Парче неба на земљи XXX

Црква Свих Светих - Велики Пијесак

Током археолошких истраживања која су са благословом Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског господина Амфилохија спроведена у периоду од 2002 - 2007 године утврђено је да је први објекат који је саграђен на овом локалитету још у трећем вијеку била кућа хришћанске заједнице, а да су на њеним остацима подигнуте двије цркве, које су више пута обнављане. Постоји могућност да је на овом мјесту некада био и манастир међутим за сад то још увијек није са сигурношћу утврђено. По свему судећи период од четвртог до шестог вијека карактерише добро уређен хришћански живот на овом простору. У шестом вијеку црква је насилно порушена.

Током истраживања пронађено је доста гробова. Камена пластика, новац, метални налази, све то указује на разне периоде живота, градње, рушења и обнове ове светиње и прилике које су у тим периодима владале.

Вјековима се није чуо пој звона са овог Светог мјеста. Све до оног тренутка док Господ по промислу своме није одредио вријеме и преко  једног поштеног  богобојажљивог човјека открио да се на баш овом мјесту закопана слојевима земље и времена налази древна светиња.

Наш гост је парохијски свештеник при овој цркви отац Григориј Рачук. Отац Григориј је иначе историчар уметности, Рус, тако да ћемо вечерас имати једну занимљиву причу о једном доста старом црквишту које по археолошким истраживањима датира још из трећег века.