Парче неба на земљи XVI

Манастир Рибњак

"На древним темељима, богољубиви и благочестиви народ сагради цркву и постави крст на брду изнад заравни гдје се она налази, а потом сагради манастирски конак, крстионицу и помоћне зграде, што се све сли у једну цјелину. Би ограђено и уређено ово свето мјесто, које је било, јесте и остаће заувијек српско православно светилиште, као и највеће црквено - народно сабориште на дан Светог Василија Острошког - Васиљевдан, 12. маја.

Манастир Светог Василија на Рибњаку, код Бара, једини је манастир на овом подручју којем су темељи ударени у доба славних српских владара Немањића. Дође вријеме и стасаше генерације да ова светиња васкрсне и засија светлошћу и светошћу небеском, за добро, напредак и срећу рода српског. На овом светом мјесту свако људско биће наћи ће мир Божији, молитвом окријепити душу, љубављу и покајањем исцјелити гријех и бол, васкрснути наду, ојачати се вјером и надом у Божију помоћ, на вјечном путу Светосавља."

Овај цитат је увод из књиге Манастир Рибњак код Бара чији аутор је наш данашњи приповједач, професор историје и философије, дугогодишњи директор барске гимназије "Нико Роловић" и први предсједник Одбора за изградњу Храма Светог Јована Владимира у Бару, господин Петар - Пеко Шоћ.