Парче неба на земљи VIII

Манастир Подострог или Подмаине

Манастир Подострог у новије вријеме познат као Подмаине, налази се на благој узвишици изнад града Будве. Својим како духовним значајем и старином, тако и специфичним географским положајем представља праву оазу мира у градској вреви, једног туристички веома посјећеног приморског града. Манастирски комплекс чине два храма и два конака. Храмови су посвећени празнику Успења Пресвете Богородице. Мањи, старији храм саграђен је на темељима порушеног храма, почетком 17. вијека, док је већи храм подигнут у 18. вијеку.

Фрескопис мале цркве карактеристичан је по великом броју композиција,  складно постављеним у веома малом простору. У великој цркви, нешто више од 100 година почивале су кости владике Данила, родоначелника црногорске владарске лозе Петровића.

Некада богата  библиотека страдала је у  пожарима које је претрпио манастир, а највише пустошења било је за вријеме боравка аустроугарских војника, који су ову Божију кућу користили као затвор, похарали је и оскрнавили на разне начине. Данас је Подмаинска библиотека поново богата многобројним издањима и доступна народу на коришћење. У приземном дијелу испод терасе гдје се некада налазио стари млин, данас се налазе умјетничке радионице у којима се израђују иконе, свијеће, мозаици, керамика и друге рукодеље.

У великом конаку постоји Светосавска сала у којој се одвијају предавања духовног садржаја, промоције књига, видео пројекције и други културни садржаји. Братство манастира Подмаине бави се и издавачком дјелатношћу и до сада је издато око тридесетак наслова.

О манастиру Подмаине говори нам настојатељ манастира, игуман Рафаило (Бољевић).