Парче неба на земљи XXIV

Црква Покрова Пресвете Богородице, Шкаљари, Котор

У вријеме Француза када је град  Котор поплочаван, гробови који су се налазили на тргу око Цркве Св. Луке су испражњени а кости које су пронађене стављене су у седамнаест гробница које су се налазиле у самој цркви. Четрдесетих година 19-ог вијека забрањено је сахрањивање у граду, а гробље је измештено у Шкаљаре. Ту је 1856. године саграђена и освештана Црква Покрова Пресвете Богородице. Црква је грађена по узору на Цркву Св. Луке.  Иконостас је рад више мајстора. 1956. године на прославу стогодишњице од освећења цркве обновљен је први ред икона на иконостасу.  Икона Покрова Пресвете Богородице, која се сада налази у Ризници у Котору, била је омиљена у народу и веома богато даривана разним предметима од злата.

Црква Покрова Пресвете Богородице је гробљанска црква и у њој почива последњи у низу Бококоторских викара, савременик Св. Петра Цетињског, архимандрит Иринеј Поповић. Испред Цркве налази се гроб протојереја Гаврила Руцовића, затим проте Душан Васиљевића десне руке Владике Герасима Петрановића, затим сарадници Вука Караџића у очувању Српског језика поп Вуко Поповић и Вук Врчевић.Овде почивају и земни остаци протеЂорђа Самарџића првог архијерејског намјесника Боко-которскиог и проте Богобоја Милошевића.

У новембру 1944. године комунисти су побили велики број которских Срба. Црква Покрова пресвете Богородице је након есхумације и њихово вечно почивалиште.

Са нама вечерас архијерејски намјесник Боко-Которски протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић.