Парче неба на земљи L

Спичанска парохија - други дио

Храм Свете Преподобне Параскеве или Свете Петке, како је одомаћени назив се налази на једној малој узвишици у Спичанском пољу, одакле се пружа поглед на Сутоморе и околину. У неким  историјским изворима помиње се да је саграђена 1273. године.За храм је карактеристично да се у њему налазе два олтара, православни у апсиди, и римокатолички накнадно постављен уз јужни зид, прислоњен уз пиластер.

У земљотресу 1979. године храм је претрпио већа оштећења. Обновљен је и освећен од стране Митрополита црногорско приморског г. Амфилохија 27. октобра 1995. године. Порта храма са дворишном оградом и осталим пратећим садржајима урађени су 2009. године.

На удаљености од око 10 км, северозападно од града Бара на неприступачном брду изнад мора налази се старо утврђење Хај Нехај. У самом граду налази се црква Св. Димитрија из 14-ог века, чија градња се везује за Светородну лозу Немањића. Једина је црква на овом терену која је била фрескописана.Црква Св. Георгија у Ђурманима грађена је у 18. веку. Налази се на доста неприступачном терену. Око цркве некада је било гробље. Грађена је у знак покајања а градио ју је мештанин Нико Зец.

Поред ових пострадалих храмова у Спичанској парохији постоји и неколико старих црквишта: Црка Св. Спаса, на брду Св. Спаса изнад Мишића,Црква Св. Николе на планини Дријењку, Црква Св. Убруса, по предању подигнута за три дана у време када је на овим просторима владала епидемија куге и Црква Св. Петра и Павла на Црном Рту која иако уцртана на свим детаљним мапама овог краја њени остаци још увек нису пронађени. Поред ових црквишта у Спичу постоје и два заветна места Св. Тројица на истоименом брду и Св. Илија на Вељем Граду.

Наш гост је парох сутоморски јереј Петар Церовић.