Парче неба на земљи XXVI

Црква Св. Василија Острошког, Доброта - Котор

Доброта је мало мјесто поред Котора. Име које носи помиње се прије средњег вијека. Некада је била засебна општина.

У антропогеографској студији о Боки од попа Саве Никићевића стоји да је Доброта прије Христа била илирско насеље, а касније су је насељавали Грци, Римљани и Словени, а од тада до данас Срби. Поп Саво још каже: „ Стара су насеља сва пропала. Данашњи њени насељеници, све су Црногорци или Херцеговци, који су од зулума турског и нужде овдје од Косова к нама бјежали, а овдје их Млечић насилно превјерио. Увијек бијаху на гласу као добри Срби и јунаци."

Његош је прије одласка у Русију, гдје ће бити хиротонисан у чин епископа, боравио неколико дана у Котору.  У Доброти је био гост код једне католичке породице Ивановић и том приликом је написао пјесму" Србин Србима на части захваљује".

Симо Матавуљ је записао:" Од Рисна до Котора плови се нешто више од једног часа, а путника прате, с леве руке, клисуре, по којима ни козама нема приступишта. на подинама тих врлети налазе се Ораховац и господско село Доброта. Велике куће и лепе градине, што се ту нанизаше дуж мора, чине чудну супротност са величанственом ди вљином високих гвоздова над Добротом."

У мјесту званом Врбица у Доброти налази се гробљанска црква посвећена Св. Василију Острошком. Изграђена је у врло тешком послератном периоду, од 1963 до 1971. године, па је сходно томе веома скромне архитектуре. У земљотресу 1979.године је доста страдала. Последњих година је обновљена.

У Црној Гори име Св. Василија Острошког ни они који цркву ријетко посјећују не изговоре а да не кажу Слава му и милост.Сваке године, на дан храмовне славе, 12. маја када се празнује Св. Василије Острошки током цијелог дана црква у Доброти је пуна народа. Богослужења почињу у 6 сати ујутру и трају безмало цијели дан.  На тај дан долазе и православни и католици. Сви хитају да се помоле.

Око цркве налази се гробље.

У Цркви Св. Василија Острошког служи се сваке недјеље. Редовна недељна богослужења су уродила плодом и сам труд свештеника Господ је богато обдарио. Овдје сада постоји једна оформљена заједница вјерника који сваке недјеље хитају да узнесу своје топле молитве Спаситељу и његовим светима.

О Цркви Св. Василија Острошког у Доброти говори нам архијерејски намјесник Бококоторски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.