Важне податке о Забрђу оставио је епархијски синђел, капелан у Забрђу, свештеник Јеротеј Петковић. Он наводи да су се старе фамилије Тројановића и Мандегаја доселиле овдје још у петнаестом вијеку.

Парче неба на земљи LXXIV

27:40 минута (4.75 МБ)

Манастир Дуга

Манастир Дуга налази се на десетак километара сјеверно од Подгорице. Његово оснивање везује се за Вукана Немањића. На данашњу локацију манастир је пренијет око 1755. године. Темељи првог манастира налазили су се у подножју Лијеве Ријеке, на Госпођин пољу. Одатле је по договору племенских главара пренијет на ово скровитије мјесто. Манастир Дуга је духовно средиште племена Братоножића, Куча и Пипера. Послије Другог свјетског рата је запустио. Са његовом обновом започело се 1996. године.

Парче неба на земљи LXXV

30:23 минута (5.22 МБ)

Село Мркови на Луштици, Црква Васкрсења Лазаревог и Црква Св. Петке

Црква Васкрсења Лазаревог у селу Мркови саграђена је 1605. године. Обнављана је 1909. и 2005. године. Црква Св. Петке потиче из осмог или деветог вијека, нема поузданих података о периоду њене градње. У осамнаестом вијеку дограђена јој је велика припрата. Фрескописана је од стране Димитрија Даскала, родоначелника школе Димитријевић-Рафаиловић. О овим храмовима говори нам парох луштички, јереј Никола Урдешић.

Парче неба на земљи LXXVI

35:37 минута (6.12 МБ)

Цркве у селу Клинци, Луштица

Село Клинци је смјештено на једну висораван која је окренута ка мору. На дивном је мјесту, са којег поглед обухвата практично читаву херцегновску страну залива. Има пет храмова: Цркву Св. Архангела Михаила, Св. Трифуна, Св. Харитона, Св. Пантелејмона и Црква Св. Саве. Храм Св. Саве је саграђен за једну ноћ. Малих је димензија али веома посебан како у духовном тако и у историјском смислу.

Парче неба на земљи LXVII

39:30 минута (6.78 МБ)

Црква Св. Апостола Вартоломеја и Варнаве и Црква Св. Петра, Луштица

Црква Св. Апостола Вартоломеја и Варнаве налази се у селу Мардари.Походио ју је Св. Петар Цетињски. За њу се везује антиминс из 1733. године на коме је поменут митрополит Исаија Антоновић, митрополит карловачки 1748-1749. године.Црква Св. Петра налази се у селу Бргулима. Каже се да је настала у 14. вијеку.О поменутим црквама говори нам парох луштички, јереј Никола Урдешић.

Парче неба на земљи LXXVIII

26:21 минута (4.53 МБ)

Прославе Бадњег дана и Божића на Луштици


У вечерашњој емисији слушамо о обичајима везаним за прославе Бадњег дана и Божића на Луштици.  Наш гост је парох луштички, јереј Никола Урдешић.

Парче неба на земљи LXXIX

35:57 минута (6.18 МБ)

Манастир Ком

Манастир Ком је задужбина Ђурђа и Љеша Црнојевића. Црква на Кому је посвећена Успењу Пресвете Богородице. Не постоји историјски извор о времену подизања цркве, али се претпоставља да је сазидана између 1415. и 1427. године. Једно кратко вријеме на Кому је било и сједиште Зетске митрополије, која је, послије напуштања манастира Св. Архангела  на Превлаци, преко Пречисте Крајнске и Св. Николе на Врањини дошла на Ком.

Парче неба на земљи LXXX

27:53 минута (4.79 МБ)

Ораовачко-перашка парохија

Пераст је древни град, са веома богатим културним и историјским наслеђем. Црква Рођења Пресвете Богородице, која је парохијални храм у Перасту потиче из осамнаестог вијека. Има посебно лијеп иконостас, који поред икона из времена обнове (19. вијек) има и доста старијих икона. По угледу на цркве  у Далмацији, црква Свете Госпође има и тзв. хорос.

Парче неба на земљи LXXXI

33:54 минута (5.82 МБ)

Ораховачко - перашка парохија, други дио

Ораховачко - перашкој парохији припадају села Горњи и Доњи Ораовац. Поред Цркве Светог Георгија, старине из дванаестог вијека, коју су по народном предању градили Немањићи, у овим селима постоји још цркава и црквишта. О њима и о самој цркви Светог Ђорђа у вечерашњој емисији говори нам парох Ораховачко - перашки, протојереј Радослав Лакета.

Парче неба на земљи LXXXII

47:27 минута (8.15 МБ)

Црква Св. Тројице у Будви
Сам поглед на море, тај тренутни бескрај и недокучива даљина, очима несагледива дубина, колико год се чинило да нам растапа чула, заправо нас враћа себи самима. Враћа нас једној дубини која је већа од ове, враћа нас души људској. Дали су због тога што на оваквим дивним мјестима, човјек готово сваки пут наново заплови на ту далеку дестинацију своје душе и потражи Творца свих ових непрегледних љепота, наши стари управо и градили храмове не таквим мјестима? Или можда, та саграђена и освештана Света мјеста благословом Божијим отварају пут срцу, да препозна тај диван осјећај у нама? Вјероватно и једно и друго.

Парче неба на земљи LXXXIII

30:05 минута (5.17 МБ)

Црква Светог Саве Освећеног у Будви

Црква Св. Саве Освећеног налази се у Старом граду у Будви. Саграђена је давне 1141. године. Дуго времена налази се у власништву римокатоличке цркве и као таква није у богослужбеној употреби. Након земљотреса 1979. године,  испод слојева малтера пронађени су фрагменти фрескописа и остаци старих надгробних плоча. О историји и значају ове древне светиње, за Будву и православне Будване, говоре нам будвански пароси, јереји Арсеније и Борис Радовић.

Парче неба на земљи LXXXIV

30:47 минута (5.29 МБ)

Црква Светог Томе у Бечићима

Бечићка парохија има четири храма, од којих је Саборни, централни, највећи храм Св. Томе. Подигао га је Св. Стефан Штиљановић у петнаестом вијеку. Црква је неколико пута страдала, што од ратова, што од земљотреса. Прије неколико година завршена је њена последња обнова. Од 2007. године у њој се налази дио моштију њеног ктитора, Св. Стефана. О Храму Св. Томе и осталим храмовима у бечићкој парохији говори нам протојереј Остоја Остојић, парох бечићки.

Парче неба на земљи LXXXV

48:28 минута (8.32 МБ)

Горњогрбаљска парохија, Црква Св. Тројице и Црква Св. Николе

Када би се Грбаљ осветљавао само светиљкама које горе испред тамошњих храмова и манастира, мрака неби било! Шездесет и четири храма и три манастира чувају свјетлост овоме богатом духовном гнијезду. Чува га и славно, Свето име Кнеза Лазара, мученика косовског а родом грбљанског... О историји Грбља, великим духовним светионицима који потичу из овога краја, као и о црквама из своје парохије говори нам парох горњогрбаљски, јереј Мијајло Бацковић.

Парче неба на земљи LXXXVI

40:41 минута (6.99 МБ)

Горњогрбаљска парохија-други дио

У вечерашњој емисији настављамо  причу о храмовима у Горњем Грбљу. Споменућемо и двије знамените личности, Вука Врчевића Ришњанина који је једно вријеме био учитељ грбаљске школе, познат као сарадник Вука Караџића и секретар књаза Данила Петровића, проту Луку Вујаша, чији гроб се налази поред Цркве Св. Георгија на брду Мирац. Прота Лука Вујаш је на основу неистинитих оптужби комунистичке власти и изричитог одбијања сарадње са њима у намјештеном судском процесу против Митрополита Арсенија Брадваревића, 1954. године био осуђен на четворогодишњу  казну, најстрожијег затвора.

Парче неба на земљи LXXXVII

41:20 минута (5.92 МБ)

Ластва Грбаљска

Господ је по љубави и милости својој начинио тако да сваки комад ове земље на којој живимо има „своје" парче неба. Некада је то небо веће, некада мање, за нас. Некада је тмурно, некада свијетло, некада осунчано а некада замрачено. Понекад га видимо онакво какво јесте а понекад и онако како нам душа жели. Тако нам је по љубави својој дао и Свете претке наше.

Парче неба на земљи LXXXVIII

60:11 минута (8.62 МБ)

Доњи Грбаљ

У Парохији доњогрбаљској која обухвата десет грбаљских села, звона звоне са тридесет и пет православних храмова. Већина је страдала у земљотресу 1979. године. Уз помоћ Божију, велики труд и пожртвованост парохијског свештеника протојереја Јована Рајака, као и изразито велику саборност парохијана у жељи да се цркве обнове, већина храмова је у потпуности обновљена и налази се у Богослужбеној употреби. О својој парохији Доњем Грбљу, говори нам протојереј Јован Рајак.

Парче неба на земљи XC

51:37 минута (8.86 МБ)

Црква Св. Саве у Тивту

Прелијепи храм посвећен Светом Сави налази се у самом центру града Тивта. Камен темељац освештао је Патријарх српски Гаврило Дожић у јесен 1940. године, уочи Другог свјетског рата, који је и омео завршетак градње. У току рата је срушено и оно што се прије њега саградило. Црква је уз велики напор, који је неизоставан чак и у данашње вријеме а камоли у приликама које су владале у послератном периоду, завршена у јесен 1967. године. Након земљотреса обнављана је у два наврата... О цркви Св. Саве у Тивту говори нам парох тиватски, јереј Петар Петровић.

Парче неба на земљи XCI

38:37 минута (6.63 МБ)

У Петровачкој парохији постоје три храма: Црква Св. Томе, Црква Св. Илије и Црква Св. Недјеље. Црква Св. Недјеље је најмања од њих, налази се на малом острву Катич и по предању подигнута је као завјетна црква морепловаца који су спашени након бродолома. Црква Св. Илије налази се у близини морске обале. Сматра се да је овај данашњи храм који је подигнут половином осамнаестог вијека заправо саграђен на темељима неког старијег. Црква Св. Томе, такође стара црква, тренутно је у обнови.

Парче неба на земљи XCII

33:55 минута (4.86 МБ)

Маинско - брајићка парохија

Маинско - браићка парохија обухвата Маине, Брајиће и Поборе. О црквама у својој парохији говори нам надлежни парох, Протојереј Јово Бајковић.

Парче неба на земљи XCIII

35:18 минута (5.06 МБ)

Кути и Кућанска парохија

Кути су добили име по свом положају, налазе се између кршева и гора. Предање каже да је ово мјесто било насељено још од давнина. Памте се најезде Сарацена у деветом вијеку, као и налети гусара који су узнемиравали овдашње становништво. Прије Немањића ово се село звало Драчевица.У Кућанској парохији, у Богослужбеној употреби налази се пет храмова. Поред ових пет храмова постоји и још неколико веома старих црквишта. О својој парохији говори нам парох кућански, јереј Драган Пешикан.

Парче неба на земљи XCIV

53:59 минута (9.27 МБ)

Рисанска парохија, Кривошије

Један од сигурно највећих познавалаца историје кривошијских цркава, некадашње кнежевине и јуначког племена Самарџића, господин Светозар Самарџић, своју богату и брижљиво прикупљану ризницу сазнања, поделиће у вечерашњој емисији са нама. Господин Светозар Самарџић је и председник Црквеног одбора Саборног храма Покрова Пресвете Богородице у Драгаљу.

Парче неба на земљи XCV

56:46 минута (9.75 МБ)

Кривошије, други дио
У вечерашњој емисији слушамо наставак приче о храмовима у Кривошијама, господина Светозара Самарџића, предсједника Црквеног одбора Саборног храма Покрова Пресвете Богородице у Драгаљу.

Парче неба на земљи XCVI

35:13 минута (6.05 МБ)

Пођанско-сасовићка парохија

У селу Поди, које се налази у залеђу Херцег-Новог, налази се црква Светих Сергија и Вакха. Саграђена је у петнаестом вијеку, на темељима старе цркве из осмог вијека. Грађена је у византијском, са елементима готског стила.

О храмовима и духовном животу у својој парохији говори нам јереј Александар Папић.

Парче неба на земљи XCVII

30:06 минута (5.17 МБ)

Цркве у Ђеновићима

О три храма, Свети Спиридон, Свети архиђакон Стефан и Свети Симеон Столпник у парохији ђеновићкој, говори нам предсједник Црквене општине Ђеновићи, господин Милош Вујновић.

Парче неба на земљи XCVIII

33:45 минута (5.8 МБ)

Парохија Баошићка

О храму Светог Николе и парохији баошићкој говори нам парох баошићки, јереј Илија Мотика.

 

Парче неба на земљи C

33:31 минута (5.76 МБ)

Парохије Морињска и Кумборска

Морињ и Кумбор красе седам храмова. О њима нам у вечерашњој емисији говоре: парох морињски, јереј Шпиро Живковић и парох кумборски, јереј Гојко Мрачевић.

Парче неба на земљи CI

33:13 минута (5.71 МБ)

Црмничка парохија

Црмничка парохија обухвата 22 села у којима има 65 храмова. Црква Успења Пресвете Богородице у Вирпазару, иако је још увијек у обнови, представља Саборни храм за цијелу Црмницу.

Нека од црмничких села су имала чак и по девет храмова. Ти храмови нису грађени ни из каквог престижа, већ из искрене потребе за светињом. Тако је било некад. Након тих лијепих времена, долазе потреси. Што духовни, што ови други. Храмови се урушавају споља и изнутра. Но, Богу на славу и хвалу, ти потреси су сада далеко иза црмичана.

Парче неба на земљи CII

27:44 минута (4.77 МБ)

Храмови у Дупилу-Црмница

У селу Дупило постоје три храма, од којих је један, храм Светог Андреја Првозваног, грађен још за вријеме Војисављевића. У емисији слушамо јереја Срђана Стефановића, пароха црмничког.

Парче неба на земљи CIII

41:12 минута (7.07 МБ)

Цркве у Годињу, Црмница

"Двор Балшића је језгро Годиња, које од 17. вијека почиње да добија данашње обрисе. Он је његова колијевка из које се испузало носећи у себи оригинални градитељски ген, преображавајући се много пута, али никада не губећи ништа од родитељског. Зато је село остало непоновљиви драгуљ руралне архитектуре и градитељства Црне Горе, које данас доживљава потресне тренутке пред, скоро, физички нестанак. Из Годиња се одлазило у ратове и на весеља. Кроз Годиње су пролазиле војске и путници намјерници. У Годињу се точило вино и славиле славе.

Парче неба на земљи CIV

31:09 минута (5.35 МБ)

Црква Светог архангела Михајла у Дољанима, XIII Подгоричка парохија

Храм Светог архангела Михајла је из 19. вијека. Сматра се да је саграђена на темељима неке старије цркве. Након Другог свјетског рата дуго година је била ван богослужбене употребе.  Од 1997.  године поново је заживјела и у њој се сада одвија веома активан црквени живот. О храму нам говори надлежни парох,  протојереј Бранко Тапушковић.

Парче неба на земљи CV

32:46 минута (5.63 МБ)

Комани, Бандићи, Загарач, Загреда

У вечерашњој емисији јереј Илија Зекановић, парох Команско - бандићки и Загарачко - загредски говори нам о тринаест храмова у својој парохији.

Парче неба на земљи CVI

34:49 минута (5.98 МБ)

Јеленачко-подострошка парохија

Ова парохија обухвата два племена Бјелопавлиће и Пјешивце. По народном предању Бјелопавлићи су настали од Бијелог Павла, косовског јунака, који се, презивјевши ту битку, заједно са два брата доселио у Зету. Бјелопавлићи живе у најплоднијем дијелу данашње Црне Горе, у долини ријеке Зете, од Даниловграда до манастира Острога. У неким млетачким документима, први пут, то племе спомиње 1411. године. Поред бројних храмова који свијетле овим дивним крајоликом, у њој се налазе и три велике манастирске светиње: Манастири Острог, Ждребаоник и Боан Кадића.

Парче неба на земљи CVII

30:05 минута (5.17 МБ)

Спушко-мартинићка парохија

Средњовјековни град Спуж помиње се у једној повељи краља Твртка Дубровчанима из 1378. године. У неким списима из 16. и 17. вијека помиње се и као мјесто рођења Растка Немањића, Св. Саве. У парохији Спушко - мартинићкој постоји четрнаест храмова и чак двадесет темеља ранохришћанских храмова (4.-9. вијек). Надлежни парох је јереј Станислав Татић. У вечерашњој емисији наш гост је члан Црквеног одбора при храму Св. Петар Цетињски у Спужу, господин Ђорђије Божовић.

Парче неба на земљи CVIII

43:04 минута (7.4 МБ)

Доњозетска парохија

У доњозетској парохији се у богослужбеној употреби налази девет храмова. Сваки од њих има своју животну причу, своје миле и немиле догађаје, сваки од њих се рађао и умирао са народом. И ништа није и не може бити блиско души једнога човјека као Бог и храм Божији.

У вечерашњој емисији о својој парохији говори нам јереј Жељко Ћалић.

Парче неба на земљи CIX

29:31 минута (5.07 МБ)

Горњозетскa парохијa

Горњозетску парохију краси пет храмова. Саборни храм је Храм Св. Тројице у Вуковцима. Данашњи храм је саграђен на темељима задужбине цара Душана из четрнаестог вијека, за који се, по предању и материјалним остацима сматра да је био манастирски храм. Након задње обнове 1998. године цркву је освештао Његова светост блаженопочивши патријарх српски Г. Павле. Храм Св. Георгија у Српској саграђен је почетком осамнаестог вијека. У њему је турском преваром био заробљен владика Данило Петровић. Његош то описује стиховима: "Спуштавах се ја на ваше уже, умало се уже не претрже; од тада смо виши пријатељи у главу ми памет ућерасте." О храмовима у својој парохији говори нам парох горњозетски, јереј Зоран Ђедовић.

Парче неба на земљи CX

50:01 минута (8.59 МБ)

VI Подгоричка парохија

У вечерашњој емисији протојереј мр. Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско - приморске и парох шесте подгоричке парохије води нас кроз своју парохију.

У Старој Вароши окупљамо се на два, духовно и историјски веома важна и велика мјеста, Немањин Град и Манастир Светог апостола Марка. Иако има и оних који исправљају учитељицу живота и мјењају називе ових светих мјеста, за православне хришћане у Црној Гори ово су појила душе на која се окупљају сваке године славећи Бога!

Парче неба на земљи CXI

44:37 минута (7.66 МБ)

Љешкопољска парохија

Љешкопоље обухвата простор од Грбаваца до Везировог моста (ту припадају Грбавци, Доња и Горња Горица, Толоши и Момишићи). Саборни љешкопољски храм је црква Св. Георгија у Доњој Горици, подигнута 1907. године. О својој парохији говори нам протојереј Ђуро Томовић.

Парче неба на земљи CXII

42:24 минута (7.28 МБ)

Момишићка парохија

Поводом сјутрашњег празника Обновљење храма Св. великомученика Георгија - Ђурђиц и храмовне славе цркве у Момишићима, гост у вечерашњој емисији је парох момишићки, главни и одговорни уредник Радија Светигоре, јереј Никола Пејовић.

Црква Св. Великомученика Георгија и 42 мученика момишићка се у писаним траговима помиње у шеснаестом вијеку. У њој су похрањене мошти 40 ђака и 2 свештеника који су мученички пострадали од Турака 1688. године. Народно памћење каже да је тада спаљено цијело село. Након тога црква је обновљена 1930. године. У току Другог свјетског рата и након њега није рушена али је временом и небригом оштећена, тако да је поново обновљења и освештана 2005. године од руке Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско - приморског Г. Амфилохија. Сада је то прелијепи храм обновљен и душом и тијелом. Сија извана и изнутра. У њему поново поју лијепи дјечији гласови, славећи Бога са светима његовим, славећи невино пострадале мученике,који су некада давно, својим гласовима на истом овом мјесту узносили молитве Богу.

Парче неба на земљи CXIII

23:56 минута (4.11 МБ)

Бољевићи, Црмничка парохија

Двојни храм посвећен Св. Николи и Св. Јовану Крститељу красе дивни иконостаси, који су дјела руку чувених иконописаца, браће Ђиновски. Црквена ризница посједује малу али изузетно богату библиотеку од око тридесетак  књига, међу којима је највредније четверојеванђеље из 16. вијека. У цркви се налази саркофаг попа Илије Пламенца, чувеног војводе и војног министра у вријеме владавине краља Николе I Петровића. О храмовима нам говори парох црмнички, јереј Срђан Стефановић.

Парче неба на земљи CXIII

28:33 минута (4.9 МБ)

Брчели, Сотонићи и Глухи До

Причу о једанаест храмова у црмничким селима: Брчели, Сотонићи и Глухи До говори нам парох црмнички, јереј Срђан Стефановић.

Парче неба на земљи CXIV

29:44 минута (5.11 МБ)

Саборни храм у Лимљанима је црква Св. Јована Крститеља. Саграђена је 1888. године. По народном свједочењу док је ова црква била у изградњи Свете службе Божије служиле су се у храму Св. Николе. У селу постоје остаци темеља храма посвећеног Христу Спаситељу, којег су градили Немањићи. Црква Св. Петке у засеоку Каруч била је потпуно срушена у току земљотреса 1979. године.

Како данас живе храмови у Лимљанима послушајмо од црмничког пароха, јереја Срђана Стефановића.

Парче неба на земљи CXV

32:48 минута (30.03 МБ)

У двадесет два села која чине црмничку нахију постоји више од 65 храмова. Прелијепи предјели, дивна клима... чини се савршено за живот. Али, стално насељених становника је све мање. О томе како то изгледа када врло често имате само по једно или двоје лаика на служби говори нам јереј Срђан Стефановић.

Парче неба на земљи CXVI

34:25 минута (9.85 МБ)

Манастир Ћелија Пиперска

Изнад села Горњи Црнци, у Пиперима, код Подгорице налази се манастир Ћелија Пиперска.
Неки су мишљења да овај Манастир потиче још из XII вијека, оправдавајући то чињеницом да је Манастир окружен са двије значајне ископине: једна од њих је Градина, из IX вијека, за коју се претпоставља да је била сједиште епископије, а друга је Дјевич град, за који се мисли да је био женски манастир. Ту се сада налази ископина цркве, претпоставља се из VI вијека, која је била посвећена Архангелу Михајлу. За овај Дјевич град значајно је и то што се наводи као мјесто рођења Стефана Немање. Други извори везују вријеме настанка данашњег Манастира за половину XVII вијека, када се на ово мјесто доселио Св. Стефан Пиперски, тачније око 1660-те године.

Парче неба на земљи CXVII

34:19 минута (5.89 МБ)

Морачко - ровачка парохија

Морачко - ровачка парохија броји десет храмова. Иако доста пострадали током и након Другог свјетског рата, неки су обновљени а неки су у процесу обнове. Поред обнављања, грађени су и граде се нови храмови.

У вечерашњој емисији парох Морачко - ровачки, јереј Обрен Шарић, упознаје нас са својом парохијом и говори о храму Светог Пантелејмона и Светог Климента Охридског у Барама Радовића.

Парче неба на земљи CXVIII

33:42 минута (5.79 МБ)

Морачко - ровачка парохија, други дио

У вечерашњој емисији слушамо о историјату и духовном животу преосталих девет храмова морачко - рачке парохије. Наш гост је парох морачко - ровачки, јереј Обрен Шарић.

Парче неба на земљи CXIX

36:45 минута (6.31 МБ)

Толошка парохија

Храм Св. мученика Макавеја је једини живи храм толошке парохије. Уједно, ово је једини храм посвећен овим Св. мученицима у Српској православној цркви. Саграђен је у деветнаестом вијеку, на мјесту неког ранохришћанског храма. Око њега се налази активно гробље са неколико веома старих гробова. У овој парохији одвија се веома активан духовни живот. Поред редовних богослужења, у парохији се одржавају часови вјеронауке, коју похађа велики број дјеце различитог узраста. Парохија има и свој интернет сајт (www.toloskaparohija.org) преко којег се могу пратити вијести о дешавањима у овој парохији, али и прочитати веома душекорисни текстови.

У вечерашњој емисији, о својој парохији говори нам парох толошки и директор Радија Светигоре, јереј Предраг Шћепановић.

Парче неба на земљи CXX

29:51 минута (5.12 МБ)

Колашинска парохија

У вечерашњој емисији колашински парох, протојереј Раде Радовић говори нам о храмовима у својој парохији.

Парче неба на земљи LXXXIX

32:41 минута (5.61 МБ)

Манастир Савина Главица

Прије шест дана упокојио се у Господу, архимандрит Лука Анић, игуман манастира Дајбабе и настојатељ манастира Савина главица. Драги наш отац Лука!
Манастир Савина главица је био његово мало Парче неба на земљи! Усхићеност и љубав су га обузимале сваки пут када би о овој светињи говорио. Радовао јој се и хитао јој у сусрет, истим оним интензитетом којим је прилазио рањеним људским душама, бремена наша носећи!
У знак сјећања на нашег драгог оца Луку и његову љубав према манастиру Савина главица, ове недеље репризирамо 89-у емисију "Парче неба на земљи" у којој је он био гост.

Парче неба на земљи CXXI

24:47 минута (4.25 МБ)

Манастир Војнић

На обронцима Паштровичке горе налази се манастир Војнић. Потиче с краја X вијека. Црква из тог времена је посвећена Св.Николају Мирликијском. Касније почетком XIII вијека саграђена је и друга црква, посвећена Св. Влм. Димитрију Солунском. Постоји веома мало писаних података о историји овог манастира. 1677. године ово подручје је било захваћено катастрофалним земјотресом када су цркве и конаци претрпјели велика оштећења. Од тог времена монашки живот овог манастира се потпуно гаси.

Парче неба на земљи CXXII

48:19 минута (8.3 МБ)

Манастир Морача

У кањону Мораче,  преко седам и по вијекова постоји манастир Успења Пресвете Богородице. Са запада је заштићен високим литицама, а са истока се у ријеку улива оближњи поток, стварајући водопад Светигору. Главни морачки храм, Успења Пресвете Богородице, подигао је Стефан, син Вуканов, унук Немањин, 1252. годнне, о чему говори уклесани натпис на надвратнику главног портала. Иако заштићена природним баријерама, Турци су је на почетку XVI вијека похаралн, скинули оловни кров и запалили кровну конструкцнју. У перноду запустјелости неповратно је уништен првобитнн живопис, осим у простору ђаконикона.

Парче неба на земљи CXXIII

32:12 минута (5.53 МБ)

Парче неба на земљи CXXIV

35:09 минута (6.04 МБ)

Манастир Морача - трећи део
Манастир Морача је некада имао богату библиотеку старих рукописних књига. О тим књигама су остали подаци у самом манастиру, у записима путника намерника који су походили морачку пустињу и древни манастир, у записима на књигама које су сплетом историјских околности изношене из ове задужбине, а сада се налазе у другим манастирима и музејима. Морача је била културно и преписивачко средиште. У њему је радила и школа.

Парче неба на земљи CXXV

30:49 минута (5.29 МБ)

Манастир Острог

Манастир Острог је једно од највећих европских светилишта. Светом Василију Острошком, иштући од њега помоћ првенствено за оздрављење, долазе људи са подручја читаве бивше Југославије, па чак и са других континената. Долазе и иновјерни, тражећи себи утјеху. И Свети Василија Острошки их све прима под свој архијерејски омофор. Небројена су чуда која су се догодила крај кивота са његовим моштима. Многа су и забиљежена. Православна црква Светог Василија Чудотворца прославља 12. маја (29. априла по јулијанском календару).

Парче неба на земљи CXXVI

33:59 минута (5.84 МБ)

Манастир Острог - други део

Манастир Острог је једно од највећих европских светилишта. Светом Василију Острошком, иштући од њега помоћ првенствено за оздрављење, долазе људи са подручја читаве бивше Југославије, па чак и са других континената. Долазе и иновјерни, тражећи себи утјеху. И Свети Василија Острошки их све прима под свој архијерејски омофор. Небројена су чуда која су се догодила крај кивота са његовим моштима. Многа су и забиљежена. Православна црква Светог Василија Чудотворца прославља 12. маја (29. априла по јулијанском календару).

Парче неба на земљи CXXVII

37:26 минута (6.43 МБ)

Парче неба на земљи CXXVIII

33:37 минута (5.77 МБ)

Саборни храм Христовог Васкрсења - II део

"Градови без саборног храма слични су човјеку без срца и душе," - ријечи су Високопреосвећеног митрополита Амфилохија изговорене када се почело са градњом величанственог храма посвећеног Христовом Васкрсењу у Подгорици. Двадесет година молитве, љубави, жртве, радости, суза, згода и незгода уграђено је у зидове ове Светиње. О градњи Храма, о љубави вјерног народа - која га је градила, украшавала и још увек га украшава говори нам протомајстор Момчило Станојевић.