Парче неба на земљи XXI

Црква Св. Луке - Котор

Бока Которска је пером великог броја књижевника и путописаца описана или опјевана као један од најљепших предјела на свијету. Неки од њих је називају и " Српско око". Св. Владика Николај је у својим успоменама из Боке записао:" Видео сам цело Приморје српско од Ријеке до Котора. Оно је цело лепо и красно, али је Бока најлепши и најкраснији део свега приморја. Свет који из Европе на Јадранско море долази, зауставља се на првом месту, мислећи, да се даље не може лепшег места наћи, али Боку је Бог навлаш прикрио, од радозналаца, тај најубавији цвет од приморја, јер је њу искључиво за Србе одредио." Вук Караџић каже да је Бока најважније мјесто за наш језик:" Ондје се може чути мноштво правијех славенскијех ријечи, које се амо у нашијем крајевима нигдје не говоре."

Историјско и културно средиште Боке је град Котор. Насељен је још у време античког Рима. Као трговачки центар представљао је велику конкуренцију Дубровнику. У 19-ом и почетком 20-ог вијека у Котору је основан толики број културних и просвјетних установа и удружења, да би му на том броју могли позавидјети многи европски и свијетски центри.

У том историјом, културом, језиком и духом богатом граду, у вријеме владавине Светородне лозе Немањића, 1195.године на Тргу православних подигнута је Црква Св. апостола Луке.  Подигли су је Mavro Cazafrangi и његова супруга Bona(Добрана). На цркви стоји натпис:" У име Христово, године од оваплоћења Господа нашега исуса Христа 1195. године, 13. индикта, ја Mavro, син Andrije Cazafrangi, заједноса Bonom мојом супругом, ћерком приора Василија, подижемо ову цркву у част Божију и Св. Луке апостола и јеванђелисте, за спасење наших душа и свих вјерних хришћана. У вријеме господара Немање великог жупана и сина његовог Вукана краља Дукље, Далмације, Травуније, топлице и Косне. Сви који ово читате удостојите нас својом молитвом, да нам Христос буде вјечни живот. Амин!"

Читава унутрашњост цркве била је фрескописана. Пронађен је и до данас сачуван један већи фрагмент који се налази на самом улазу у цркву, садесне стране. На њему је приказ Св. Силвестера Римског са двије мученице. У цркви се налази и Капела Св. Спиридона.

О богатој историји цркве Св. апостола Луке у Котору говори нам архијерејски намјесник, протојереј-ставрофор г. Момчило Кривокапић.